Brugerbetaling i folkekirken vil vinde frem

MED AFSTEMNING Samfundsudviklingen går i retning af mere brugerbetaling, og den vej vil kirkerne også følge, mener iagttagere, der dog er uenige om konsekvenserne

Kirsten Kjærulff giver praktiske information for dem, der gerne vil gå i kloster.
Kirsten Kjærulff giver praktiske information for dem, der gerne vil gå i kloster. Foto: Bent K Rasmussen.

10 kroner koster det, hvis man vil indenfor i Viborg Domkirke. Og vil man giftes i et sogn, der ikke er ens eget, skal man flere steder betale for det.

Men entre for at komme ind i kirkerummet og betaling for vielser er ikke de eneste former for brugerbetaling, der finder sted i folkekirken. For nylig indførte Gammel Haderslev Kirke eksempelvis et gebyr for deltagelse i babysalmesang på grund af en trængt økonomi noget, som flere andre kirker allerede har gjort.

LÆS OGSÅ: Din begravelse kan blive markant dyrere

Og brugerbetaling i folkekirken er noget, vi kommer til at se mere af i fremtiden, mener Inge Lise Pedersen, formand for Landsforeningen af Menighedsråd.

Der kommer mere og mere brugerbetaling i samfundet i al almindelighed, og det tror jeg også, der vil komme i kirken. Hvis det er entré til en kirke, er det, fordi det handler om et kulturmindesmærke eller en turistseværdighed, og det er helt i orden at tage penge for den slags besøg, for det slider på kirkerne og kræver personale. Men det skal selvfølgelig ikke være noget, man tjener penge på, siger hun.

Samme holdning har Preben Mejer, der er medstifter af virksomheden Innovation Lab, som har specialiseret sig i at spotte tendenser i samfundet. Også han mener, at brugerbetaling er på vej frem i folkekirken.

Jeg synes, det er meget naturligt, at der bliver taget vare på de ting, der er en del af vores kulturarv, og at man skal betale for at se dem, siger han.

Preben Mejer finder det ligeledes på sin plads, at man betaler, hvis man eksempelvis vil vies på en særlig måde, eller hvis man vil holde en begravelse ud over det sædvanlige.

Folkekirken må definere et serviceniveau, og hvis man afviger fra det, fordi man vil have noget særligt, vil det være naturligt at tage penge for det.

Poul Langagergaard, ledelsesrådgiver og kirkekonsulent, mener også, at flere og flere kirker vil følge den generelle samfundsudvikling og indføre mere brugerbetaling, efterhånden som de bliver klemt på økonomien. Og det er han ikke udelt begejstret for.

Der er særlige tilbud som for eksempel babysalmesang og forskellige typer undervisningsforløb, hvor det er rimeligt, at man har en form for brugerbetaling. Men at tage entré for at komme ind i en kirke er et helt forkert signal at sende, hvis man vil se fyldte kirker. Der tror jeg, vi skyder os selv i foden, for kirken er et åbent sted, hvor folk skal kunne komme for at tilbede og reflektere, siger han.