Brev til politikere: Omskærings-modstandere argumenterer som nazister

Folketingets politikere skal behandle et forslag om at begrænse omskæring. Nu har de modtaget et åbent brev, der sammenligner nynazistiske bevægelse med forening mod omskæring af børn. ”Giftig bagvaskelse”, lyder svaret

I påsken blev en jødisk kirkegård i Aalborg udsat for hærværk. Der var rød maling og løbesedler med antijødiske udsagn om børnedrab. – Foto: Ritzau Scanpix.
I påsken blev en jødisk kirkegård i Aalborg udsat for hærværk. Der var rød maling og løbesedler med antijødiske udsagn om børnedrab. – Foto: Ritzau Scanpix.

Under den jødiske påske tidligere i denne måned begik medlemmer af den nynazistiske bevægelse Nordfront hærværk ved en jødisk begravelsesplads i Aalborg. Muren ind til gravstederne blev overhældt med rød maling, og på jorden var der efterladt blodige dukker og løbesedler.

”Pesach er jødernes fejring af massedrab på børn i forbindelse med deres bolsjevitiske revolution i Egypten,’ stod der blandt andet på løbesedlen.

Nordfront, eller Den Nordiske Modstandsbevægelse, betegner sig selv som en revolutionær nationalsocialistisk kamporganisation og har tidligere begået hærværk mod danske jøder og jødiske kirkegårde.

Nu bliver Nordfronts aktion under den jødiske påske kædet sammen med foreningen Intact Denmark, der arbejder for en aldersgrænse for omskæring af raske børn. Det sker i et åbent brev til Folketinget med 22 underskrivere, herunder en række jødiske danskere, hvor Nordfronts løbesedler bliver sammenlignet med et Facebook-opslag fra 2017, hvor forkvinde for Intact Denmark, Lena Nyhus, skriver:

”Jeg er ikke den store fan af religion generelt, men jeg kan altså i særklasse ikke udstå fejringen af påske/pesach (...) Det, vi taler om her, er at festligholde, at en såkaldt barmhjertig Gud på brutal vis lader en hel nations førstefødte udrydde for at redde sit udvalgte folk. Hvordan kan slagtningen af børn nogensinde blive en fejringsværdig begivenhed?”, skriver Lena Nyhus i opslaget, som er inkluderet i brevet til folketingspolitikerne.

”Vi ser desværre disse og andre eksempler på, at fortællinger om jødisk drengeomskæring og andre jødiske praksisser og højtider i uskøn kombination anvendes til at fremstille jøder på en måde, som vi alle havde håbet hørte en anden tid til,” lyder det i brevet.

Brevet er sendt op til behandlingen af et beslutningsforslag om at indføre en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge af ikke-medicinske årsager, fremsat af løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

”Vi opfordrer alle medlemmer af Folketinget til at forholde sig til dette, når man skal behandle et muligt forbud mod rituel drengeomskæring,” slutter brevet.

Kristeligt Dagblad har kontaktet Lena Nyhus og forelagt hende kritikken. Hun har svaret med en pressemeddelelse under overskriften ”Giftig bagvaskelseskampagne i omskæringsdebatten”, hvor hun udtaler:

”Jeg er naturligvis meget ked af, at vores helt legitime modstand mod, at der skæres i raske børns kønsorganer, udlægges som nazistiske sympatier, men jeg er ikke overrasket, nogle omskæringsfortalere vil gå meget langt under bæltestedet for at fastholde omskæringstraditionen.”

I samme meddelelse udtaler næstformand for Intact Denmark og religionshistoriker Mikael Aktor:

”Der er ingen forbindelse mellem religionskritik og antisemitisme. Men anklager om antisemitisme har været et flittigt brugt retorisk virkemiddel i kritikken af en mindstealder for omskæring – så flittigt brugt, at det snarere udvander end skærper opfattelsen af, hvad antisemitisme har medført af grusomheder.”

Morten Margolinsky, som er en af de 22 medunderskrivere af det åbne brev, holder dog fast i, at der er en sammenhæng mellem Nordfronts aktioner og Intact Denmarks arbejde.

”Vi anklager som sådan ikke Intact Denmark og forbudsforkæmperne for antisemitisme, men vi er dybt bekymrede for, hvorledes deres kampagnestrategi udmøntes i direkte antisemitisme hos andre grupperinger, som for eksempel Nordfront,” siger Morten Margolinsky og uddyber:

”Vi mener, at det er en bevidst strategi fra Intact Denmarks side konstant at at beskrive et fuldstændigt centralt jødisk ritual som ”legemsbeskadigelse”, ”lemlæstelse” og ”overgreb”. Og Nordfronts brug af ammunitionen fra Intact Denmark viser, hvorledes det er lykkedes.”

Beslutningsforslaget om at indføre en aldersgrænse på 18 år for omskæring af drenge af ikke-medicinske årsager ventes behandlet i morgen.