Biskopper vil lette indmeldelse i folkekirken

Kravet om en personlig samtale med præsten, når man ønsker at genindmelde sig i kirken, skal fjernes

Folkekirkens biskopper mener, det skal være lettere at melde sig ind i kirken igen efter en udmeldelse.
Folkekirkens biskopper mener, det skal være lettere at melde sig ind i kirken igen efter en udmeldelse.

Det er helt ulogisk, at folk skal igennem en personlig samtale med præsten for at genindmelde sig i folkekirken, når man kan melde sig ud blot ved at sende en mail.

Det mener folkekirkens biskopper, som på et bispemøde forleden besluttede, at kravet om en præstesamtale skal fjernes.

Vi er enige om, at det skal blive nemmere at melde sig ind. Det er selvmodsigende, at man nærmest skal til eksamen for at blive indmeldt, mens det er meget nemt via internettet at melde sig ud. Det skal være muligt at blive medlem uden krav om samtale med præsten, siger biskop i Viborg Stift Karsten Nissen.

LÆS OGSÅ: Debat: Det skal være let at melde sig ind i folkekirken igen

Biskopperne vil nu undersøge konsekvenserne af, at det gøres nemmere at melde sig ind i kirken, inden de forventeligt træffer en endelig beslutning ved et bispemøde i april.

Sagen blev rejst, efter at Kristeligt Dagblad i september oplyste, at Ligestillings- og Kirkeministeriet havde gjort det muligt at melde sig ud ved at sende en e-mail til den lokale præst.

Tidligere skulle man enten sende et brev eller lægge vejen forbi præsten eller kirkekontoret.

Men hvis man senere ombestemmer sig og gerne vil være del af det kirkelige fællesskab igen, skal man igennem en personlig samtale med den lokale sognepræst. Præsten skal nemlig vurdere, om man mener det alvorligt, som der står i en bekendtgørelse fra Kirkeministeriet. Nu vil et samlet bispekollegium ændre den ordning.

Det er en rigtig dum idé, mener sognepræst og formand for Evangelisk Luthersk Netværk Henrik Højlund.

Det er et begrædeligt for folkekirken, at man har så travlt med at lægge sig fladt ned for folk. Det er ikke en pointe i sig selv, at det skal være vanskeligt at melde sig ind i kirken, men det her drejer sig jo ikke bare om at skifte skjorte eller politisk parti, det handler om noget så alvorligt som religiøs identitet. Hvis man gør det alt for let for folk, så udvander man alvoren og gør sig selv lidt til grin som kirke, siger han.

Kirkeminister Manu Sareen (R) har allerede tidligere sagt, at han er åben over for at ændre ordningen, hvis biskopperne ønsker det.

Ifølge biskop Karsten Nissen vil kravet om en præstesamtale dog stadig være relevant, hvis en person ikke selv har meldt sig ud af kirken, men er blevet tvunget til udmeldelse af en særlig grund.