Prøv avisen

Borgerlige partier: Danmission skal ikke dæmpe debatten om islam

Naser Khader, konservativt medlem af Folketinget, kritiserer Danmission for at blande integrationsdebatten ind i spørgsmålet om forfulgte kristne. På billedet sørger koptiske kristne i Ægypten over et islamistisk terrorangreb. Foto: Amr Nabil / AP

Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti vender sig mod Danmissions generalsekretærs ord om, at organisationen skal moderere debatten om islam. Men det har vi altid gjort, og det skal vi fortsætte med, lyder det fra Danmission

Danmission er havnet i et politisk stormvejr efter udtalelser om islam og den danske værdidebat.

Fori et interview med Kristeligt Dagblad i fredags udtalte generalsekretær Jørgen Skov Sørensen, at regeringens bevilling til et kontor i Udenrigsministeriet, der skal sætte religiøs forfølgelse på dagsordenen, burde give anledning til en nuancering af værdidebatten.

”Og her er debatten noget sort-hvid. Her er det måske en af vores vigtigste opgaver at moderere den debat,” sagde Jørgen Skov Sørensen.

”Det er særligt vigtigt, at vi i Danmission bruger lejligheden til at fortælle en nuanceret historie om forholdene i Mellemøsten. Der sker frygtelige ting i Mellemøsten, men det er langtfra alle muslimer, der bidrager til forfølgelse af kristne.”

Men de udtalelser er faldet De Konservatives kirke- og udviklingsordfører Naser Khader så meget for brystet, at han har inddraget udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) i sagen i form af et skriftligt spørgsmål:

”Det provokerer mig, fordi at vi for første gang nogensinde har fået forfulgte kristne på finansloven. Hvorfor kan man ikke være glad for det i Danmission? Hvorfor skal integrationsdebatten hives ind i det? Det er en underlig prioritering,” siger Naser Khader om udtalelserne.

Også i Venstre og Dansk Folkeparti er man kritiske over for udtalelserne fra Danmissions generalsekretær.

”Jeg har ellers stor respekt for Danmissions arbejde. Vi har religionsfrihed i Danmark, men det betyder jo ikke, at vi ikke kan tale om religiøs forfølgelse. Jeg synes hellere, at man skulle holde fast i, at der er forfulgte minoriteter – også kristne – der har brug for hjælp, i stedet for at forplumre debatten, som Danmissions generalsekretær gør nu,” siger Venstres udviklingsordfører Michael Aastrup Jensen.

Fra Dansk Folkeparti tilføjer udviklingsordfører Claus Kvist Hansen:

”Jeg undrer mig over, hvad det er for et ærinde, Danmissions generalsekretær er ude i. Det er ikke nogens opgave – og slet ikke en fra Danmission – at lægge en dæmper på islamdebatten. Det er et af de største temaer i Europa, og det skal vi selvfølgelig kunne debattere,” siger Claus Kvist Hansen.

Hos Danmission fastholder generalsekretær Jørgen Skov Sørensen, at det er en central opgave for Danmission at kvalificere debatten om islam.

”Det er det, fordi vi har en oplysningsopgave i Danmark. Vores kristne partnere i Mellemøsten fortæller os, at situation er meget kompliceret, og det vil de gerne have, at vi videregiver til vores netværk og politikere i Danmark. Og vi lytter til vores partnere. For situationen er ikke sort-hvid. Det er mere kompliceret end som så. Det er ikke bare muslimer på den ene side og kristne på den anden. Det handler ikke bare om, at muslimer generelt bekæmper de kristne, og at de kristne derfor bliver forfulgt. Det er i bedste fald en meget overfladisk betragtning,” siger Jørgen Skov Sørensen.

Men hvorfor er det en opgave for en kristen missionsorganisation at kvalificere debatten?

”Det har vi altid gjort. Vi fortæller om det, vi oplever,” siger Jørgen Skov Sørensen.

Danmission står i et dilemma. Det gamle missionsbegreb gik entydigt ud på at omvende mennesker af anden tro. Men det kan man i dag slet ikke komme til, før man har oprettet gode relationer, vurderer professor emeritus Viggo Mortensen fra Aarhus Universitet, der har forsket i missionsteologi.

Om udtrykket ”at moderere debatten” siger han:

”Sådan ville jeg nok ikke have udtrykt mig. Det grundlæggende må jo være, at debatten er fri. Danmission skal i deres egen kommunikation selvfølgelig være modereret, så de ikke støder de folk, de vil i kontakt med, fra sig,” siger Viggo Mortensen.

Og det er netop her, dilemmaet opstår, mener han.

”Den fremherskende tilgang inden for missionsteologien er at lave gode relationer, så man kan aflevere det kristne budskab på en ikke-krænkende måde. Det handler om, hvordan man bedst omgås mennesker med anden tro, og her er der altså begrænset succes med et mere konservativt syn på mission. Det er det dilemma, som Danmission står i. Deres missionssyn har regeringen jo også anerkendt ved at bevilge penge til specielle programmer i Mellemøsten og Egypten,” siger Viggo Mortensen. 8