Borgere demonstrerer for reinkarnations-præst: Vil have hende tilbage i tjeneste

Biskop har suspenderet sognepræst Annette Berg indtil nytår på grund af hendes tro på reinkarnation. Lokal opbakning til præsten udmønter sig nu i en demonstration

Håbet er, at demonstrationen, som finder sted foran Vig Kirke på søndag klokken 10.30, kan få Annette Berg tilbage i tjeneste.
Håbet er, at demonstrationen, som finder sted foran Vig Kirke på søndag klokken 10.30, kan få Annette Berg tilbage i tjeneste. Foto: Claus Bech.

”Folkekirken - meget mærkeligt firma! Annette Berg er nok et af de smukkeste mennesker, de har i det firma. Og så fritager de hende for tjeneste.”

Opslaget på sognepræst Annette Bergs Facebook-profil er blot ét af mange, som har udtrykt sympati for Vig-præsten, siden hun åbnede for reinkarnation for lidt under en måned siden.

Opbakningen til sognepræsten har nu udmøntet sig i en demonstration til fordel for hende, efter at biskop over Roskilde Stift Peter Fischer-Møller valgte at fritage hende for tjeneste resten af året.

Håbet er, at demonstrationen, som finder sted foran Vig Kirke på søndag klokken 10.30, kan få Annette Berg tilbage i tjeneste.

Initiativtager er Maja Rüegger, som er kirke- og kulturmedarbejder i Tingbjerg Kirke i København. Hun bor i Nykøbing Sjælland og kommer i Vig Kirke en gang om måneden, men hun er ikke personlig ven med Annette Berg.

”Hun er en meget vellidt og populær præst, som favner bredt - både blandt de traditionelle og alternative kirkegængere. Derfor frustrerer det mig, når én fjer pludselig bliver til fem høns. Det kan godt være, hun tror på reinkarnation, men jeg har aldrig hørt hende prædike det,” siger Maja Rüegger og forklarer, at demonstrationen primært skal ses som en støtte til præsten og ikke personen Annette Berg.

Hvor langt væk fra det kristne bekendelsesgrundlag skal Annette Bergs udtalelser være, før du vil droppe din støtte til hende?

”Det ved jeg ikke. Jeg synes ikke, at Annette skal prædike reinkarnation, for det er hun ikke ansat til. Men man kan sagtens som præst være åben for det. Det er bekymrende, hvis man skal være bange for at have holdninger.”

Så du vil stå af, hvis der blev prædiket reinkarnation?

”Nej, jeg vil ikke stå af. Jeg ved, hun taler for mange andre kristne, som også tænker over reinkarnation. Hendes udtalelser kan være med til skabe en mere nuanceret debat.”

Men er det ikke en glidebane, hvis man ønsker at beholde en præst, som har holdninger, der ligger uden for folkekirkens bekendelsesgrundlag?

”Nej, for når jeg forlader Vig kirke, så er der sket noget inde i mig, og jeg føler mig mere åben i mit hjerte, end før jeg kom ind i kirken. Præster kan have forskellige indfaldsvinkler, og det skal der være plads til. Mon ikke mange præster i folkekirken har forskellige holdninger til ting? Det værste er, hvis vi skaber en kultur, hvor det er farligt at åbne munden.”

Demonstrationen er oprettet som en begivenhed på Facebook, og indtil videre har 20 givet udtryk for, at de deltager, mens 25 har sagt, at de måske deltager.