Briter vil tage forfølgelse af kristne op i FN

Udenrigsminister i Storbritannien lover at følge anbefalinger i en omfattende rapport om kristenforfølgelser

"Det er en trist sandhed, at kristne er den mest forfulgte religiøse gruppe i vor tid. Jeg er fast besluttet på at vise, at vi er på deres side,” siger den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt om ny rapport, der viser det internationale omfang af kristenforfølgelser. Billedet fra november 2016 nær den kristne-irakiske by Bartella, der på dette tidspunkt var blevet befriet fra islamisk stat. De kristne flygtninge var i februar 2019 endnu ikke vendt hjem til byen.
"Det er en trist sandhed, at kristne er den mest forfulgte religiøse gruppe i vor tid. Jeg er fast besluttet på at vise, at vi er på deres side,” siger den britiske udenrigsminister Jeremy Hunt om ny rapport, der viser det internationale omfang af kristenforfølgelser. Billedet fra november 2016 nær den kristne-irakiske by Bartella, der på dette tidspunkt var blevet befriet fra islamisk stat. De kristne flygtninge var i februar 2019 endnu ikke vendt hjem til byen. Foto: Goran Tomasevic/Reuters/Ritzau Scanpix.

Et rædselskabinet af overgreb begået mod kristne. Sådan kan ny britisk rapport beskrives. De 718 kildehenvisninger bagest i rapporten henviser til avisartikler og rapporter, som dækker drab på kristne i Syrien, dødelige angreb mod kirker i Nigeria og udviklingen i Indonesien, der er gået fra at være et land med et moderat og tolerant muslimsk flertal til at have en stat, som er blevet drivkraft i forfølgelsen af kristne.

Det er den anglikanske biskop af Truro i Cornwall, Philip Mounstephen, der har udarbejdet rapporten på vegne af den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt.

En af de konkrete anbefalinger i rapporten er, at den britiske regering skal presse på i FN’s Sikkerhedsråd for at få en resolution, der opfordrer alle regeringer i Mellemøsten og Nordafrika til at beskytte kristne og andre forfulgte minoriteter samt lade FN-observatører føre tilsyn. Rapporten anbefaler desuden, at der indføres sanktioner mod lande, som forbryder sig mod religiøse minoriteters menneskerettigheder.

På et pressemøde i går lovede Jeremy Hunt, at han vil gennemføre alle anbefalingerne i rapporten, hvis han vel at mærke bliver ny leder af De Konservative og dermed premierminister om to uger.

”Herhjemme har vi alle fordelene ved at bo i et tolerant og alsidigt samfund, og vi skal ikke være bange for at promovere de værdier i andre lande. Det er en trist sandhed, at kristne er den mest forfulgte religiøse gruppe i vor tid. Jeg er fast besluttet på at vise, at vi er på deres side,” siger Jeremy Hunt ifølge den kirkelige avis Church Times.

Rapporten har særligt fokus på forholdene for kristne i Irak, Nigeria, Indonesien, Kina, Sri Lanka, Pakistan og Syrien. En af de gruopvækkende sager i rapporten handler om et angreb i det folkerige afrikanske land Nigeria, som er en tidligere britisk koloni. Landet har stort set lige mange muslimer og kristne, og det var i bæltet mellem de to dele af landet, at to præster og 17 kirkegængere blev dræbt under et angreb i byen Mbalom en søndag i april sidste år. En del af den hidtidige britiske berøringsangst hænger sammen med, at landet ikke ønsker at blive set som den gamle koloniherre, der fortæller andre lande, hvad de skal gøre, vurderes det endeligt.

Rapporten er en kritik af, at den britiske regering hidtil har været for tilbageholdende med at kritisere forfølgelse af kristne, hvis der har været andre storpolitiske interesser i spil.

”Vores fornemmelse er, at der er en tendens i Udenrigsministeriet til kun at kæmpe for kristne, så længe der ikke er andet, der står i vejen. Min holdning er, at vi er nødt til at have en mere robust for ikke at sige principiel tilgang,” siger biskop Philip Mounstephen til BBC.

Organisationen Åbne Døre, der overvåger forfølgelse af kristne, anslår, at 345 kristne mister livet hver måned på grund af forfølgelse.

”Den britiske regering må handle nu. Den må fokusere opmærksomheden på de lande, hvor forfølgelsen er mest alvorlig, og hvor situationen forværres hastigt,” siger direktør Henrietta Blyth fra Åbne Døre i Storbritannien til avisen The Guardian.