Der må ikke fejres fastelavn indendørs. Men i Jakobskirken har man fundet en udvej

Børn kommer til kirkens fastelavn trods svære vilkår

Emilie på otte år og Elliot på seks år har taget hjemme­lavet pynt med, som de kan hænge på fastelavnsriset uden for Jakobskirken i Roskilde. – Foto: Johanne Teglgård Olsen.
Emilie på otte år og Elliot på seks år har taget hjemme­lavet pynt med, som de kan hænge på fastelavnsriset uden for Jakobskirken i Roskilde. – Foto: Johanne Teglgård Olsen.

Superhelte, prinsesser og eksotiske dyr plejer at troppe op i Jakobskirken i Roskilde på denne tid af året. De slår katten af tønden, spiser fastelavnsboller, hører bibelfortællinger og går catwalk ned ad kirkegulvet. Sådan foregår fastelavn nemlig her. Men ikke i år. I stedet er der foran kirken sat et stort bart fastelavnsris op, som kan pyntes.

Og det vil Emilie på otte år og lillebror Elliot på seks år gerne være med til på vej hjem fra skole.

”Vi ville jo normalt være her i kirken til fastelavn. Det er noget, vi prioriterer,” siger deres mor, Daniella Schilling, mens hun får fisket det hjemmelavede pynt op af skoletasken. For et kort øjeblik må Elliot og Emilie tage vanterne af i den bidende kulde for omhyggeligt at sætte alle papkatte og små tønder op på fastelavnsriset.

”Vi håber, at det kan give børnene en fornemmelse for, at der også er andre, der fejrer fastelavn, og på en måde gør man det sammen ved at pynte fastelavnsriset sammen,” sagde Marianne Pedersen, der er præst og står og hilser velkommen på familien, da de kommer.

Tidligere på ugen udsendte Sundhedsstyrelsen en pressemeddelelse, hvor der blev anbefalet at holde fastelavn udenfor og kun med familien eller den faste lille omgangskreds. Kirker over hele landet havde dog allerede fundet på alternative måder at fejre fastelavn på. I Jakobskirken afholdes derpå fastelavn også en virtuel catwalk, hvor man kan lægge et billede på Facebook og vinde en præmie for sit kostume.

”Fastelavn plejer at være en dag, hvor man virkelig mærker fællesskabet. Og jeg tænker, at det kommer til at være et enormt afsavn i år – især for børnene. Så vi har prøvet at finde en måde at fejre fastelavn på alligevel, så børnene ikke føler, at de er helt alene i verden,” siger Marianne Pedersen.

Og fastelavnsriset lader da også til at skabe en fællesskabsfølelse for de børn, der kommer forbi for at pynte det.

”Det er rigtig hyggeligt at se den pynt, de andre har lavet,” bemærker Anna på 10 år, mens hun står og beundrer den pynt, der allerede er blevet hængt op. Sammen med sin lillebror, Lukas, og deres mor har hun hjemmefra lavet glimtende katte og masker, som de forsigtigt hænger op på fastelavnsriset.

En tredje del af kirkens fastelavnsfejring er en virtuel prædiken. Der er blevet lagt en video op, som familierne kan se derhjemme, når de holder coronasikker fastelavn. Og prædikenen er noget, Marianne Pedersen finder betydningsfuldt i en tid med corona:

”En højtid som fastelavn er så vigtig i de her tider. Den er med til at slå ned i tiden, nu hvor tid ellers bliver så udvandet. Før kunne jeg nogle gange finde det lidt forceret at skulle prædike kyndelmisse og fastelavn til børn, men nu føler jeg, at det virkelig er med til at holde fast i traditionerne.”

Med fastelavnsris, catwalk og prædiken bliver det lidt som en normal fastelavn. Alligevel er det mærkeligt ikke at holde fastelavn med alle vennerne i kirken, konstaterer tiårige Anna. Men hun kan også se et lyspunkt. Hun skal nemlig slå katten af tønden derhjemme med sine to yngre fætre og sin lillebror, og hun er aldrig før blevet kattedronning eller konge.

”Det er jo meget lettere at vinde, fordi vi kun er fire. Og jeg er den ældste, så jeg tror, jeg vinder.”