Buddhister håber på en god genfødsel på dansk kirkegård

Bispebjerg Kirkegård i København har fået et afsnit for buddhister, som nu vil blive centrum for buddhistiske ritualer ved bisættelser

Indtil nu har buddhistiske til religiøs afsked kun haft den særlige "ørnehal" indrettet med særlige symboler og figurer, hvor resterne af de kremerede stod i urner.
Indtil nu har buddhistiske til religiøs afsked kun haft den særlige "ørnehal" indrettet med særlige symboler og figurer, hvor resterne af de kremerede stod i urner. . Foto: Iben Gad.

Bispebjerg Kirkegårds særafsnit for buddhister er endnu så nyt, at man ikke med sikkerhed ved, hvordan en buddhistisk bisættelse på stedet kommer til at foregå. Men formentlig vil ceremonierne indeholde flere klassiske elementer fra den buddhistiske kultur som recitation af mantraer og bønner, siger Ole Nordstrøm, der er formand for Buddhistisk Bisættelses Forening og har spillet en vigtig rolle i den proces, der har ført frem til, at man i fredags kunne indvie stedet.

Måske vil nogle buddhister ofre røgelse, og andre vil synge sange, når buddhister stedes til hvile på Bispebjerg Kirkegård i København. Netop i en kultur som den danske kan det også sagtens forekomme, at der bliver sunget kristne sange, tilføjer formanden, der ikke lægger vægt på en streng religiøs afgrænsning fra andre religioner, hvilket for eksempel har været til debat i forbindelse med muslimske særafsnit på kirkegårde.

”Mange af os har jo kristen baggrund, og derfor er det meget naturligt for de pårørende at synge kristne sange. Det tænker vi på, når vi laver ceremonier,” siger Ole Nordstrøm.

"Ørnehallen" på Bispebjerg Kirkegård.
"Ørnehallen" på Bispebjerg Kirkegård. Foto: Iben Gad

Fire typer for bisættelse benyttes særligt inden for buddhismen. De fire typer symboliserer elementerne jord, ild, vand og luft. Ved den såkaldte himmelbegravelse, der symboliserer luft, skæres liget i stykker og kastes for rovfugle. Ved vandbegravelse kastes kroppen for fiskene. Ildbegravelsen er kremering på et ligbål, og jordbegravelsen er velkendt i Danmark.

Når et menneske dør, beder nogle buddhister for at sikre en god genfødsel. Til begravelsen inviteres ofte munke og familiemedlemmer til at komme og recitere hellige tekster og bønner. For selvom kroppen er død, tror buddhister på, at sjælen fortsat lever og er bevidst om, hvad der bliver reciteret. På den måde mener man at hjælpe sjælen videre til et godt sted og sikrer sig, at den ikke kommer på afveje.

I buddhismen er det imidlertid ikke bisættelsen, der er det vigtige, men sjælens videre rejse. Efter begravelsen fortsætter mange familiemedlemmer derfor med at besøge templet for at tænde lys og bede for at få sjælen på rette vej.