Breivik gør op med tilknytning til kristendommen

Terroristen Anders Behring Breivik skriver, at han ikke er kristen. Hans ekstreme tankesæt har i stedet rødder i nordisk mytologi

”Der er få ting i verden, der er mere patetiske end Jesus-skikkelsen og hans budskab. Jeg har altid foragtet den svaghed og internationalisme, som kirken repræsenterer,” lyder det Anders Behring Breivik.
”Der er få ting i verden, der er mere patetiske end Jesus-skikkelsen og hans budskab. Jeg har altid foragtet den svaghed og internationalisme, som kirken repræsenterer,” lyder det Anders Behring Breivik. Foto: Odd Andersen

I debatten om terrorismens religiøse rodfæste er Anders Behring Breivik gang på gang fremhævet som bevis for, at der ikke kun findes muslimske, men også kristne terrorister i den vestlige verden.

Breivik blev skyld i 77 menneskers død, da han i juli 2011 skød og dræbte 69 mennesker fra Arbeiderpartiets Ungdomsforbund på øen Utøya og bragte en bombe til sprængning i det centrale Oslo med 8 døde til følge.

I sit såkaldte manifest, som kom frem i forbindelse med hans terrorhandlinger, havde Breivik adskillige referencer til kristendom, og han trak på teologi fra middelalderens korstoge. 

Men nu gør Breivik selv op med forestillingen om terroristens kristne baggrund i et brev, han har sendt til en række norske medier fra sin topsikrede fængselscelle, skriver den norske avis Dagen. 

Breivik skriver han blandt andet, at han ikke er og aldrig har været kristen.

”Der er få ting i verden, der er mere patetiske end Jesus-skikkelsen og hans budskab. Jeg har altid foragtet den svaghed og internationalisme, som kirken repræsenterer,” lyder det.

Breivik skriver, at han beder, men at Gud i hans univers hedder Odin – den øverste af guderne i nordisk mytologi.

Henrik Syse, norsk filosof og seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), mener ikke, at Breiviks udsagn er overraskende, men at det for nogle norske kristne kan lette skammen.

”Han er ikke en person, der er drevet af troen. Jeg og andre, som har sat sig ind i, hvad han faktisk har sagt, har aldrig set ham som en troende kristen. Derfor kan brevet måske rette op på en stor misforståelse hos dem, der har troet og ment, at et kristent livssyn lå bag hans forbrydelser,” siger Henrik Syse, der er forfatter til en række bøger om tro og kristendom.

Han mener ikke, at Breiviks afstandtagen til kristendommen vil fjerne skampletten i den norske nation.

”Selvom Breivik siger, at han ikke er kristen, har han jo brugt terminologi og tanker, som er dybt præget af den kristne kultur og religion, der ligger til grund for meget af den moderne humanisme. Derfor kan vi ikke sige, at han ikke er en del af os, for det er han. Han er nordmand, opvokset i et samfund præget af kristne traditioner og livssyn, og den følelse af forfærdelse over, at dette faktisk kommer fra vores egen kultur, kan vi ikke slippe uden om,” siger Syse.