Bred kritik af Kirkeministeriet efter fyringssag

Kirkeministeriet skal tage Ombudsmandens kritik af to præstefyringer meget alvorligt, mener Præsteforeningen. Ansvaret for præsters ansættelse skal flyttes fra Kirkeministeriet, mener Socialdemokraterne

Kirkeministeriet kritiseres efter ombudsmandens underkendelse af præstefyring.
Kirkeministeriet kritiseres efter ombudsmandens underkendelse af præstefyring. Foto: Leif Tuxen.

Kirkeministeriet kan ikke sidde overhørig, at Folketingets Ombudsmand to gange på tre år har kritiseret ministeriets afskedigelse af en sognepræst.

Det mener Præsteforeningen, flere partier og en ekspert i kirkeret. Socialdemokraterne, SF, Kristendemokraterne og De Konservative vil indkalde ministeren til samråd.

I går offentliggjorde Ombudsmanden en opsigtsvækkende afgørelse, hvori han underkender Kirkeministeriets afskedigelse af sognepræst Mette Villads Christensen i 2009. Også i 2007 kritiserede Ombudsmanden den procedure, der ledte til fyringen af sognepræst Bodil Greve Schmidt. Ombudsmandens kritik af de to sager får Socialdemokraterne til at foreslå, at ansvaret for præsters ansættelse flyttes fra Kirkeministeriet.

"Hvis ministeriet ikke gør det kløgtigt nok i de sager, der faktisk er, så er ministeriet måske ikke det rigtige sted at have ansættelsesansvaret. Ikke fordi det skal være nemmere at komme af med en præst, men fordi det så vil være de systemer, der er vant til at håndtere afskedigelsessager, der står for dem," siger kirkeordfører Karen Klint (S).

Ifølge Den Danske Præsteforening er det "meget alvorligt, hvis præsters retssikkerhed sættes under pres af lemfældige sagsforløb ført på spinkelt grundlag, som samtidig indebærer store menneskelige omkostninger".

"Det her er en meget alvorlig sag med store menneskelige omkostninger og omkostninger for folkekirkens omdømme. Det er jo ikke et spørgsmål om kirkebygninger, men om mennesker. Man er inde at røre ved rygraden i folkekirken, nemlig ved præsters ansættelse og deres retslige beskyttelse, idet det er præsterne, der står for den frie forkyndelse. Vi forventer derfor, at Kirkeministeriet undersøger sagen til bunds og kommer med en redegørelse. Vi vil under alle omstændigheder følge sagen til dørs og bede ministeren om en forklaring," siger Præsteforeningens næstformand, Peter Hedegaard.

Præsteforeningen foruroliges også over, at Ombudsmanden nu flere gange har kritiseret fyringssager i Kirkeministeriet.

"Når det er anden gang, det sker, så må alle lamper lyse i Kirkeministeriet. Intet ministerium kan i længden holde til at være uenig med Ombudsmanden. Vi bliver derfor nødt til at kræve, at man i Kirkeministeriet kigger sig selv i spejlet og spørger sig selv, om man har gjort det godt nok," siger Peter Hedegaard.

Præsteforeningens hovedbestyrelse mødes om få dage efter ferien for at drøfte, hvordan fagforeningen konkret vil gå ind i sagen.

Kirkeordfører for Det Konservative Folkeparti Rasmus Jarlov finder det beklageligt, at en præst er blevet fyret på et forkert grundlag.

"Kirkeministeriet må tage kritikken til efterretning og sørge for, at det ikke sker en anden gang. Ombudsmanden har talt, og det må man rette sig efter," siger han.

Kirkeretsekspert og professor ved Roskilde Universitetscenter Lisbet Christoffersen mener, at det ikke er til at komme uden om, at Ombudsmanden nu har kritiseret Kirkeministeriet af to omgange.

"Det er indlysende, at når der kommer den slags reaktioner fra Ombudsmanden, så er der noget, der er gået galt. I denne sag har Kirkeministeriet god grund til at rette sig efter kritikken. Der er i sagen blandt andet ikke dokumentation for en række gamle konflikter, som man skulle have fået fra det lokale plan," siger hun.

Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech (V) vil ikke forholde sig til kritikken.

"Jeg udtaler mig ikke i anledning af personsager," skriver hun i en mail til Kristeligt Dagblad.

johansen@kristeligt-dagblad.dk

vincents@kristeligt-dagblad.dk

schelde@kristeligt-dagblad.dk