Biskopper: På tide at åbne døren til kirken på klem

Med en god portion hensyn bør det være muligt at åbne for landets folkekirker, mener biskopper. Offentligheden har været forment adgang siden den 18. marts

Nu, hvor resten af samfundet begynder at åbne, kan folkekirken følge trop, mener folkekirkens 10 biskopper
Nu, hvor resten af samfundet begynder at åbne, kan folkekirken følge trop, mener folkekirkens 10 biskopper Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Der er gået mere end en måned, siden landets godt 2000 folkekirker lukkede for offentligheden. Ingen menighed i kirkerummene. Ingen salmesang. Og ingen fysisk påske.

Men nu, hvor resten af samfundet begynder at åbne, kan folkekirken følge trop. Det mener folkekirkens 10 biskopper, heriblandt Roskilde Stifts Peter Fischer-Møller:

”Vi vil jo også gerne være med til at åbne i takt med det øvrige samfund, fordi vi har noget væsentligt at bidrage med,” siger han, men understreger, at det skal ske forsvarligt.

”Det er ikke, fordi det er særligt synd for kirken, at den har været lukket. Det har været helt nødvendigt og naturligt at udvise solidaritet med resten af det danske samfund. Men vi har noget at give i en tid, som er svær for mange. Kirken er et sted, man kan finde håb og retning, hvor vi som individer bliver en del af en større historie og kan spejle vores erfaringer i de bibelske beretninger. Kirken er en vigtig ressource for det danske samfund og en ressource, som kan blive flere til gavn og glæde, hvis vi får lov til at åbne lidt for kirkedøren.”

I går skrev biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen et debatindlæg i Morgenavisen Jyllands-Posten, hvor han lagde op til en nænsom genåbning:

”Nu hvor Danmark igen åbnes – forsigtigt og under iagttagelse af alle sundhedsfaglige forskrifter – så er det også tiden til i næste fase af genåbningen at linde lidt på den tunge dør. Så vi, et begrænset antal ad gangen, kan komme indenfor og sidde lidt hver for sig og samle tankerne eller bede en bøn,” skrev Henrik Wigh-Poulsen.

Og det budskab er der opbakning til blandt resten af biskopperne, siger Lise-Lotte Rebel, biskop i Helsingør Stift.

”Det er jo et stort ønske hos os alle sammen og har været det hele tiden. Men det skal jo være med baggrund i sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Folkekirken skal ikke bare åbne og risikere at blive smittespreder. Vi må tænke på, at mange kirkegængere tilhører risikogrupperne, og at vi sidder sammen i længere tid og synger. Vi skal åbne forsvarligt, det er noget, vi alle ønsker,” siger hun og uddyber:

”Det, min kollega skriver i Morgenavisen Jyllands-Posten, er noget, vi alle går og håber på. Nu har sundhedsmyndighederne bestemt, at kirker er lukkede indtil den 10. maj. Men vi har alle sammen et ønske om en gradvis åbning derefter. Det tør jeg godt at sige på vegne af alle mine bispekolleger,” lyder det fra Lise-Lotte Rebel.

Folkekirken har fra begyndelsen af coronakrisen været sidestillet med kulturinstitutioner som biblioteker og museer, der har skullet holde deres bygninger lukkede for offentligheden siden den 18. marts. Siden den 4. april har dette påbud omfattet alle trossamfund, også dem uden for folkekirken.

Dog har der været dispensation ved begravelser, hvor der har været mulighed for at have flere end 10 personer med, hvis størrelsen på det pågældende kirkerum har tilladt det. Men kirkens rum har en særlig funktion, beskriver Henrik Wigh-Poulsen i sit debatindlæg:

”Kirkens rum er fyldt af historie og historier, hvor mange røster blander sig, og mange taler med. Kirkens rum er et kor af stemmer, hvor din egen lille individualitet, din egen lille ensomhed, hvor dét, der tynger dig lige nu, måske pludselig ses i et andet og større perspektiv,” skriver han og spørger retorisk:

”Hvad der skal til, for at vi igen kan, endnu ikke åbne, men linde lidt på kirkedøren? Ja, vi befinder os i en nødsituation, så i de store kirker skal der stå et venligt menneske med en persontæller posteret ude i våbenhuset. I de mindre kirker kan vi selv tælle efter. Håndsprit og rengøring skal der til – også her. Og en god portion hensyn, selvfølgelig.”

Siden coronakrisen begyndte, har landets stifter haft en særlig taskforce-gruppe til at beskæftige sig med, hvordan folkekirken skal forholde sig til både nedlukning og genåbning af samfundet. På vegne af taskforce-gruppen fortæller Peter Skov Jakobsen, biskop over Københavns Stift, at der lige nu ”arbejdes intenst” på at finde ud af, hvordan kirkerne kan åbne deres døre på en sundhedsmæssigt forsvarlig måde.

”Vores førsteprioritet er, at kirkerne kan åbne for bøn og andagt. Dernæst er det meget vigtigt for os at finde ud af, hvordan konfirmationerne skal foregå. Genåbningen skal jo også være festlig. Derfor vil vi også prioritere, at flere kan deltage i dåb og vielser, og så kigger vi på, hvordan der kan begyndes på gudstjenester igen,” siger Peter Skov-Jakobsen og fortsætter:

”Alt det gør vi, vel vidende at det hele ikke kan ske på én gang. Jeg kan ikke understrege nok, at genåbningen af kirkerne skal være fuldstændig sundhedsmæssigt forsvarlig, og at vi som kirke skal være solidarisk med befolkningen i denne nedlukning.”