Prøv avisen

Bispekandidat i fokus for at pynte på cv

Asser Skude er præst i Bispebjerg-Bellahøj og ses her foran Bellahøjhusene. – Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Det er selvfølgelig uheldigt, siger sognepræst og kandidat til bispesædet i Helsingør Asser Skude om, at der er fundet ukorrektheder i hans cv. Professor tager ham i forsvar

Kan en kandidat til folkekirkens højeste embede tåle at have usandheder i sit cv?

Det spørgsmål er blevet aktuelt, efter det onsdag kom frem, at sognepræst og kandidat ved bispevalget i Helsingør, Asser Skude, på sin hjemmeside har skrevet forkerte oplysninger om sin tid i Sømandskirken.

“Dansk sømandskirke 1996, Holland og England,” står der blandt andet under rubrikken “præsteerfaring gennem i en menneskealder”. Men det kan ikke passe, at Asser Skude var præst i 1996. For han blev først ordineret i 1997.

Det får den daværende generalsekretær Dansk Sømandskirke Ronald Pedersen til at undre sig:

“Jeg anbefalede ham, at han først fik et embede i folkekirken. Jeg kan sige med sikkerhed, at Asser Skude aldrig har været udsendt som præst af Dansk Sømandskirke,” siger han til netmediet Kirke.dk. Her forklarer Asser Skude selv misforståelsen med, at han var i London og Rotterdam, da præsterne de to steder havde ferie.

“Jeg lavede præstearbejde, selvom jeg ikke var ordineret. Det er naturligvis lige på kanten at formulere det sådan. Men jeg har holdt gudstjeneste og undervist konfirmander,” siger bispekandidaten, som ifølge andre kilder, blandt andet Skudes egne ansættelsespapirer, fungerede som juniorassistent. Asser Skude holder imidlertid selv fast i, at der i praksis var tale om en præsteansættelse.

Og det har der nok været, mener professor i teologi Kurt E. Larsen, der vurderer, at sagen ikke er en større skandale end som så, da det ikke virker som om, Asser Skude har brugt pynten på cv’et til at avancere op ad karrierestigen.

“Når man er ude i verden, så gælder nogle lidt andre kriterier for, hvornår man fungerer som hvad. Hvis ikke sømandspræsten er der, så må en anden udføre præstens mangesidede arbejde. Og Asser Skude var der jo,” siger Kurt E. Larsen, der ikke desto mindre kalder det “dumt,” at bispekandidaten har formuleret sig, som han har.

“Det er en unødvendig flanke at åbne for sig selv. Det er en tankeløshed, som han sikkert fortryder nu. Hvis han havde skrevet, han var assistent ved Sømandskirken havde det været formelt rigtigt og lige så godt for hans cv,” siger Kurt E. Larsen, der ikke mindes en lignende historie i dansk kirkeliv.

Kristeligt Dagblad har kontaktet en af de præster, som står på Asser Skudes stillerliste, Michael Adam Grønbeck Andersen, der undrer sig over det pyntede cv.

“Det virker uklogt. Jeg kan ikke rigtig forstå det. Det skal man jo ikke gøre,” siger Michael Adam Grønbeck Andersen, der dog mener, at det ville være for drastisk at trække sit navn fra stillerlisten.

Asser Skude selv ærgrer sig over, at han ikke har været mere præcis i sit cv.

”Jeg synes, det er ærgerligt, hvis det skal handle om dette, og vi ikke kan tale indhold. Der skulle have stået erhvervserfaring, og ikke præsteerfaring på min hjemmeside. Der skulle også gerne have stået, at jeg blev ordineret i 1997,” siger Asser Skude, der forklarer, at han har haft problemer med at redigere i sin kampagnehjemmeside, fordi frivillige har stået for at drive den.

”Det er selvfølgelig uheldigt,” uddyber han.

Føler du, at du har vildledt dine stillere?

”Nej det synes jeg bestemt ikke. Da jeg var ude med sømandsmissionen, har jeg jo fortalt, at jeg var kandidat og ikke ordineret. Det er en valgkamp, og tingene bliver strammet meget hårdt op, og når vi interviewes om teologi, bliver det også meget sort og hvidt. Men det ærgrer mig selvfølgelig, hvis der er noget, der kan sættes en finger på. Det skal jeg være den første til at beklage. Men der er jo ikke tvivl om, at jeg har været i Dansk Sømandskirke, så kan man diskutere hvilken rolle, jeg har haft.”

Skader sådan en sag her ikke din troværdighed som biskop?

”Det må folk jo selv vurdere. Men jeg håber, man vil grave lige så meget i de andre, som man vil grave i mig. Jeg synes, det er ærgerligt, at vi skal bruge tid på det,” siger Asser Skude.