Bispekandidater vil have krænkelser undersøgt

De tre kandidater til det snart ledige bispeembede i Aalborg Stift vil have lavet en undersøgelse af, hvor stort omfanget af seksuelle krænkelser er i folkekirken. Det kunne være gjort før, men det er let at være bagklog, lyder det

”Jeg har en fornemmelse af, at særligt vores kvindelige præster bliver udsat for ubehageligheder, og det kan vi ikke leve med,” mener provst i Hjørring Provsti Thomas Reinholdt Rasmussen. Arkivfoto: Thomas Vitali/Unsplash
”Jeg har en fornemmelse af, at særligt vores kvindelige præster bliver udsat for ubehageligheder, og det kan vi ikke leve med,” mener provst i Hjørring Provsti Thomas Reinholdt Rasmussen. Arkivfoto: Thomas Vitali/Unsplash.

Mens de nuværende biskopper får kritik for at reagere for langsomt på problemet med seksuelle krænkelser i folkekirken, kan der være nye boller på suppen, når de får en ny kollega til december.

Alle tre kandidater, der indtil videre har meldt deres kandidatur til bispeembedet i Aalborg Stift, taler i hvert fald nu for at iværksætte en undersøgelse af omfanget af problemet. Provst i Hjørring Provsti Thomas Reinholdt Rasmussen præsenterede idéen i sin grundlovstale i Vive præstegårdshave ved Mariagerfjord i lørdags.

”Jeg synes, at det er vigtigt, at vi er klar over, hvor vi står henne. Jeg har en fornemmelse af, at særligt vores kvindelige præster bliver udsat for ubehageligheder, og det kan vi ikke leve med. Det er min fornemmelse, men jeg aner det ret beset ikke. Og det er problemet – vi skal vide, hvor stort omfanget af,” uddyber han over for Kristeligt Dagblad.

Det lyder som en kritik af dine kommende kollegaer for ikke at have gjort det?

”Det ved jeg ikke, om det er, men jeg synes, vi skal prøve at sætte det i værk snart. Vi er bedst tjent med at vide, hvor stort problemet er, for ellers bliver det svært at tage hånd om,” siger provsten, der tilføjer, at han selv har forsøgt at spore sig ind på, hvor stort problemet er i hans eget provsti ved at spørge derude.

Det lyder som en helt oplagt idé, mener en af hans modkandidater, Hanne Dahl, der er sognepræst i Budolfi Kirke – domkirken i Aalborg. Hun kalder det svært at være uenig i, og mener, at man i samme ombæring bør sikre sig, at der i hele folkekirken er styr på protokollen med at få indsamlet børneattester fra frivillige og ansatte.

”Vi kan give alle menighedsråd en venlig påmindelse om, at der skal være hentet børneattester på alle, der laver saftevand til minikonfirmander, har konfirmander med på lejre og så videre. Her har vi et lovgrundlag. Så kan vi samtidig undersøge omfanget af krænkelsessager, nu hvor det for alvor er kommet frem i offentligheden, at der i hvert fald er et par eksempler på problemet i folkekirken,” siger hun.

Metoo-bevægelsen har flere år på bagen. Burde man i folkekirken have undersøgt dette for længst i stedet for at vente på, at medierne tog sagerne op?

”Det kunne man måske have gjort, men der er intet vundet ved at være bagklog. Jeg vil ikke som bispekandidat stå her og tale om, hvad man ikke har gjort, og om man har handlet for langsomt. Jeg kan tale om det, vi skal gøre, og der vil jeg foreslå, at biskopperne nedsætter en taskforce, som laver en struktur for, hvordan man undersøger omfanget af dette problem.”

Den tredje kandidat, Annette Brounbjerg Benneds-gaard, der er provst i Horsens Provsti, er også enig.

”Den idé kan jeg fuldt ud tilslutte mig. Det ville være helt i takt med, hvordan man normalt i folkekirken håndterer problemer af mere generel karakter ude i samfundet. Vi er nødt til at vide, hvordan det står til, for at vi kan gøre noget ved det. Det er uhyre vigtigt, at menensker har tillid til, at de kan komme til præster i folkekirken i en sårbar situation uden at blive udnyttet,” siger Annette Brounbjerg Bennedsgaard, der også er formand for Provsteforeningen.

Burde man ikke have undersøgt dette for lang tid siden?

”I bagklogskabens klare lys kan man sige det om rigtig mange ting. Jeg vil hellere fokusere på, at det er noget, vi skal tage op nu i samlet flok,” siger hun.

Kristeligt Dagblad forsøgte at få tre af de nuværende biskopper til at forholde sig til idéen om at undersøge omfanget af seksuelle krænkelser i folkekirken. Det lykkedes ikke at få en kommentar fra hverken biskop over Viborg Stift Henrik Stubkjær, biskop over Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen eller biskop over Fyens Stift Tine Lindhardt før deadline.