Prøv avisen

Brev vækker bekymring for eks-paves helbred

”Jeg kan kun sige, hvad det angår, at mens det går langsomt tilbage med de fysiske kræfter, er jeg mentalt på vej hjem.” Sådan skrev tidligere pave Benedikt XVI for nylig om sit helbred til journalisten Massimo Franco på avisen Corriere della Sera. Billedet stammer fra december 2015. – Foto: Gregorio Borgia/AP/ Ritzau Scanpix

Den tidligere pave Benedikt XVI skriver i et brev, at han er ved enden af sit liv og på vej ”hjem”

Billeder, der viser en stadigt mere skrøbelig mand, har de seneste måneder skabt mange rygter og resulteret i ægte bekymring for Joseph Ratzinger, den forhenværende pave Benedikt XVI’s, helbred. Nu giver et brev fra ham selv ny næring til uroen. I brevet erklærer den tidligere pave nemlig, at han er i den sidste del af sit liv.

Brevet er skrevet til journalisten Massimo Franco på avisen Corriere della Sera, da han selv har skrevet til den tidligere pave på vegne af mange bekymrede læsere. I brevet lyder det, at helbredet bliver værre, og at han mentalt er på en pilgrimsrejse, på vej ”hjem”.

I søndags var det det fem år siden, at Vatikanet meddelte, at pave Benedikt XVI ville abdicere, og 17 dage senere forlod han pavestolen og Vatikanet og fløj til den ita- lienske sommerresidens Castel Gandolfo. Knap tre måneder senere rykkede han ind i et tidligere nonnekloster inden for pavestatens mure i Rom.

I oktober sidste år bragte Vatican Insider et billede af Joseph Ratzinger, hvor han ud over at se skrøbelig og træt ud også havde et stort blåt mærke om det ene øje, hvilket ifølge avisen skyldtes, at han var faldet.

Samtidig skrev flere engelsk-sprogede katolske medier om et rygte, der hævdede, at Ratzinger var afkræftet og måske tæt på at dø. Artiklerne citerede den tidligere paves mangeårige højrehånd, ærkebiskop Georg Gänswein, for at sige, at pave Benedikt ”er som et lys, der langsomt brænder ud”, ”har fred med Gud, sig selv og verden” og ”han kan ikke længere gå uden hjælp”.

Gänswein erklærede efterfølgende, at citatet var falsk.

”Det er alt sammen løgn, at pave emeritus Benedikt skulle være syg og ved at dø. Jeg vil gerne vide, hvem, der har udspredt de fantasier,” lød det vredt fra ærkebiskoppen i oktober ifølge Catholic Herald, og Greg Burke, der er pressechef i Vatikanet, lagde et billede af den tidligre pave på Twitter, hvor han stod i Vatikanets have, hånd i hånd med to nonner, med teksten: ”I dag kl. 17”.

Ratzinger får stadig besøg, og flere af gæsterne har bagefter fortalt, at han stadig er helt frisk i hovedet. Han har helbredsproblemer, der kommer med alderen, blandt andet med synet, men læser stadig.

”Min bror har det godt,” erklærede storebror Georg Ratzinger efter et besøg i oktober.