Prøv avisen

Britisk organisation vil indsamle millioner til renovering af kirkekunst

Organisationen Church Care vil restaurere engelske kirkelige kulturskatte for omtrent 26 millioner danske kroner. Her ses en glasmosaik i Chester Katedral. Foto: Velar Grant Demotix Denmark

Organisationen Church Care er i samarbejde med biskoppen i London gået i gang med at samle 26 millioner kroner ind til bevaring af den engelske kirkekunst. Penge givet godt ud, mener konservator i Church Care

En skattekiste fra det 16. århundrede står i kirken i Newington i Kent i England. I gamle dage blev den brugt til at opbevare sognepapirer i, men i dag er den mere eller mindre ubrugelig. Den er gennemhullet og slidt. Hvis den skal i stand igen, skal den have en ordentlig overhaling af nogle af landets bedste konserveringseksperter. Og det vil koste 330.000 kroner.

Kisten i Kent er et af 100 kunstværker, der for nylig er blevet identificeret af organisationen Church Care i London som værende i så dårlig stand, at det er nødvendigt at skrabe penge sammen til at redde dem.

LÆS OGSÅ: Et kirkerum får det bedste frem i en kunstner

Organisationen, der varetager vedligeholdelsen af Englands cirka 16.000 kirker og 46 katedraler, er sammen med biskoppen i London, Richard Chartres, nu gået i gang med en indsamlingskampagne. Pengene skal gå til at restaurere den kirkekunst, der er allermest udsat. Og alt i alt drejer det sig om restaureringer for 26 millioner danske kroner, svarende til 3 millioner pund.

Det er en rimelig pris at betale, mener Pedro Gaspar, der er senior preservation officer, chefkonservator, ved Church Care.

Selvom 3 millioner pund kan virke som et uhyrligt beløb, er det faktisk en beskeden pris for dette omfang af bevaringsarbejde. Det er meget vigtigt, at kunsten i vores kirker bliver ordentligt istandsat for fremtidige generationers skyld, siger han.

Ifølge Pedro Gaspar falder cirka 45 procent af Englands kirker ind under kategorien vigtigste og mest bevaringsværdige bygninger i England. Alligevel modtager Church Care ikke direkte statsstøtte, selvom dens arbejde består i at hjælpe de enkelte kirker med at finde penge til vedligeholdelse af både bygninger og interiør.

Derfor er appellen om millionstøtten sendt ud til offentligheden, hvor organisationen håber på, at den vil blive taget godt imod.

Indtil videre har vi kontakt med tre individuelle donorer, der sponsorerer en kunstgenstand hver. Og det er vi meget taknemmelige for, siger Pedro Gaspar.

Vi håber på, at offentligheden vil involvere sig. Der er flere millioner besøgende i kirkerne hvert år, og vi tror på, at England generelt er interesseret i bevaringsarbejdet af kirkerne og deres skatte.