Prøv avisen

Biskopper tager afstand fra nazi-anklage i ny bog

Det er ude af proportioner at sammenligne ny-ateister med nazister. Sådan lyder meldingen fra flere biskopper, der udtaler sig om en ny bog, "Gudløse Hjerner - Et opgør med de nye ateister". - Foto: stockxpert

Bogen "Gudløse Hjerner" udkommer i morgen. Biskopper mener, at en sober kritik af ateisterne er tiltrængt

Det er ude af proportioner at sammenligne ny-ateister med nazister. Sådan lyder meldingen fra flere biskopper, der udtaler sig om en ny bog, "Gudløse Hjerner - Et opgør med de nye ateister". I bogen, der udkommer i morgen, sammenlignes et biologistisk menneskesyn hos ny-ateisterne, som herhjemme særligt udgøres af Ateistisk Selskab og Humanistisk Samfund, med samme menneskesyn hos nazisterne. I bogen skriver forfatterne:

"Hvis mennesket ikke er andet end et pattedyr, hvad i alverden skal så forhindre os i at behandle hinanden som et dyr? Nazisterne gjorde jo ikke andet, end hvad enhver forstandig landmand vil gøre, hvis der opstår sygdom i kvægbestanden: slå det ihjel og brænde det."

Biskopperne har ikke læst bogen, men de fleste af dem tager på forhånd afstand fra den del af bogen, der parallelliserer ny-ateisme og nazisme.

– Jeg bryder mig slet ikke om, at man tager fænomener fra vore dage og sammenligner det med nazismen. Det bliver fuldstændigt overdrevet. Det bidrager til at overdramatisere og bringe det hele ud af proportioner, siger Kresten Drejergaard, biskop over Fyens Stift.

Søren Lodberg Hvas, biskop over Aalborg Stift, mener, man risikerer at skabe et hadebillede og smække døren i for enhver form for dialog.

– Der er mennesker, der har et ikke-religiøst menneskesyn, som det vil være fuldstændig urimeligt at sammenligne med nynazismens menneskesyn, siger han.

Karsten Nissen fra Viborg Stift og Steen Skovsgaard fra Lolland-Falsters Stift advarer delvist mod sammenligningen. Kjeld Holm, biskop over Århus Stift, kan se tydelige farer ved et rent biologistisk menneskesyn:

– I nazismen frasorterede man de mindre begavede og slog dem ihjel. Det er risikoen, hvis man siger, at mennesket ikke er mere end krop og molekyler – så har man åbnet en ladeport, hvor man på forskellige måder frasorterer mennesker, siger Kjeld Holm, der dog understreger, at de fleste danske ateister er ordentlige mennesker.

– De har måske bare ikke indset den yderste konsekvens af deres menneskesyn, tilføjer han.

En af bogens forfattere, Lars Christiansen, forklarer sammenligningen:

– Vi anklager ikke nogen for at have et nazistisk menneskesyn. Men vi siger, at når man påstår, at mennesket kun er et dyr, og oven i købet siger, at troende har en medfødt fejl, er farlige, irrationelle og dumme, så er vi ude på en glidebane mod noget, der kan kaldes biofascisme. Og her afgør man, hvem der er gavnlige og skadelige mennesker, siger han.

schnabel@kristeligt-dagblad.dk