Blå Kors vil miste en million kroner om ugen fra nu af

Regningen for coronavirussen ender hos samfundets svageste, frygter flere kirkelige foreninger og nødhjælpsorganisationer, der har lukket deres genbrugsbutikker. Her er man afhængige af ældre frivillige ekspedienter, der er særligt udsatte for sygdommen

Blå Kors har 2400 frivillige genbrugsbutikmedarbejdere i hele landet. Organisationen lukker alle sine butikker så hurtigt som muligt.
Blå Kors har 2400 frivillige genbrugsbutikmedarbejdere i hele landet. Organisationen lukker alle sine butikker så hurtigt som muligt. Foto: Finn Byrum/Ritzau Scanpix.

Coronakrisen kommer til at ramme økonomien i kirkeligt socialt arbejde ekstremt hårdt. Det vurderer flere kirkelige og sociale aktører, der har set sig nødsaget til at lukke deres genbrugsbutikker i hele landet med kort varsel.

En stor del af organisationernes indtægter kommer fra disse forretninger, hvoraf langt størstedelen drives af ældre frivillige i risikogruppen for smitte. Og lukningerne kommer til at koste dyrt på bundlinjen, lyder det fra blandt andre Kirkens Korshær, der har sendt en meddelelse ud til alle deres 240 butikker, der foreløbigt vil være lukket frem til 30 marts. Butikkerne udgør halvdelen af hele organisationens indtægter.

”Jeg kender ikke det eksakte beløb, men det kommer til at koste mange millioner,” siger Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær, der laver kirkeligt, socialt arbejde blandt udsatte i hele landet.

Trods det økonomiske slag er Helle Christiansen ikke i tvivl om, at det er den rigtige beslutning at lukke butikkerne. Langt størstedelen af de frivillige er nemlig i risikogruppen for smitte.

“Vi har et kæmpe fokus på at passe på vores frivillige medarbejdere, og de er typisk i den alder, og har i nogle tilfælde sårbarheder og skavanker, der betyder, at de er særligt udsatte for corona,” siger hun.

Det samme hensyn har de taget i Blå Kors, som har 2400 frivillige genbrugsbutikmedarbejdere i hele landet. Organisationen lukker alle sine butikker så hurtigt som muligt.

”Vi lukker alle vores genbrugsbutikker ned, undtagen vores webshop, foreløbig i 14 dage. Det er jo et hensyn både til kunder, til vores medarbejdere og frivillige, der i mange tilfælde er sårbare eller ældre,” siger Christian Bjerre, generalsekretær i Blå Kors, der blandt andet driver væresteder og herberger rundt omkring i landet.

Hans vurdering er, at det vil koste Blå Kors cirka en million kroner om ugen i tabt fortjeneste. Og med 50 butikker i landet, er Blå Kors langt fra den største aktør på genbrugsmarkedet. Christian Bjerre tvivler på, at risikoen er ovre, så butikkerne kan genåbne, når de 14 dage er gået.

“Nu står vi sammen om at hindre smittespredning og passe på de udsatte. Men der kommer økonomisk minus, idet udgifterne i at drive butikkerne forbliver de samme. Så vi kommer bestemt til at mangle indtægterne,” siger Christian Bjerre.

Hos indsamlingsforeningernes brancheorganisation, ISOBRO, har man ikke villet sende et påbud ud til medlemsorganisationerne om, at de skal lukke genbrugsbutikkerne. Men der er ingen tvivl om, at ISOBRO bakker op om foreningerne, der vælger at gøre det, siger generalsekretær Mette Grovermann.

”Hensynet til de frivillige må naturligvis veje tungere end foreningernes ønsker om indtjening,” lyder det fra generalsekretæren.

Hun vurderer, at lige netop de foreninger, der har baseret deres indtægt på genbrugsbutikker, er nogle af dem, der står til at blive allerhårdest ramt af coronakrisen. Hun kan ikke komme i tanke om nogen branche, der i så høj grad har baseret sit virke på ældre og pensionister, som jo er i risikogruppen for at få corona. Mette Grovermann har endnu ikke overblik over, hvor dyrt det kommer til at blive.

Hos Kirkens Korshær håber man, at politikerne står klar med en hjælpepakke på den anden side af de massive nedlukninger, som lige nu finder sted overalt i samfundet.

”Vi løser opgaver for samfundets allersvageste. Vi er i fællesskab med andre organisationer ved at tage initiativ til, at vi i fællesskab kommer med en opfordring til, at samfundet også hjælper os og vores brugeres forhold med en hjælpepakke i lighed med erhvervslivet. Det skal ikke være sådan, at hjemløse kommer til at betale regningen for denne epidemi,” siger chefen Helle Christiansen.

Socialdemokratiets socialordfører, Camilla Fabricius, medgiver, at det er en alvorlig situation, men at den politiske handling skal ske i den rigtige rækkefølge:

”Alle kommer til at holde for. Og alle må vise samfundssind. Vi må tage tingene i den rigtige rækkefølge. Nu gælder det først og fremmest om at passe på vores udsatte, ældre og svage medborgere,“ udtaler hun.

Det kan endnu ikke oplyses, om de manglende indtægter vil føre til fyringer i de respektive organisationer. Både Blå Kors og Kirkens Korshær vil så vidt muligt holde størstedelen af deres sociale tilbud åbne, oplyser de.