Prøv avisen

Biskopper støtter politiets aktion i kirke

Natten til i går blev 19 afviste irakiske asylansøgere anholdt, og bunker af stole og madrasser ligger nu som vidne om irakernes kortvarige forsøg på at forsvare sig mod politiet. - Foto: Malene Korsgaard Lauritsen.

Folkekirken blev misbrugt til at give irakerne falske forhåbninger, siger flere biskopper efter politiets rydning af Brorsons Kirke. Århus-biskop ser dog aktionen som et brud på respekten for kirkerummet

Det var ikke politiet, men de irakiske asylsøgeres støtter, der først misbrugte kirkerummet.

Det er meldingen fra flere biskopper i kølvandet på politiets aktion mod de irakiske asylsøgere, som i næsten tre måneder har opholdt sig i Brorsons Kirke i København.

Aktionen har fået kirkens præst Per Ramsdal til at opfordre den samlede folkekirke til at protestere mod krænkelsen af kirken som et helligt rum, og flere præster og universitetsteologer samler nu underskrifter mod aktionens "brud med kirken som et selvstændigt rum".

Patetisk sludder

Men det er udtryk for en misforståelse, lyder det fra Kresten Drejergaard, biskop over Fyens Stift.

- Det er noget patetisk sludder. Kirken blev allerede misbrugt, da man lod irakerne flytte ind og efterfølgende sendte det signal, at det ville gavne deres sag. Udover at man gav irakerne falske forhåbninger, har det aldrig været meningen, at man kunne omgøre rettens beslutninger ved at opholde sig længe nok i en kirke, siger Kresten Drejergaard.

Heller ikke Lise-Lotte Rebel, biskop over Helsingør Stift, ser noget grundlag for en samlet folkekirkelig protest over rydningen af Brorsons Kirke.

- Det er en grundlæggende trist sag, som det gør meget ondt at høre om. Men det er på den anden side også problematisk, hvis nogen har stillet irakerne i udsigt, at det ville gavne deres sag at opholde sig i kirken, siger Lise-Lotte Rebel.

Politik ud af kirkerummet
Hun tilføjer, at præster skal være varsomme med brugen af kirkerummet i politiske sager.

- Vi lever i et retssamfund, som jeg har tillid til. Det er tragisk, at mennesker så længe skal leve i uvished om deres fremtid, men jeg kender ikke de enkelte sager og kan ikke sige, om der er sket fejl eller ej. Men kirkerummet kan altså ikke bruges som et "helle" i forhold til den lovgivning, som i øvrigt findes i retssamfundet, siger Lise-Lotte Rebel.

Også Elisabeth Dons Christensen, biskop over Ribe Stift, advarer mod at betragte kirken som et sted, hvor man kan udskyde eller undgå retlige afgørelser.

- Et mord bliver ikke mindre strafbart, fordi det begås i en kirke. Hele denne sag er dybt tragisk, men vi kan ikke som kirke sætte os ud over lands lov og ret, siger Elisabeth Dons Christensen, der ellers ligesom Lolland-Falsters biskop, Steen Skovsgaard, nu vil lade Københavns biskop afgøre sagens videre forløb.

Støtter politiets indtrængen
Københavns biskop, Erik Norman Svendsen, understreger i en pressemeddelelse, at han havde håbet på humanitær opholdstilladelse, ikke mindst til de irakiske børnefamilier. Han vil dog ikke kritisere politiet.

- Det har hele tiden stået klart, at myndighederne kunne gribe ind og anmode politiet om at hente de afviste asylsøgere. Det er det, der nu er sket, lyder det fra Erik Norman Svendsen.

Kun Århus-biskop Kjeld Holm tager afstand fra politiets rydning af kirken.

- Jeg ved godt, at kirken ikke juridisk set giver nogen særlig beskyttelse, men man har altid værnet om kirkerummet med respekt. Nu er der i princippet åbnet op for, at politiet også kan trænge ind, når præsten eksempelvis har personlige samtaler og sjælesorgssamtaler. Det er dybt tragisk, siger Kjeld Holm.

Han betragter aktionen som en krænkelse af irakernes menneskerettigheder med henvisning til, at man har skilt forældre fra deres børn.

kirke@kristeligt-dagblad.dk