Prøv avisen

Bred religiøs gruppe vil kæmpe for åndsfrihed

De religiøse symboler er forbudte i landes retssale og på flere gymnasier, derfor er åndsfriheden under press. Det emner 23 personer fra det folkelige og religiøse landskab herhjemme. Foto: stock.xchng

Åndsfriheden er under pres, mener 91 personer fra et bredt folkeligt og religiøst landskab, der med 21 nye teser lancerer kamp for åndsfriheden. Initiativet hilses velkomment af flere politikere

Dommere må ikke bære kors eller tørklæde i retssalen. Flere gymnasierektorer forbyder religiøs aktivitet på skolerne. Og 38 procent af befolkningen mener, at kirkesamfund bør tvinges til at vie homoseksuelle.

LÆS OGSÅ: Vi skal enes om spilleregler for at være uenige på en anstændig måde

Ovennævnte er alle eksempler på, at åndsfriheden er under pres, mener 23 personer fra det folkelige og religiøse landskab herhjemme. Derfor har gruppen udfærdiget 21 teser om åndsfrihed, der offentliggøres i dag. Sidenhen har flere skrevet under, og nu står i alt 91 personer fra det folkelige, religiøse, kirkelige og videnskabelige Danmark samlet bag teserne.

Vi tror, der er noget tankegods, som vi har nydt godt af i mange årtier, der skal pudses af for ikke at blive forvitret, fortæller leder af Kristent Pædagogisk Institut og initiativtager Carsten Hjort Pedersen.

DOKUMENTATION:
De har underskrevet de 21 teser om åndsfrihed

Teserne stadfæster blandt andet åndsfrihedens betydning i samfund, uddannelsessystem og demokrati. Flere politikere hilser initiativet velkomment.

Det er et højst relevant projekt, som jeg håber vil afstedkomme en bred, samfundsmæssig debat, lyder det fra Esben Lunde Larsen (V), medlem af Folketinget og ph.d.-studerende om den historiske og nutidige brug af åndelig frihed.

Som Venstremedlem har Esben Lunde Larsen dog selv været med til at vedtage loven, der forbyder religiøse symboler i retssale. En lov, han ikke har den store sympati for, erkender han.

Jeg så hellere, at man tog en mere grundig oplysningsdebat. Man ændrer jo ikke et menneskes tankegang om at bære tørklæde ved at forbyde mennesket at bære det, siger Esben Lunde Larsen.

Derfor er oplysning vejen frem og de 21 teser er et godt skridt på vejen, mener han.

Også gruppeformand hos De Radikale Marianne Jelved hilser initiativet velkomment:

Det er et meget inspirerende projekt og en vigtig diskussion at tage. I Danmark har vi en særlig tradition for at høre mindretallets mening, hvilket har været godt for åndsfriheden, men de seneste 10 år med en de facto flertalsregering har desværre ført til topstyring i lovgivningen. Men folkene bag det her projekt er jo en meget bred kreds, og hvis vi alle sammen tager det her til os, så tror jeg, vi kan ændre udviklingen, lyder det fra Marianne Jelved.

Pernille Vigsø Bagge (SF) tilslutter sig opbakningen:

Jeg ser det som et spændende indspark i værdidebatten. Åndsfriheden er en vigtig, demokratisk og europæisk værdi, som det er vigtigt at debattere. Jeg tror, vi skal tilbage til noget folkeoplysning. Måske har vi i skolerne være for fokuserede på, at man skal lære at skrive, regne og læse. Måske har vi glemt at tage debatten om den demokratiske dannelse?, spørger hun.

Men åndsfriheden er slet ikke under pres, mener medlem af Folketinget Christian Langballe (DF).

Han hilser debatten velkommen, men mener, at de 21 teser lægger vægten forkert og indeholder skjulte hentydninger til Dansk Folkeparti.

Jeg forstår ikke, hvorfor for eksempel et burkaforbud skulle være et angreb på åndsfriheden. For mig udtrykker en burka den værste form for kvindeundertrykkelse, så at forbyde en burka er at forsvare vores almindelige frihed. Der kammer det over: Når man vil forsvare åndsfriheden ved at forsvare et angreb på åndsfriheden, siger Christian Langballe.