Chikane af kristne i tyske asylcentre er udbredt

Over 200 kristne asylansøgere i Tyskland er blevet udsat for trusler, vold og anden chikane fra især muslimer, siger ny rapport. Men vi skal ikke kun have fokus på kristne, mener den evangeliske kirke i Tyskland

Kirkerne i Tyskland har fået meget omtale for deres store indsats for flygtninge. Her ses indkvartering af afrikanere i Sankt Pauli Kirke i Hamborg. Men kritikere synes ikke, at kristne er lige så meget fremme i skoene, når chikane af kristne i asylcentre diskuteres. –
Kirkerne i Tyskland har fået meget omtale for deres store indsats for flygtninge. Her ses indkvartering af afrikanere i Sankt Pauli Kirke i Hamborg. Men kritikere synes ikke, at kristne er lige så meget fremme i skoene, når chikane af kristne i asylcentre diskuteres. – . Foto: Scanpix.

Tilfælde af vold og trusler mod kristne asylansøgere begrænser sig langtfra til danske asylcentre.

I Tyskland er flere end 200 kristne asylansøgere efter eget udsagn blevet udsat for chikane, fysiske overgreb eller dødstrusler. Det konkluderer den kristne interesseorganisation Åbne Døre i en ny rapport, som for nylig blev præsenteret ved en konference i Berlin.

Ifølge lederen af Åbne Døre i Tyskland, Markus Rode, er der en voksende stemning af ”frygt og panik” blandt nytilkomne kristne asylansøgere i landet, og han beskylder både regeringen og landets to hovedkirker for at nedtone eller ligefrem ignorere overgrebene.

”Vi bliver nødt til at fortælle sandheden,” sagde Markus Rode på konferencen.

Myndigheder eller kirkelige organisationer i blandt andet Holland, Frankrig og Sverige har ligeledes berettet om dødstrusler og overgreb mod kristne flygtninge.

Åbne Døre i Tyskland har talt med 231 kristne asylansøgere primært fra Irak, Afghanistan og Syrien. Heraf har 204 oplevet ”religiøst motiveret forfølgelse” fra muslimske flygtninge og vagtpersonale på centrene, skriver organisationen.

Åbne Døre er før blevet kritiseret for at være interessebaseret og uvidenskabelig. Men rapporten skal tages seriøst, mener Helmut Küchenhoff, professor ved institut for statistik på Ludwig-Maximilians-Universitet i München. Han understreger, at han ikke har læst rapporten grundigt, men har gennemgået rapportens metode og væsentlige tal.

”De skriver, at de ikke har et repræsentativt udsnit, og at de derfor ikke kan sige, hvor mange overgreb der er tale om. Det gør rapporten seriøs. De hævder ikke, at tallet er statistisk signifikant. De har fundet cirka 200 personer, og selvom det ikke statistisk set beviser, at der er tale om et generelt fænomen, kan man stadig sige, at der er et problem. Indimellem diskuterer offentligheden et emne på baggrund af ét eksempel, og her har de 200 eksempler, hvilket jo er langt stærkere,” siger han.

Pastor Gottfried Martens fra den evangelisk-lutherske treenighedsmenighed i Berlin, som hører under en sammenslutning af frie lutherske kirker i Tyskland, arbejder blandt flygtninge og har selv hørt om hundredvis af tilfælde, hvor kristne er blevet chikaneret.

Han hævder, at kristne er blevet tvunget til at se videoer med henrettelser, er blevet forment adgang til køkkenet, fordi de var ”urene”, og har fået revet halskæder med kors af.

“Tanken om, at der er tale om isolerede tilfælde, må høre op,” siger han til den tyske internetavis DW og opfordrer til en opdeling af muslimer og ikke-muslimer i tyske asylcentre for at dæmme op for chikanen, som det også har været foreslået i Danmark.

Men det er ikke løsningen, mener Carsten Splitt, pressetalsmand for EKD, en sammenslutning af protestantiske kirker, som repræsenterer omkring 27 procent af tyskerne.

Åbne Døres rapport giver ikke pålidelig information om forholdene, mener han og henviser til, at den evangeliske kirke i Tyskland tidligere på året udsendte en erklæring om flygtningesituationen, som også udtrykte bekymringer over vold mod kristne flygtninge.

”Men som noget principielt skal støtten være tilgængelig for alle grupper, der bor i modtagelsescentre, er særligt sårbare og har behov for støtte. De grupper inkluderer også kristne, som generelt er en minoritet i centrene. Men løsningen kan ikke være at adskille dem fra begyndelsen ud fra religion. I Tyskland skal religionsfriheden garanteres for alle og håndhæves af staten,” siger Carsten Splitt.