Bispekandidat: Kirken skal være relevant for den brede befolkning

Det danske samfund skriger mere end nogensinde på det, vi kan som kirke, siger Provsteforeningens formand, Annette Brounbjerg Bennedsgaard. Hun har meldt sig som den tredje bispekandidat i Aalborg Stift

"Vi skal blive mere bevidste om, at vi som præster og menighedsråd er døråbnere for alle, der gerne vil være med til at være kirke – om det er borgere, folkeskoler, kommuner eller nogle helt andre,” siger bispekandidat Annette Brounbjerg Bennedsgaard.
"Vi skal blive mere bevidste om, at vi som præster og menighedsråd er døråbnere for alle, der gerne vil være med til at være kirke – om det er borgere, folkeskoler, kommuner eller nogle helt andre,” siger bispekandidat Annette Brounbjerg Bennedsgaard. Foto: Dan Riss.

Hvorfor vil du være biskop over Aalborg Stift?

Det har ikke ligget i mine fremtidsplaner at stille op til et bispevalg, men jeg gør det, fordi der er mennesker fra stiftet, som har opfordret mig til det. Jeg har talt med dem om, hvad de ser som vigtige opgaver og kompetencer hos deres kommende biskop, og de har overbevist mig om, at de kan bruge den erfaring, jeg kommer med, og den ledelsesballast og måde at tænke tradition og fornyelse på, som jeg har. Så jeg stiller op, fordi jeg er blevet kaldet til det.

Som provst har jeg arbejdet med at bære kirkernes tradition videre og samtidig se på, hvordan vi bedst kan være kirke her og nu. Det er et vigtigt ledelsesarbejde, som jeg finder det meningsfyldt at bidrage til. Og det har også givet mig et blik for det store arbejde, som en biskop er med til at sikre, og som jeg gerne vil bidrage til.

Hvor vil du placere dig selv kirkeligt?

Jeg står dejligt midterkirkeligt. Som man vil kunne se på mit cv, er jeg rundet af det kirkelige foreningsdanmark. Jeg har mit ene ben plantet dér, og det andet står i den grundtvigske optagethed af, at man er menneske først, og kristen så. Jeg er meget optaget af kirken og det omliggende samfund og tror på, at vi som kirke kan være livsnære og relevante ved for eksempel at øge samarbejdet med kommuner og institutioner.

Hvad er din mærkesag?

Den er, at vi skal være mangfoldige. De seneste 10 år har undersøgelser vist, at flere er begyndt at gå mere i kirke, og det peger på, at vi lykkes med at være kirke for mennesker i forskellige livsaldre, når vi inviterer til gudstjenester i mange formater. Jeg vil gerne nære, at vi som kirke er relevant for den brede befolkning. Hvert sogn skal ikke kunne det hele, men tilsammen er vi en mangfoldig kirke, og det skal vi dyrke til gavn for vores medlemmer. Vi skal blive mere bevidste om, at vi som præster og menighedsråd er døråbnere for alle, der gerne vil være med til at være kirke – om det er borgere, folkeskoler, kommuner eller nogle helt andre.

Jeg tror på, at folkekirken ikke står i et hjørne og skal kæmpe for sin eksistens. Vi er allerede en central del af det danske samfund, og lige nu og her skriger samfundet mere end nogensinde før på det, vi kan som kirke. Vi har noget, som ingen andre har i samfundet, når det kommer til retningssans og den gode samtale.