Domprovst: Bønnen må gerne afspejle, hvad der sker i verden

Anders Gadegaard har som domprovst holdt mere end 1600 af de radiotransmitterede morgenandagter i Københavns Domkirke. Andagten sætter en bibelsk ramme om min dag, siger han

Der er en stemning, hvor man fornemmer, at tusinder lytter med, og vi får også mange reaktioner fra lyttere, der lige har studset over en formulering, siger Anders Gadegaard om Morgenandagten. – Foto: Ritzau Scanpix. SKÆR GERNE IND
Der er en stemning, hvor man fornemmer, at tusinder lytter med, og vi får også mange reaktioner fra lyttere, der lige har studset over en formulering, siger Anders Gadegaard om Morgenandagten. – Foto: Ritzau Scanpix. SKÆR GERNE IND.

For radiolyttere af Morgenandagten fra Domkirken i København varer den daglige andagt ikke meget mere end 20 minutter. For domprovst Anders Gadegaard tager den derimod 1 time og 20 minutter.

Han er en af de fem præster, der på skift holder de radiotransmitterede andagter. Og i de uger, hvor han har tjansen, følger hans morgen en fast rytme.

”Mit kontor ligger lige ved siden af Domkirken. Der plejer jeg at gå ned allerede ved 7-tiden, hvor andagten begynder for mig. Der sidder jeg i en lille time og kigger på dagens tekster og bønner og forbereder mig. I den times tid er jeg helt inde i det univers, teksterne sætter,” siger han.

Forberedelsen bruger han blandt andet på at finde det udgangsord, som andagten slutter med, og som præsterne selv vælger. Et par minutter inden kirkeklokkerne ringer, vandrer han de få meter fra kontoret over til den store domkirke, hvor sangere og organist venter.

Den 68-årige Anders Gadegaard er den af præsterne, der har holdt absolut flest andagter.

Han begyndte i turnusordningen, da han tiltrådte som domprovst i december 1998. Efter lidt hurtig hovedregning konkluderer han, at det efterhånden må være blevet til mere end 1600 andagter.

Hvad får du selv ud af at holde andagterne?

”Det er en meget betydningsfuld måde at starte dagen på. Så er hele dagen sat ind i en bibelsk ramme, som kommer til at præge resten af min dag. Og det er egentlig også det, vi gerne vil skabe for alle lytterne. At sætte en ramme for den dag, man skal tage hul på. En ramme af fortrøstning og livsmod,” siger han.

Typisk er der ikke meget mere end 10 til 15 personer, der møder op til andagten i kirken. Enkelte gange dukker en hel gymnasieklasse op, men ellers er det hovedsageligt de mange lyttere ved radioen, der får glæde af andagten. Og de tusindvis af lyttere er noget, man fornemmer i den ellers halvtomme kirke, siger Anders Gadegaard.

”Jeg er fuldt ud bevidst om, at menigheden er stor. Der er en stemning, hvor man fornemmer, at tusinder lytter med. Vi får også mange reaktioner fra lyttere, der lige har studset over en formulering,” siger han.

Anders Gadegaard er en kendt person i den kirkelige verden og blander sig jævnligt i den offentlige debat og har udgivet en stribe af både teologiske og debatterende bøger. Så hvordan sætter han sit præg på Morgenandagten?

”Det er nok lytterne, der bedst kan svare på, hvilket præg vi præster hver især sætter på Morgenandagten. Bønnen i andagten er præstens signatur, og det er der, man bedst fornemmer forskellen mellem os både sprogligt og tankemæssigt. Jeg har ønsket at øge bønnens omverdensrelevans, så den ikke udelukkende er til indvortes brug. Den må også gerne reflektere, hvad der går for sig i verden med for eksempel klimakrise, terrorangreb eller andre problemer,” siger han.