Biskopper vil gøre vielser i det fri til fast ordning

De seneste år har folkekirkens præster kunnet vie danskere uden for kirkerummet i en forsøgsordning. Nu skal ordningen gøres permanent, mener biskopperne. Men ikke alle præster er glade for udviklingen

Mia Dalsgaard og Mikkel Hvidsteen blev gift i det fri tilbage i 2010. Arkivfoto
Mia Dalsgaard og Mikkel Hvidsteen blev gift i det fri tilbage i 2010. Arkivfoto. Foto: Kim Agersten/Polfoto.

I amerikanske film ser man ofte lykkeligt forelskede par blive gift i haven med en præst til stede. Det har man også kunnet se i Danmark igennem de snart fire år, hvor en forsøgsordning har tilladt folkekirkens præster at vie de giftelystne uden for kirkens rum. Nu vil landets biskopper gøre ordningen permanent.

Det meddelte de i går i et referat, der sammenfatter deres fire dage lange møde i København i sidste uge.

Forsøgsordningen blev indført i foråret 2013, og siden har der været 1769 vielser uden for kirkerummet. Og der er tale om et højt antal, vurderer Peter Skov-Jakobsen, biskop over Københavns Stift.

”Det er ret mange, der har gjort brug af det, og det ville være urimeligt ikke at tage det høje brugstal til sig,” siger han.

Peter Skov-Jakobsen er fortaler for, at ordningen gøres permanent, da den ifølge ham er blevet brugt hensigtsmæssigt.

”Var der nogle, der frygtede, at pjatten ville tage over, så fik de ikke ret. Jeg har ikke set en eneste tilbagemelding, hvor præster føler, at muligheden for at blive viet uden for kirkens rum er blevet misbrugt,” siger Peter Skov-Jakobsen.

Men ikke alle præster er glade for muligheden for at vie i det fri. I Brønderslev-Serritslev Pastorat i Nordjylland er alle fire præster principielt imod at vie folk uden for kirkerummet. Det siger sognepræst Gitte Lykke Andersen.

”Det er ingen hemmelighed, at vielser uden for kirkerummet giver mere arbejde, da der er mere forberedelse forbundet med det. Dertil mener vi også, at vi stadig med kirkerummet som ramme kan sørge for den festlige højtidelighed omkring brylluppet. Selvom vi præster er teologisk forskellige i sognet, er vi enige om, at vielserne bør foregå i kirkerummet,” siger Gitte Lykke Andersen.

Også sognepræst Henrik Fuglsang-Damgaard fra Ringsted Sogn i Midtsjælland er modstander af de alternative vielser.

”Vi har nogle smukke bygninger i folkekirken, som er beregnet til at festligholde de kirkelige handlinger. Hvis man trækker liturgien og ritualet ud af kirkerummet, så mener jeg, at der mangler noget. Også den historiske tradition for, at man har afholdt vielsen i kirken, i Guds hus, hvor det hører hjemme. Så det bliver ikke mig, der kommer til at vie folk med den nye ordning,” siger Henrik Fuglsang-Damgaard.

Hos Præsteforeningen ser formand Per Buchholdt Andreasen det som fornuftigt, at ordningen om vielser uden for kirkerummet nu gøres permanent.

”Men det er vigtigt, at præsterne har mulighed for at sige fra, og har man teologiske overvejelser, der gør, at vielsen ikke hører hjemme et bestemt sted, så må man jo argumentere for det. For mig er det afgørende, at man kan være i det som præst, ellers giver det ikke mening,” siger Per Buchholdt Andreasen, som også påpeger, at en god dialog med brudeparret er vigtig for, at en vielse uden for kirkens mure forløber planmæssigt.

For bare tre år siden var flere biskopper helt afvisende over for, at vielser kunne foregå uden for kirkerummet. Når et samlet bispekollegium nu ønsker, at ordningen gøres permanent, er det, fordi det har vist sig, at prøveordningen har været en succes, siger lektor i teologi Kirsten Helboe Johansen fra Aarhus Universitet:

”Før prøveordningen var der en fornemmelse blandt biskopper og præster om, at det ikke ville gå. Men den nye beslutning tyder på, at den generelle erfaring nærmere er, at man ikke mister så meget med en vielse uden for kirkerummet, som man måske frygtede. Samtidig er der flere områder, hvor kirken er udfordret på sit medlemstal, og her må man i særlig grad tage det alvorligt, hvis folk ønsker, at de kirkelige ritualer foregår på en anden måde,” siger Kirsten Helboe Johansen.

I referatet for biskoppernes møde lyder det, at der stadig er ”uafklarede punkter” med hensyn til ordningen, hvorfor forsøgsordningen videreføres, indtil en permanent ordning kan træde i kraft.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra bispemødets talsmand, biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller.