Blasfemisager i Danmark

Straffelovens blasfemiparagraf har faktisk kun ført til domsafsigelse to gange i historien

5000 Unge Kristne demonstrerer i 1973 mod Jens Jørgen Thorsen, der har fået 600.000 kroner i støtte af Det Danske Filminstitut til en Jesus-film.
5000 Unge Kristne demonstrerer i 1973 mod Jens Jørgen Thorsen, der har fået 600.000 kroner i støtte af Det Danske Filminstitut til en Jesus-film. Foto: .

Straffelovens paragraf 140 er blevet diskuteret flere gange i historien. Flere sager har enten ført til anmeldelser eller offentlig røre, men ikke siden 1946 er en reel blasfemidom blevet fældet. Her følger et overblik over de danske blasfemisager:

19. januar 1938
: Der fældes dom over en gruppe nazister, som har omdelt løbesedler om jøders overgreb på ikke-jødiske piger.

Læs også: Hvor går grænsen mellem ytringsfrihed og blasfemi 

1946: Et dansk par idømmes en bøde, efter de, iklædt præstekjoler, har døbt en dukke til et karneval.

Der har følgende været flere sager med anmeldelser, men herefter ingen domfældelser.

21. oktober 1971: Retten i Gladsaxe frifinder programcheferne Kaj Bruun og Niels-Jørgen Kaiser fra DR, som blev sigtet efter blasfemiparagraffen, fordi DR viste sangerinden Trille synge Jesper Jensens vise 'Øjet' på tv. Visen handler om en ung pige med et anstrengt forhold til sin religiøsitet.

1973-89: Det Danske Filminstituts støtte på 600.000 kroner til kunstneren Jens Jørgen Thorsens Jesus-film stilles i bero, mens manuskriptet til filmen undersøges for overtrædelser af blasfemiparagraffen. Thorsen får først støtten udbetalt i 1989. Der bevilges 3,5 millioner til det nye projekt, men der bliver aldrig anlagt sag.

1985: I mellemtiden maler Jens Jørgen Thorsen en korsfæstet mand med erigeret lem på facaden af en restaurant. Der rejses sag, men sagen droppes.

12. maj 2003
: Næstformanden for det katolske menighedsråd i Vordingborg anmelder Kvickly for blasfemi i forbindelse med salget af klip-klap-sandaler med motiver af Jesus og jomfru Maria på sålerne.

Læs også: Eksperter: Afskaf blasfemi-paragraffen 

5. december 2004: DR bliver politianmeldt for blasfemi efter at have vist Theo van Goghs kortfilm 'Submission'. Der rejses ikke sigtelse.

1. april 2005
: Stand up-komikeren Uffe Holm trues med politianmeldelse for blasfemi i forbindelse med kampagnen Humor mod aids

30. september 2005: Morgenavisen Jyllands-Posten offentliggør 12 tegninger af profeten Muhammed. 28. oktober bliver avisen anmeldt for blasfemi og racediskrimination.

12. december 2005
: Susanne Westh Larsen anmelder DR til politiet for udsendelsen 'Stormslag' om et heavy metal-band, hvis øvelokale er prydet med graffitien "Dræb de kristne". Westh Larsen får opbakning af organisationen KLM, Kirke & Medier.

Februar 2006: Rigsadvokaten undersøger i forlængelse af anmeldelserne, om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger er blasfemi. Der rejses ikke sag.