Biskopper vil se folkekirkens kommunikation efter i sømmene

Kommunikation fylder stadig mere i folkekirken, men bliver grebet vidt forskelligt an i de 10 stifter. Ny analyse skal kortlægge forskellene

Folkekirken er indimellem blevet beskrevet som et velordnet anarki, hvor de enkelte stifter og sogne klarer opgaverne, som de finder bedst. Det er ikke mindst tilfældet, når man ser på, hvordan landets 10 stifter kommunikerer. Mens nogle stifter har store, professionelle kommunikationsafdelinger, klarer andre kommunikationsopgaverne uden egentlige ansatte.

Ikke desto mindre er kommunikation blevet en så presserende opgave for stifterne, at landets biskopper har besluttet at få undersøgt, hvad praksis er rundt om i stifterne, når det handler om at kommunikere både internt i stifterne og udadtil.

”Kommunikation fylder mere og mere i folkekirken og i vores arbejde i stifterne, men vi griber det meget forskelligt an. Sådan skal det selvfølgelig også være i en folkekirkelig forskellighed. Alligevel tror vi, at vi i stifterne godt kan samarbejde om nogle ting og blive endnu skarpere til at kommunikere,” siger Henrik Wigh-Poulsen, biskop over Aarhus Stift.

For at finde ud af, hvordan kommunikationen kan forbedres, vil biskopperne først danne sig et overblik over de måder, stifterne har grebet opgaven an på. Derfor blev det besluttet ved et bispemøde i denne måned at få foretaget en analyse af, hvordan de forskellige stifter arbejder med kommunikation.

”Vi har brug for at få dannet os basalt overblik over, hvordan vi har indrettet os i stifterne,” siger Henrik Wigh-Poulsen.

Det er både den eksterne og interne kommunikation i stiftet, der skal analyseres. Den interne kommunikation er for eksempel, når en biskop sender nyhedsbreve ud til stiftets præster. Og den eksterne kommunikation kan være, hvordan stiftet arbejder med sociale medier såsom Facebook og Twitter.

En anden grund til ønsket om en analyse af kommunikationsarbejdet er, at biskopperne modtager stadigt flere tilbud fra kommunikationsbureauer. Men inden det giver mening at bruge penge på at købe ydelser udefra, bør man ifølge Aarhus-biskoppen først se på, hvad man kan lære af hinanden. Henrik Wigh-Poulsen forklarer, at det bliver en mindre analyse, som bliver udarbejdet af redaktionen på folkekirken.dk. Hjemmesiden er i øvrigt den eneste større kommunikationsopgave, stifterne er fælles om. Resultatet af analysen skal fremlægges til næste bispemøde i april.

Er målet at få gjort kommunikationen i folkekirken mere ensartet eller ensrettet?

”Det kan vi vist godt opgive på forhånd. Vi har meget forskellige traditioner for og tanker om kommunikation i de forskellige stifter. Men derfor kan vi godt blive klogere på nogle ting om kommunikation og, hvem ved, måske ligefrem komme til at samarbejde om noget mere. Men det må tiden vise. Jeg skal ikke foregribe noget,” siger Henrik Wigh-Poulsen.