Bispekandidater drøftede Ramsdal

Ved duelmøde nummer to gik de to bispekandidater i Århus Stift i clinch med hinanden om synet på trosbekendelsen

Er Henrik-Wigh-Poulsen eller Jens Maibom Pedersen fremtidens biskop i Aarhus Stift?
Er Henrik-Wigh-Poulsen eller Jens Maibom Pedersen fremtidens biskop i Aarhus Stift?.

Hvilken status har trosbekendelsen i den danske folkekirke? Det spørgsmål kom til at fylde meget ved det andet duelmøde mellem de to kandidater til bispevalget i Århus Stift.

Knap 200 mennesker var mødt op på en regnfuld onsdag aften i gymnastik- og teatersalen på Rønde Højskole for at møde de to teologer, der stiller op, domprovst Henrik Wigh-Poulsen og forstander for Diakonhøjskolen, Jens Maibom Pedersen.

En spørger fra salen satte diskussionen i gang, da hun henviste til sagen om den københavnske sognepræst Per Ramsdal, der blev kaldt til tjenstlig samtale af sin biskop på grund af sine udtalelser om, at han ikke troede på Jesu opstandelse. Og hendes spørgsmål var primært rettet til Jens Maibom Pedersen.

”Hvor stopper rummeligheden for dig at se, og hvem skal afgøre det? Du har flere gange sagt, at det er trosbekendelsen, der sætter grænsen. Men hvad mener du egentlig med det?”, lød spørgsmålet.

”Jeg mener, at trosbekendelsen er det eneste svar at give. Hvad skulle det ellers være? Hvis en præst for eksempel siger, at hun eller han tror på reinkarnation, så er der da en grænse. Og i sidste ende er det selvfølgelig biskoppen, der tager den beslutning. Men jeg vil gerne sige, at hvis der kommer en Ramsdal-sag i Aarhus, og jeg er biskop, så ville jeg starte med at holde et møde med præsten, menneske til menneske. Det ville jeg insistere på. At skride til tjenstlig samtale med det samme er for mig at se udtryk for et magtsprog,” svarede Jens Maibom Pedersen.

Men Henrik Wigh-Poulsen havde derimod svært ved at opfatte trosbekendelsen som en grænse.

”Trosbekendelsen er jo altid til fortolkning. Den kan aldrig blive til et centimetermål for os. Vi bliver aldrig færdige med den, og det er lige netop den evige fortolkning, kristendommen lever af,” lød Henrik Wigh-Poulsens replik.”Ja, det er vi da enige om. Men hvor går din grænse så? Kan du nævne noget, der ikke har en gang på jord for dig,” ville Jens Maibom Pedersen vide.

”Jeg mener i hvert fald ikke, at vi kan bruge trosbekendelsen som sådan en afkrydsningsseddel. Jeg synes, det må handle om, at vi giver os hen til det store mysterium, og at vi forholder os til det på en anden måde end med fornuften og forstanden. Hvor vi erkender, at vi står over for det, der er større end os,” sagde Henrik Wigh-Poulsen.

En anden spørger var nysgerrig efter at høre, hvordan de to kandidater ville handle, hvis der opstod en konflikt mellem en præst og et menighedsråd.

”Det handler for mig at se altid om rettidig omhu. Jeg ville i første omgang bede provsten om at finde ud af, hvad konflikten handlede om, og eventuelt forsøge at sende folk ud, der kunne mægle. Men som biskop er det også vigtigt at kunne skride ind og træffe afgørelser, for vi ved jo godt, at konflikter kan trække i langdrag, og de kan næsten sidde i murstenene,” svarede Henrik Wigh-Poulsen.

Jens Maibom Pedersen benyttede anledningen til at rette en generel kritik af arbejdsmiljøet og kulturen i folkekirken.

”Der er for mange konflikter i folkekirken. De handler selvfølgelig om noget forskelligt, men grundlæggende hersker der en fejlfinderkultur i folkekirken. Man er lynhurtig til at slå ned. Der er også en APV (arbejdspladsvurdering, red.) i Århus Stift, der ikke er alt for god, så jeg tror bestemt ikke, at alle præster har det godt her i stiftet. Der tror jeg, vi skal sætte os ned og få talt sammen om, at det vil vi til livs. Vi skal i fællesskab skabe en ny kultur. Og vi skal være hurtigere til at handle på de konflikter, der er,” sagde han.

De to kandidater mødes igen torsdag aften i Assentoft til det tredje af i alt fem debatmøder. Den 7. maj afgøres det, hvem der bliver den næste biskop i Århus Stift.