Biskopper laver nye restriktioner for folkekirken: Vi står i en ny situation

Hold gudstjenester på under 30 minutter, og drop fællessangen. Sådan lyder det blandt andet fra landets biskopper i en ny vejledning, som gælder for gudstjenester og kirkelige handlinger fra og med fredag

Regeringen og sundhedsmyndighederne har vurderet, at folkekirken fortsat kan være åben og holde korte gudstjenester samt kirkelige handlinger under skærpede krav. Claus Bech/Ritzau Scanpix
Regeringen og sundhedsmyndighederne har vurderet, at folkekirken fortsat kan være åben og holde korte gudstjenester samt kirkelige handlinger under skærpede krav. Claus Bech/Ritzau Scanpix.

Folkekirken skal tilpasse sig coronasituationens alvor. Sådan lyder det fra landets biskopper, som netop har udsendt en ny vejledning for gudstjenester og kirkelige handlinger, der gælder fra og med fredag.

Tidligere på ugen præsenterede regeringen nye restriktioner for samfundet som reaktion på udbredelsen af den britiske coronamutation, som vurderes at kunne øge smittetallet herhjemme kraftigt. Og også folkekirken må gøre sit for, at smitterisikoen minimeres. Det siger biskop over Haderslev Stift Marianne Christiansen.

”Vi står i en ny situation med et forhøjet risiko-niveau, som gør, at sundhedsmyndighederne har skærpet deres anbefalinger. Det gælder for hele samfundet og dermed også for folkekirken. Og det er klart, at der derfor også er brug for nye retningslinjer," siger hun.

Regeringen og sundhedsmyndighederne har vurderet, at folkekirken fortsat kan være åben og holde korte gudstjenester samt kirkelige handlinger under skærpede krav. Derfor anbefaler biskopperne nu, at gudstjenester og kirkelige handlinger som for eksempel begravelser højst varer 30 minutter, og at man undlader fællessang.

”Som biskopper kan vi ikke lovgive på området, men kun komme med anbefalinger. Men jeg er da fuldstændig sikker på, at alle er interesserede i at følge myndighedernes retningslinjer. Og med vores anbefalinger godkender vi på forhånd de nødvendige lokale ændringer," siger Marianne Christiansen.

De seneste dage har nogle præster problematiseret, at der skal holdes gudstjenester i folkekirken under den nuværende coronasituation, men det kan de ifølge biskoppen ikke selv vælge at lade være med.

"Gudstjenesterne er en opgave, vi har, så der skal være helt særlige årsager til ikke at holde dem. Hvis det anses for umuligt at holde gudstjenester - for eksempel på grund af sygdom - må man søge om det, og så vil der blive taget stilling til det af den lokale biskop," siger hun.

Arealanbefalingerne under gudstjenester vil blive skærpet, men biskopperne afventer fortsat svar på hvor meget. Til gengæld er der for første gang under coronakrisen blevet indført forsamlingsloft uden for og i kirken - hvilket ligesom i resten af samfundet nu er på fem personer - når der ikke er tale om gudstjenester og kirkelige handlinger. Særreglen for den udendørs del af begravelser og bisættelser, om at der må være 50 personer under hensyntagen til afstandskrav, gælder dog stadig.

I den nye vejledning understreger biskopperne, at kirker kan holdes åbne for mennesker, der ønsker at besøge kirkerummet og bede en bøn eller lignende. Der må dog højst være fem personer samlet på samme tid.

Marianne Christiansen er glad for, at det stadig er muligt at kunne holde kirkerummet åbent og at holde gudstjenester.

"Jeg tror, det har kæmpe værdi for mange mennesker, at man stadig kan komme i kirke. Det at kunne være i samme rum og samles på afstand om forkyndelsen har betydning i forhold til den ensomhed og rådvildhed, som mange oplever i denne tid," siger hun.

Derudover håber hun, at kirken kan bruge den nye situation til at vende blikket udad.

"Selvom dette naturligvis er en begrænsning af det kirkelige liv, tænker jeg, at vi også kan bruge situationen som anledning til at se på, hvad der er det vigtige ved at være kirke lige nu både i og uden for gudstjenesten – i omsorgen for det enkelte menneske og for fællesskabet. Det vil være et savn ikke at kunne synge og at skulle sidde langt fra hinanden, men kirken vil stadig være der som et åndehul, hvor man kan komme og mærke fællesskabet, selvom man er alene."

​De nye anbefalinger gælder fra og med fredag den 8. januar, og indtil der sker ændringer.