Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Biskopper vil have mere præstepraktik

Biskopperne og folkekirkens præsteuddannelse vil i et nyt udvalgsarbejde samle de seneste erfaringer med at give de kommende præster en bedre praktik. Her ses præster i Budolfi Kirke i Aalborg. Foto: Ajs Nielsen

Biskopperne og folkekirkens præsteuddannelse vil i et nyt udvalgsarbejde samle de seneste erfaringer med at give de kommende præster en bedre praktik

I Lolland-Falsters Stift er biskop Steen Skovsgaard begyndt at invitere unge teologistuderende på et par dages praktik, så de kan få en fornemmelse af, hvad præstearbejdet indebærer.

I Aalborg Stift har biskop Henning Toft Bro for første gang haft en gruppe fra Pastoralseminariet i Aarhus på besøg for også at give dem en forsmag på det praktiske, kirkelige arbejde, der venter dem om få måneder.

LÆS OGSÅ:Pinsepraktik skal tiltrække præster i udkantsområde

De ansvarlige for præsternes uddannelse er stort set enige om, at præsterne ikke kan få for meget af praktik, mentorordninger, konkret vejledning, og hvad stifterne ellers finder på for at støtte de uerfarne præster. Nu skal alle de erfaringer samles i et udvalgsarbejde med deltagelse af fire biskopper og repræsentanter for præsteuddannelsen med henblik på mere og bedre præstepraktik.

Jeg hører til dem, som mener, at mere praktik til de kommende præster er godt, siger Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd og formand for bestyrelsen for pastoralseminarierne i Aarhus og København, der uddanner og efteruddanner folkekirkens præster.

Der er i år sat to nye pilotprojekter i gang på pastoralseminarierne, som dels skal hjælpe de nyansatte og dels skruer op for praktikken, inden man kommer ud som præst. Efterhånden er der så mange forskellige initiativer, at det vil være en god idé at samle erfaringerne for at styrke den praktiske uddannelse af kommende præster og de helt nyansatte, siger Inge Lise Pedersen.

Det er andet år i træk, at Steen Skovsgaard inviterer teologistuderende på præstepraktik. Han er begyndt på det for at gøre opmærksom på Lolland-Falsters Stift som et attraktivt område at søge præstestilling i. Men også fordi han mener, at der generelt mangler praktik for de teologistuderende eller færdige teologiske kandidater, som aldrig før har mødt en præst eller har gået i kirke.

Har man ingen kirkelig baggrund, kan et par dage i præstepraktik være med til at give en studerende smag for det kirkelige og dermed gøre studiet mere målrettet. Jeg mener, at folkekirken burde kunne tilbyde de studerende mere praktik i studieforløbet, så de ved, hvor de vil hen og har mod på det, siger Steen Skovsgaard, som gerne ser praktikordningen på Pastoralseminariet udvidet.

I 2009 foreslog et udvalg i Kirkeministeriet, at praktikken på Pastoralseminariet burde udvides fra en til tre måneder. Det er imidlertid svært at finde pengene, og derfor forsøger biskopperne og pastoralseminarierne nu at finde alternative løsninger.

Det er Den Danske Præsteforening positiv over for.

Jo større kendskab til folkekirken og præstearbejdet de kommende præster får, jo bedre, for de, der vil være præst i dag, har generelt mindre kirkelig baggrund end før. Vi har også det problem, at selvom man er ordineret og måske har haft et par vikariater, så er der en del, som helt dropper præstegerningen, fordi det ikke er besværet værd eller for hårdt psykisk. Derfor skal præster være bedst muligt forberedt, siger næstformand i Præsteforeningen, Peter Hedegaard.

vincents@k.dk