Prøv avisen

Borgerlige partier kritiserer DR's flytning af Morgenandagten

Domprovst ved Vor Frue Kirke i København Anders Damgaard under morgenandagten. Her med billedhuggeren Bertel Thorvaldsens Kristus figur.

Regeringen og Dansk Folkeparti forstår ikke, hvordan fjernelsen af den gamle udsendelse fra almindelig radio kan være en varetagelse af "den kristne kulturarv." Liberal Alliance har ingen problemer med beslutningen

Den konservative kulturminister, Per Stig Møller, skal forklare, om han er enig i Danmarks Radios beslutning om, at Morgenandagten fra domkirken i København ikke længere skal lyde på danskernes almindelige FM-radio, men på den mere nicheprægede DAB-radio og tv-kanalen DR 2, som færre har adgang til.

LÆS OGSÅ:Morgenandagten fjernes fra almindelig radio

Det ser ikke ud, som om DR lever op til forpligtelsen om at lægge særlig vægt på "den kristne kulturarv", lyder det fra de tre partier Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, som netop har indskærpet kristendommen i den nye public service-kontrakt.

LÆS OGSÅ:DR-chef: Morgenandagten svækker P1

Det er Kristendemokraternes Per Ørum Jørgensen, der har sendt spørgsmålet til kulturministeren, og derfor skal ministeren i Folketinget redegøre for, hvad han vil gøre for, at DR lever op til den.

"Den kristne kulturarv betyder meget for rigtig mange mennesker, så den skal DR altså ikke være bange for at formidle. Ellers kommer den kristne tro til at fremstå som en suspekt værdi, og det vil virke besynderligt på baggrund af den nye aftale," siger Per Ørum Jørgensen.

I regeringspartiet De Konservative er kirkeordfører Charlotte Dyremose fuld af forundring.

"Det er en grotesk omlægning af Morgenandagtens placering, netop efter at vi alle er opmærksomme på, at der lige er indgået en ny public service-aftale. Derfor må kulturministeren holde øje med, hvordan Danmarks Radio fremover lever op til sin forpligtelse. Det ser ud, som om Danmarks Radio ikke tager formidlingen af den kristne kulturarv seriøst nok," siger Charlotte Dyremose.

LÆS OGSÅ:DR lægger P1 og P2 sammen

Venstres kulturordfører, Troels Christensen, mener, at DR's beslutning om at fjerne Morgenandagten fra FM-båndet "ser mystisk ud". Dansk Folkeparti har været en af de ivrigste fortalere for, at formuleringen om den kristne kulturarv kom med i den nye kontrakt. Partiets medieordfører, Karin Nødgaard, så helst, at DR havde beholdt andagten på P1.

"Vi har været optaget af at få den kristne kulturarv ind i kontrakten, og derfor er det beklageligt, hvis DR flygter i denne sag. Men som politikere kan vi jo ikke blande os i selve programlægningen; det er op til bestyrelsen og direktionen at bestemme. Men jeg håber, at DR har lavet sin research, så der ikke er en bestemt gruppe af lyttere på Morgenandagten, som kommer i klemme, når udsendelen flyttes," siger Karin Nødgaard.

Liberal Alliance har også været med til at understrege DR's forpligtethed på den kristne kulturarv.

"Det har DR vægtet ved at holde fast i Morgenandagten, men har valgt at sende den på nogle andre platforme. Hele opstandelsen omkring at sende på DAB og DR 2 er lidt en misforstået teknologiforskrækkelse," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Socialdemokraterne har hele tiden været imod, at der i public service-kontrakten blev formuleret et særligt fokus på den kristne kulturarv, understreger medieordfører Mogens Jensen.

"DR skal formidle den kirkelige type programmer og har gjort det udmærket. Morgenandagten er ikke blevet nedlagt, men sendes på DAB-kanalen. Det er også sket for den klassiske musik, og det vil selvfølgelig af FM-lyttere blive betragtet som en forringelse. Men det er, hvad der sker, når de to kanaler P1 og P2 skal sammenlægges, så er der ikke plads til det hele. Men det er ikke politikernes opgave at blande sig i programvirksomhedens detaljer, herunder på hvilke kanaler programmerne sendes," siger Mogens Jensen.

Den kirkelige debattør og teolog Katrine Winkel Holm, der er medlem af DR's bestyrelse med det erklærede formål at kæmpe for en bedre placering af kristendommen i DR's medier, har følgende kommentar til bestyrelsens beslutning:

"Morgenandagten overlever på DR 2 og på DAB. Morgenandagtslyttere må vænne sig til at tænde for fjernsynet i stedet for radioen og se billeder, der passer til andagten, og salmetekster, så man kan synge med. Slet ikke så ringe."

"Selvfølgelig havde det været bedst, hvis Morgenandagten var blevet på FM. Flytningen er resultatet af en forkert beslutning om at lægge P1 og P2 sammen – en beslutning, jeg stemte imod. Det tabte FM-Morgenandagten på. Synd og skam, men nødløsningen er bedre end frygtet," siger Katrine Winkel Holm.

johansen@k.dk

vincents@k.dk

Vor Frue Kirke i København danner rammen om Morgenandagten, som Danmarks Radio vil flytte fra P1 til DAB-radio og DR 2. Billedet er taget under en morgenandagt. -- Foto: Sigrid Nygaard.