Britisk regering vil forbyde protester ved abortklinikker

Abortmodstandere afviser, at de chikanerer kvinder, der ønsker en abort. Fænomenet findes i begrænset omfang i resten af Vesteuropa

Den konservative britiske indenrigsminister Amber Rudd vil forbyde protester foran abortklinikker. På billedet er det en protest mod abort foran en klinik i München, et af få steder i Europa, hvor der er den slags demonstrationer. –
Den konservative britiske indenrigsminister Amber Rudd vil forbyde protester foran abortklinikker. På billedet er det en protest mod abort foran en klinik i München, et af få steder i Europa, hvor der er den slags demonstrationer. – . Foto: Sachelle Babbar/Zuma Press/ritzau.

Britiske kvinder med en uønsket graviditet skal ikke løbe spidsrod mellem indædte abortmodstandere, når de besøger en abortklinik. Det er beskeden fra den konservative britiske indenrigsminister Amber Rudd, som nu vil forbyde protester foran abortklinikker.

”Selvom alle har retten til at protestere fredeligt, så er det totalt uacceptabelt, at nogen skal føle sig chikaneret eller intimideret. Beslutningen om at få en abort er i forvejen meget personlig,” siger indenrigsministeren om planerne.

Det er i år 50 år siden, at aborten blev givet fri i Storbritannien, og der er flere overvejende kristne grupper, som holder protester og bønnemøder foran abortklinikker. Som i USA er det overvejende klinikker drevet af velgørende organisationer og ikke det offentlige sundhedsvæsen, der tilbyder abort.

Men protesterne er ikke chikane af kvinder, siger Antonia Tully, der er kampagnedirektør for Society for the Protection of Unborn Children (Foreningen for beskyttelse af ufødte børn).

”Det er absolut latterligt at foreslå nye tiltag, som skal forhindre en lille gruppe af mennesker i at bede fredeligt foran abortklinikker og dele foldere ud til kvinder,” siger hun til BBC.

Direktør Clare McCullough fra The Good Counsel Network (Netværket for god rådgivning) siger til avisen The Times, at i alt 1000 børn er blevet født i de seneste syv år, fordi kvinder, som overvejede en abort, ændrede deres mening efter at have talt med aktivister foran tre abortklinikker i London.

Men det er ikke et billede, som de kan genkende hos organisationen Marie Stopes, der tilbyder abort.

”Kvinder er fortsat nødt til at løbe spidsrod gennem grupper af abortmodstandere, der afbrænder plastik- fostre, viser voldsomme billeder og giver vildledende oplysninger,” siger pressechef Kylie Harrison.

”Vi respekterer og støtter retten til ytringsfrihed, men det giver absolut ikke fremmede friheden til at mobbe og skræmme kvinder. Hvis de var seriøse i deres protester imod abortloven, så skulle de stå på Whitehall (gaden med regeringsbygninger, red.), hvor lovene blev lavet, i stedet for at skræmme kvinder, der allerede har truffet en beslutning, der er rigtig for dem. De sårer kvinder, som i forvejen står med en svær dag,” fortsætter Kylie Harrison.

I Danmark er billedet et andet, forklarer Ellen Højlund Wibe, landssekretær i organisationen Retten til Liv, der arbejder for at nedbringe mængden af aborter i Danmark.

”Vi har ikke haft kampagner, hvor vi direkte har konfronteret abortlæger eller kvinder, der søgte abort. Helt primært fordi modellen vil være meningsløs i et land som Danmark, hvor der jo ikke findes deciderede abortklinikker. Det ville være at skyde med spredehagl at stille sig op ved indgangen til et sygehus med et budskab henvendt til abortsøgende kvinder,” forklarer hun.

I Tyskland har abortmodstandere organiseret sig i Bundesverband Lebensrecht (Forbundet for ret til liv), der står for den årlige march for retten til liv. Men man arrangerer ikke protester ved abortklinikker.

”Der er nogle meget få, der gør det, og det er ikke populært. Det er primært i München, hvor der er en stor abortklinik,” forklarer Gerhard Steier, som sidder i ledelsen af foreningen.

I såvel Italien som Frankrig er der også hvert år store marcher for retten til liv efter amerikansk forbillede.