Prøv avisen

Boller eller ballade

Foto: Leif Tuxen

Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade.

Børnene husker sangen fra sidste år, og der skal nok komme fastelavnsboller på bordet fastelavnssøndag, så der ikke bliver ballade.

Fastelavnsbollen menes at stamme fra Tyskland, hvor man i 1600-tallet talte om varmt, rundt bagværk som var forbundet med netop fastelavn. Oprindeligt var fastelavnsbollen en såkaldt hvedekage. Det var dengang, hvedebrød kun kom på bordet ved særlige lejligheder, og hvedebollen til fastelavn havde en fantasirig form: en kringle eller en stjerne.

I dag er fastelavnsboller noget med creme eller fløde. Man kan forsøge at skyde genvej til fastelavnsbollens creme ved at købe cremepulver, som skal røres ud i mælk. Det lyder nemt, men alt for ofte løber cremen ud under bagning. Pulvercremen efterlader desuden bollerne med en kedelig vandpyt, hvis man tør dem op.

Så find en tykbundet gryde og et piskeris, og lav selv cremen til bollerne, så bliver cremen i bollerne. Portionen giver 12 fastelavnsboller, men man kan med fordel fordoble portionen og fryse en portion ned.

Fastelavnsboller

Dej:

25 gram gær
1 dl mælk
25 gram smør
1 æg
1 dl græsk yoghurt eller andet surmælksprodukt
dl sukker
400 gram hvedemel

Creme:

1 æg
2 spsk sukker
2 dl mælk
1 spsk mel
1 tsk vaniljesukker

Glasur:

3 dl flormelis
3 spsk vand

Pynt:

Hakket chokolade eller krymmel

Fremgangsmåde

1. Lun mælken, til den er lillefingervarm. Rør gæren ud i mælken. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt dejen, til konsistensen er jævn. Stil den tildækket i to timer til hævning.

2. Mens dejen hæver, tilberedes cremen. Kom ingredienserne til cremen i en gryde og pisk dem sammen. Bring cremen i kog under piskning ved kraftig varme. Skru ned til jævn varm og pisk og kog. Det tager cirka fem minutter. Kom cremen i en skål og stil den til afkøling.

3. Den hævede dej rulles ud på et meldrysset bord. Dejen skæres ud i 12 firkanter -- cirka 10 gange 10 cm. Anbring cirka en lille spiseskefuld af cremen midt på hver firkant og saml dejen om fyldet, som var det små pakker. Det er vigtigt, at sammenføjningerne er klemt godt sammen, så cremen ikke løber ud under bagningen. Lad dem efterhæve en halv time og bag dem 10 til 12 minutter ved 225 grader midt i ovnen.

4. Lad bollerne køle af og pynt dem med glasur og drys med lidt hakket chokolade eller krymmel.