Bispeprotest mod sandaler med Jesus-motiv

Supermarkedskæden Kvickly anklages for at nedbryde respekten for religiøse symboler. Sandaler ødelagt i butik af vrede demonstranter

Kvickly har indtil nu modtaget ca. 50 klager over fodtøjet. (Foto: Nordfoto)
Kvickly har indtil nu modtaget ca. 50 klager over fodtøjet. (Foto: Nordfoto).

Biskoppen over Haderslev Stift, Niels Henrik Arendt, mener, at Coop Danmarks Jesus- og Jomfru Maria-sandaler, som under store religiøse protester sælges i supermarkedskæden Kvickly, nedbryder respekten for religiøse symboler.

Biskop Jan Lindhardt, Roskilde Stift, melder sig også i koret af protesterende og siger, at folkene bag Kvickly-kæden skulle skamme sig.

- Det er ualmindelig klodset, dumt og fjoget gjort af Kvickly. De skulle skamme sig, sagde han til Dagbladet i Roskilde i går.

Også provst Marianne Christiansen, Hadsund, der kandiderer til bispestolen i Ribe, føler sig følelsesmæssigt trådt på af Coop Danmarks initiativ.

- Jeg har vanskeligt ved at forklare mine børn det sunde og fornuftige i at træde på Jesus. De synes, det er noget svineri, skriver hun i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad i dag.

Velovervejet handling

Hun undrer sig også over, at samme Kvickly i sagen om afvisning af kvindelige medarbejdere med slør argumenterede med, at det ikke var kædens politik at skilte med religiøs overbevisning.

Niels Henrik Arendt skriver i et andet indlæg, at han først opfattede sagen som dum og ligegyldig. Men han vælger at stille sig på samme side som de kristne og muslimske indvandrere og flygtninge, som har protesteret mod, hvad de opfatter som butikskædens blasfemi.

»Og det gør jeg, fordi Kvicklys informationschef har udtalt, at lanceringen af sandalerne var velovervejet. Det vil sige, at man valgte bevidst at se bort fra den krænkelse, sandalerne kunne være for nogen - fordi der formodedes at være penge i det. Hvor er det sølle!«

I Coop Danmark siger

informationschef Jens Juul Nielsen, at en halv snes præster fra folkekirken har henvendt sig centralt. Præsterne mener, at sandalerne sender et »forkert signal«, siger han til Ritzau.

Coop Danmark har i alt fået et halvt hundrede protester over fodtøjet foruden mere eller mindre vrede reaktioner i butikkerne.

Blandt kristne fra Mellemøsten blev vreden over sandalerne mandag eftermiddag så stor, at de gik ind i en Kvickly i Viby ved Århus og ødelagde sandalerne, så der ikke var flere at sælge.

Kvickly overrasket over protester

Protesterne var en overraskelse for butikskæden. I arabisk kultur er det stærkt fornærmende at vise fodsåler og træde på noget. Det havde Coop Danmark ikke med i overvejelserne, da denne uges sandal-tilbud blev lanceret.

- Vi har ikke lagt nogen religiøs tolkning i det og troede ikke, at kunderne ville gøre det, siger Jens Juul Nielsen, som tager protesterne alvorligt, men kalder aktionen i Viby »helt ude i hampen«.

Coop Danmark har ikke taget stilling til, om selskabet vil kræve erstatning for de ødelagte sandaler.

I Vordingborg har næstformanden for et katolsk menighedsråd meldt Kvickly til politiet for blasfemi. I Esbjerg truer den katolske pastor Benny Blumensaat ifølge JydskeVestkysten med en lignende anmeldelse og en handelsboykot.

benteclausen@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere i Kristeligt Dagblad og her på www.kristeligt-dagblad.dk