Borgerlige: DR skal sende gudstjeneste på hovedkanal

Politikere skal stille konkrete krav til DRs kirkedækning, lyder det fra DF og K op til medieforhandlinger

Borgerlige partier kritiserer DR's kirkedækning: Trosstoffet er en gøgeunge, udtaler Mette Bock fra Liberal Alliance.
Borgerlige partier kritiserer DR's kirkedækning: Trosstoffet er en gøgeunge, udtaler Mette Bock fra Liberal Alliance. Foto: Torben Huss/ Denmark.

På papiret har DR pligt til at formidle den kristne kulturarv, men i praksis kniber det med at leve op til de krav, mener en række borgerlige partier. Derfor ønsker både Dansk Folkeparti og De Konservative at gøre DRs forpligtelser over for kristendommen endnu mere konkrete, når politikerne i løbet af de næste måneder skal forhandle en ny medieaftale.

Det er underligt, at DR kan bruge en hel uge på ramadanen, men ikke bruge plads på påsken og pinsen, siger Morten Marinus, medieordfører for DF.

Han mener, at der bør formuleres direkte krav til DR om at sende programmer om de kristne højtider. De Konservatives medieordfører, Lars Barfoed, bakker op om idéen.

LÆS OGSÅ: DRs forkyndende tv-programmer i frit fald

Dækningen af julen bliver for meget nisser og julesange og en sjov julekalender. Jeg mener, vi bør sætte nogle mere programspecifikke krav til DR, så indholdet i de kirkelige højtider får en betydelig dækning, siger han.

I dag står der i DRs public service-kontrakt, at DR skal lægge særlig vægt på sin rolle som initiativtager til og formidler af dansk kunst og kultur og den danske kulturarv, herunder den kristne kulturarv. Tilføjelsen om den kristne kulturarv blev skrevet ind i 2011. Og det er den formulering, både K og DF ønsker at konkretisere. Blandt andet kritiserer de to partier, at DR for godt et år siden valgte at samle alle trosprogrammerne på tv på den lille kanal DR K. Efter programflytningen mistede programmerne halvdelen af seerne. De to partier er enige om, at gudstjenesterne hører hjemme på DR 1:

DR når ikke længere ud til folk, som ikke automatisk opsøger disse programmer. Som public service-station har DR pligt til at vise programmer, man ikke umiddelbart troede var noget for en, siger Morten Marinus.

Også hos Liberal Alliance kritiserer medieordfører Mette Bock DRs håndtering af trosstoffet. Men løsningen er ikke en større detailstyring, understreger hun.

Jeg oplever, at trosstoffet er en gøgeunge på DR. Det er præget af tvang i stedet for af lyst. Men det er ikke et problem, vi som politikere kan skrive os ud af i en kontrakt. DR kan altid vride sig uden om alt, der står i public service-kontrakten, siger hun.

I stedet mener Mette Bock, at politikerne må tage diskussionen med DR for at få gjort klart, at trosstoffet er vigtigt.

Idéen om at gøre DRs forpligtelser på kristendommen endnu mere konkrete vækker ikke begejstring hos regeringspartierne. De Radikales medieordfører Zenia Stampe kalder kritikken for forfejlet:

Det er en glidebane at begynde at blande sig i programplanlægningen. Hvis de kristne højtider skal fremhæves, bør ramadanen også fremhæves, og en masse andre områder. Det vil være et brud på armslængdeprincippet, og DR løfter opgaven udmærket uden vores indblanding.

Hos Socialdemokraterne og SF er man også klart imod.

Det er et tegn på en politisk styring af medierne, som jeg bestemt ikke mener hører hjemme i et demokrati. Det vil være et overgreb mod den redaktionelle frihed, siger Socialdemokraternes medieordfører Mogens Jensen.

Heller ikke Venstres kulturordfører Michael Aastrup Jensen kan se en idé i at konkretisere kravene yderligere.