Bispekandidat har pyntet på sit cv i årevis

Asser Skude har selv skrevet på sin hjemmeside, at han i 1996 var vikarpræst i Sømandskirken, selvom han kun var ansat som juniorassistent og på det tidspunkt slet ikke var ordineret. I gårsdagens avis gav han ellers frivillige noget af skylden for cv-forvirringen

Asser Skude har fortalt, at forvirringen omkring hans cv blandt andet skyldes, at det er frivillige, der styrer hans hjemmeside.
Asser Skude har fortalt, at forvirringen omkring hans cv blandt andet skyldes, at det er frivillige, der styrer hans hjemmeside. Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Sognepræst og kandidat til posten som biskop i Helsingør Stift Asser Skude har gennem i hvert fald otte til ti år givet forkerte oplysninger om, hvorvidt han var ansat som præst i Den Danske Sømmandskirke i 1996, på et tidspunkt han endnu ikke var ordineret.

Det selvom han både over for Kristeligt Dagblad og netmediet Kirke.dk har fortalt, at forvirringen omkring hans cv blandt andet skyldes, at det er frivillige, der styrer hans hjemmeside.

Det gør han imidlertid også selv. Det står klart, efter Kristeligt Dagblad har gennemgået hans kampagnehjemmesides historik fra de sidste ti år. Hjemmesiden asserskude.dk blev oprettet i 2009 i forbindelse med bispevalget i Københavns Stift, hvor han også var kandidat. Og på skærmbilleder fra henholdsvis 2012, 2014 og 2018 er der forskellige versioner af hans cv, hvor der på alle tre står variationer af “Vikarpræst i Sømandskirken” og “Vikar for sømandspræsten,” i 1996, hvor Skude ganske vist var udsendt, men som juniorassistent. Teksten har ændret sig flere gange gennem årene - vel at mærke på tidspunkter, hvor Asser Skude ikke var kandidat ved noget bispevalg og altså ikke burde have grund til at få frivillige til at skrive tekster på hans hjemmeside. Hvordan hænger det sammen?

Asser Skude, du har givet noget af skylden for rodet med dit cv, at det blandt andet ikke var dig, der var herre over hjemmesiden, og at ”det skulle passe til vores kampagnemateriale, og så kan noget af det godt blive meget forenklet”. Er det rigtig forstået?

”Det er en kombination af rådgivning, og at tingene er gået stærkt. Der er nogle af tingene, der er blevet strikket sammen af det, som kampagnemedarbejderen har lavet, og det er røget på hjemmesiden. Og så er det blevet strammet op, fordi de ikke kender mig helt så godt, som jeg selv gør. Men det er meget uheldigt.”

Du siger, du ikke selv er redaktør for din kampagnehjemmeside...

”Jo altså, det er mig, der har ansvaret for den. Men altså, i det daglige har det ikke været mig. Min hjemmeside blev opdateret for 2-3 måneder siden til en ny version i forbindelse med bispevalget.”

Men formuleringerne “vikarpræst i Sømandskirken” og “vikar for sømandspræsten” har jo stået sådan her og har ændret sig gennem de sidste 10 år. Er det ikke dig, der har redigeret i teksten?

”Jojo, det er det. Det må jeg selvfølgelig også tage ansvar for.”

Men så er det jo ikke de frivilliges skyld, at der har stået ”vikar for sømandspræsten” og ”vikarpræst, sømandskirken.” Det har du jo selv skrevet.

”Øh. Ja. Altså, ja. det er rigtigt. Men her til sidst ved den nye hjemmeside, er det en kombination af, at vi er flere på sagen, flere øjne og hænder.”

Men det her har jo stået sådan i mange år, at du var ”vikar for sømandspræsten” og ”Vikarpræst i Sømandskirken” på et tidspunkt, hvor du ikke var ordineret. Er det ikke bevidst vildledelse, når du har skrevet noget, selvom du godt vidste, det ikke var rigtigt, på det tidspunkt du skrev det?

”Det er selvfølgelig smadderærgerligt, men det er jo også, hvordan man opfatter det. Jeg mener jo stadig, at jeg lavede gudstjenester, prædikener og det håber jeg selvfølgelig også, at der er nogle af de gamle præster, der kan bekræfte.“

Har du været klar over, at det har været forkert, at du skrev “vikarpræst” eller ”Vikar for sømandspræsten”?

”Jeg synes ikke, det er helt forkert at sige, jeg var vikar for sømandspræsten, for det var det, der var underhåndsaftalen. Jeg ved godt, det ikke står i kontrakten. Men jeg var der, mens præsterne var på ferie. Og jeg havde ansvaret for konfirmandundervisningen, og jeg husker det også som om, at der var gudstjenester.”

Kan du forstå, at det kan opfattes sådan, at du forsøgte at tørre formuleringen af på de frivillige, der har hjulpet med din kampagne, da du blev interviewet i går?

”Ja, Det er ikke helt fair. Og jeg var også meget ked af det interview i går. Jeg skal være skarpere. Jeg vidste ikke, at det kom ud, alt det jeg sagde.”

Men du fik dine citater til gennemsyn.

”Det nytter ikke noget at beklage sig over det nu. Jeg synes den artikel, du skrev i går var meget fin og dækkende for min holdning. Og jeg må stå på mål for, hvordan jeg formulerer mig. Det er jo loddet. Det gik meget hurtigt i går. Jeg har ikke professionelle kampagnefolk til at lave det for mig. Så det er mere eller mindre frivillige, og det gælder også mig selv, når jeg er inde og ændre i den.”

Så når du siger, der er frivillige inde og ændre i din hjemmeside, så dækker det også dig selv?

”Ja. Men jeg kan ikke selv rette i den. Det er ikke lykkedes mig. Der er kommet et nyt format på hjemmesiden, som jeg ikke er så meget herre over,” siger Asser Skude.