Byggeri splitter nordsjællandsk menighed

Der er kampvalg om pladserne i menighedsrådet i Ny Holte Sogn, og torsdagens vælgermøde var en livlig debat mellem de to lister og 50 engagerede sognebeboere med byggeriet af en ny sognegård i centrum

Bølgerne gik indimellem højt, da Ny Holte Sogns to konkurrerende lister mødtes til vælgermøde forud for menighedsrådsvalget. Ordstyrer Ole Hedegaard (bag pulten) skilte vandene mellem til venstre Liste 1 med nuværende formand Svend Paul Larsen og til højretalsmand for Liste 2 Jørgen Ole Borg Knudsen (ternet skjorte). –
Bølgerne gik indimellem højt, da Ny Holte Sogns to konkurrerende lister mødtes til vælgermøde forud for menighedsrådsvalget. Ordstyrer Ole Hedegaard (bag pulten) skilte vandene mellem til venstre Liste 1 med nuværende formand Svend Paul Larsen og til højretalsmand for Liste 2 Jørgen Ole Borg Knudsen (ternet skjorte). –. Foto: Jens Astrup.

Flammerne brændte lystigt i de tændte stearinlys i mørket på trappen op til Ny Holte Sogns gamle sognegård, hvor der torsdag aften var vælgermøde op til det snarlige menighedsrådsvalg. Fra mødets start var der også ild i debatten, som hovedsageligt handlede om den strid, der er opstået om en ny sognegård, og som for første gang i 25 år har givet kampvalg mellem to lister i det nordsjællandske sogn.

Kampvalget er et resultat af den proces, menighedsrådet har ført omkring den nye sognegård. Vi har ikke oplevet åbenhed, respons eller dialog, ellers havde vi ikke siddet her i dag, sagde Ida Leisner fra oppositionen, som stiller op på Liste 2.

LÆS OGSÅ: Foreløbig opgørelse: 85 menighedsråd skal vælges ved afstemningsvalg

Det blev afvist af menighedsrådets siddende formand, Sven Paul Larsen, som stiller op på Liste 1.

Det hele har været forelagt Helsingør Stift, der har været offentlig høring flere gange, alle har haft mulighed for at sige noget om projektet, og det er i sidste ende godkendt af Kommunalbestyrelsen.

Uanset hvad der er sket i hele den lange proces, som faktisk begyndte i 1988 med de første tanker om en ny sognegård, er det hele endt med en udfordrer-liste med i alt ni personer, som ingen erfaring har med menighedsrådsarbejde, men som stiller sig til rådighed for arbejdet med gudstjeneste og aktiviteter, måske med en lille pil opad for flere ungdomstilbud.

Holte Kirke er færdigbygget i 1940 i en klassisk middelalderstil. Det nuværende skitseprojekt til ny sognegård er fra 2006. Listerne er tilsyneladende enige om, at kirken trænger til en ny og tidssvarende sognegård til afløsning af den gamle præstegård, som har tjent som samlingssted for menigheden, undervisning af konfirmander, babysalmesang, minikonfirmander og den kirkelige administration.

Men oppositionen ønsker ikke, at det nuværende projekt gennemføres, fordi der er tale om en sammenbygning af kirke og sognegård, lyder det fra Liste 2s talsmand, Jørgen Ole Borg Knudsen.

Hvis vi fik flertal i menighedsrådet, ville vi hurtigst muligt sørge for, at der kom alternative projekter på bordet. Der står en flagstang på grunden lidt væk fra kirken, og en ny sognegård må efter vores mening ikke komme tættere på. Den skal fremstå fritliggende. Desuden skal den bygges i en stil, som bedre harmonerer med kirken, men som samtidig lever op til de aktiviteter, kirken har i dag. Det er synd at ødelægge kirkens middelalderlook ved at klistre sognegården på den som en polyp, uanset om kirken er gammel eller ung, siger han.

Liste 2 er også bekymret for, at med den planlagte store størrelse på sognegården, så kommer der i fremtiden langt flere aktiviteter end i dag. Det vil belaste det omkringliggende, tætbebyggede rækkehuskvarter med meget mere biltrafik. Derfor skal der efter listens mening ikke bygges en sognegård, som indbyder til voldsomt mange nye aktiviteter.

Grundlæggende er vi ikke utilfredse med arbejdet de sidste mange år i menighedsrådet, bortset fra lukketheden omkring sognegården og andre sager på menighedsrådets bord, fordi referaterne er for dårlige, og det ikke er til at se, hvad sagerne handler om, siger Jørgen Ole Borg Knudsen.

Mads Lind er sammen med sin familie flyttet til Ny Holte Sogn for tre et halvt år siden. De bor 150 meter fra kirken, som var noget af det, de faldt for som nytilflyttere.

Jeg synes, det er ufint, at den nye liste stiller op, for de gør det alene for egen vindings skyld, ikke for miljøet eller kirkens. De er personligt imod det nye sognegårdsbyggeri som et enkeltprojekt, og det mener jeg skyldes, at de fleste af dem bor som nærmeste naboer. Skulle sognegården bygges et andet sted, havde de aldrig protesteret. Det er legalt nok, at de er imod projektet, de skulle bare have øvet deres indflydelse gennem andre demokratiske organer og ikke menighedsrådet, som handler om meget andet end en sognegård.

Christian Grønning var også interesseret i, hvad den nye liste ud over protesten mod den nye sognegård havde at byde på rent kirkeligt i menighedsrådet, ikke mindst hvis den kommer ind med et flertal.

Ved I, hvad det går ud på at sidde i et menighedsråd? Det tvivler jeg på, når jeg hører, hvad I siger. Når byggeriet måske en gang er færdigt, så sidder I med et kæmpe ansvar. Ikke bare over for de rækkehuse, I bor i tæt på kirken, men for hele sognet, sagde han.

Nicolai Halberg fra Liste 2 havde følgende kommentar:

Bekymringen for, om vi som nye kan løfte opgaverne i menighedsrådet, gælder vel alle nye medlemmer, som stiller op, ikke bare os, men også dem fra den anden liste?

Under alle omstændigheder får menighedsrådet i Ny Holte Sogn en ny sammensætning. Der skal vælges ni medlemmer, og der er kun fem fra det gamle menighedsråd, som genopstiller til valget den 13. november.