Prøv avisen

Bisper møder harme i opgør med misbrug

Thomas Wegener Friis er faldet over navnet på en mulig dansk "storspion". Indtil videre vil han dog ikke oplyse navnet, og han siger, at sagen kun er kommet i medierne, fordi en journalist fra dagbladet BT spurgte, om han havde kendskab til sager, som ikke er blevet afdækket. Det bød hans samvittighed ham at svare ja til, forklarer han til Berlingske. Foto: JOHANNES EISELE/ Denmark

Den italienske konference af biskopper er kommet med nye retningslinjer angående seksuelt misbrug af børn, og det har vakt røre og bliver blandt andet tolket som et opgør med den linje, pave Frans har lagt

I den nye melding fra Cei, de katolske biskoppers organisation i Italien, hedder det, at præster ikke er forpligtet til at melde seksuelle overgreb til myndighederne, fordi de ikke er offentligt ansatte.

Meldingen afstedkom med det samme en kraftig debat i de italienske medier og tvang derfor biskoppernes formand, kardinal Angelo Bagnasco, til at forklare sig.

Det er af hensyn til ofrene, erklærede han i et forsøg på at dæmpe kritikken.

Han siger, at præsterne må garantere ofrenes privatliv og sikre, at man følger, hvad forældrene anser for at være bedst for barnet.

LÆS OGSÅ: FN kræver alle sexmistænkte præster fjernet

Det vigtigste er respekten for ofrene og deres familier, hvis de af personlige årsager ikke ønsker at anmelde overgrebet, siger Bagnasco ifølge avisen La Stampa.

Men ifølge flere andre medier, for eksempel Il Fatto Quotidiano, spænder Cei og Bagnasco dermed ben for pave Frans i hans bestræbelser på at vise verden, at den katolske kirke ikke vil acceptere præsters misbrug af børn.

Mens pave Frans netop har nedsat et råd mod misbrug af børn, hvor et af medlemmerne er et tidligere offer, understreger biskopperne, at præster ikke er forpligtet til at melde sagerne til politiet, skriver avisen.

Cei erklærer, at præster har en moralsk pligt til at gøre det bedste for samfundet, men at tale om den moralske pligt lyder, som om de gør grin med pave Frans, konstaterer Il Fatto Quotidiano og henviser til, at paven med sit råd af otte kardinaler, det såkaldte C8, har sat kampen mod misbrug af børn øverst på kirkens reformliste.

Men for Cei under ledelse af Bagnasco betyder domstolene og pave Frans handlinger åbenbart intet.

Også den største af de italienske græsrodsorganisationer for ofrene, Rete LAbuso, kritiserer Cei og beskylder organisationen for at sprede et røgslør.

Det går fuldkommen imod retssystemet og den indsats for at bekæmpe misbrug, som pave Frans og før ham pave Benedikt XVI har gjort, skriver Rete LAbuso, der gør opmærksom på en sag om en italiensk præst, der for nylig blev afskediget på grund af anklager om misbrug, selvom han endnu ikke er dømt.