Clairvoyance er blevet alvor

For 20 år siden var spåkoner og clairvoyante mennesker underholdning, men i dag opsøges de af klienter, som vil finde vej til livet

Jens Bo Lund på 40 år giver clairvoyance i et lille rum med levende lys, et abstrakt maleri, to stole og en båndoptager, der optager de budskaber, han får fra den åndelige verden til klienten. Båndet får klienten med hjem, og bagefter er Jens Bo Lund selv udmattet af kontakten med »det derude«.

Jens Bo Lund har varme øjne og let til smil. Han er brændende optaget af clairvoyancen og vil gerne dele sine erfaringer fra møderne med lykkelige, lattermilde afdøde sjæle og åndelige guider. Det er kun to år siden, at han begyndte at tale åbent om, at han hele sit liv er blevet bombarderet med informationer om sygdomme, følelser, barndomsoplevelser og fremtiden for sine medmennesker.

- Det var, som om der konstant blev trukket en bred strimmel med alle mulige informationer om mennesker gennem mit hoved. Og jeg troede, det var min fantasi eller bare noget, jeg ikke skulle sige højt, for hvordan kunne jeg vide bedre end andre. Men i dag er jeg ikke i tvivl om, at jeg får sande beskeder fra den åndelige verden, siger Jens Bo Lund.

Pjuske Rasmussen, formand for IKON-København - en kirkelig organisation, der går i dialog med nyreligiøse bevægelser - siger, at nogle clairvoyante er meget dygtige til at aflæse andre mennesker, og den evne bruger de til at sige generelle ting om vedkommendes liv. Mens andre har kontakt med noget åndeligt og får konkrete budskaber, som de umuligt kunne gætte sig til.

- De får budskaberne fra Djævelen. De ved det ikke selv, men deres evne til at åbne sig for en åndelig verden bruger Djævelen, og de er ikke selv bevidste om, at han er afsender, siger Pjuske Rasmussen.

Vejen til det guddommelige

Siden Jens Bo Lund vedkendte sig sine clairvoyante evner for to år siden, er det gået stærkt. Han har fået sat sit indre informationsbombardement i system og etiske rammer på Clairvoyanceskolen i København og supplerer nu sit arbejde som zoneterapeut med at give clairvoyance fem-syv timer om ugen.

I dag kommer folk til en clairvoyant for at få hjælp til at løse problemer eller for at få et håb. De spørger, om de nogensinde finder en kæreste, et sted at bo eller et job. For 20 år siden var clairvoyance ren underholdning, siger Gjertrud Berlon, som startede Clairvoyanceskolen i 1995 efter 20 år som privatpraktiserende clairvoyant.

Tre fjerdedele af Jens Bo Lunds klienter er kvinder, men i øvrigt har han svært ved at sige noget generelt om dem. Han har både haft selvstændige erhvervsdrivende, akademikere, arbejdsløse, kendte og mindre kendte danskere til clairvoyance.

- Jeg er selv overrasket over, hvor mange forskellige mennesker der tror på clairvoyance, siger han.

Jens Bo Lunds mål med clairvoyancen er, at folk skal anerkende, at der er en åndelig verden.

- Og gennem den skal de finde det guddommelige - sandheden, siger han.

Under en clairvoyance fik han at vide, at han ville blive clairvoyancens ansigt udadtil i Danmark, så han ser det som sin pligt at gøre mennesker interesseret i den åndelige verden.

Derfor holdt han i januar sin første og foreløbig eneste såkaldte platforms-clairvoyance på en kendt café i København. Folk købte billetter til en aften, hvor Jens Bo Lund gik rundt mellem dem og fortalte, hvilke beskeder han fik.

En skulle holde op med at tage bestemte piller, en anden skulle lære at passe på sit sårbare indre, en enke fik at vide, at hun nok skulle få en mand, men foreløbig skulle hun bare nyde sit liv og »tage for sig af retterne« - i øvrigt var hun ret påståelig, sagde Jens Bo Lund, mens nogle lo, og andre blev berørt.

- I begyndelsen pakkede jeg alt ind, men nu har jeg lært, at guiderne nok skal sørge for, at folks verden ikke vælter. Guiderne ved, hvad folk kan tåle at høre. Jeg skal bare formidle, hvad jeg får besked på, siger Jens Bo Lund.

Manipulation

Gjertrud Berlon tror ikke, at det er Gud eller Djævelen, som giver hende, Jens Bo Lund og de andre clairvoyante beskeder. Hvis guiderne i virkeligheden var dæmoner, ville beskederne også være dæmoniske, konkluderer hun.

Jeg har et godt forhold til Vorherre, og han har det godt med, hvad jeg laver. Men jeg tror ikke på, at mennesker kan få beskeder fra Gud. Vores menneskelige energi kan ikke komme til at svinge med hans guddommelige energier, siger hun, og derfor er hun også skeptisk over for kirkelige møder, hvor en prædikant får budskaber fra Gud til tilhørerne.

Ifølge Pjuske Rasmussen er en af forskellene på den slags prædikanter og den clairvoyante, at prædikanten beder Gud om hjælp til at løse problemet, mens tilhørerne i en platforms-clairvoyance enten må klare sig selv eller opsøge clairvoyanter løbende for at forblive i kontakt med den åndelige verden.

For Jens Bo Lund er det ikke vigtigt at kunne forklare det hele.

- Man skal ikke forcere noget i den åndelige verden, så kan man blive halvskør, fordi man kommer i kontakt med noget, man ikke er parat til. Men jeg føler i hele min krop og erfaring, at det her er sandt, siger han.

Psykolog Kalle Birck-Madsen mener, at de clairvoyante først og fremmest manipulerer klienternes åbne og påvirkelige sind.

- Folk kommer og er åbne, og hele uklarheden omkring, hvad clairvoyancen er, betyder, at de bliver ekstremt påvirkelige og kan flyttes mentalt, siger han.

Jens Bo Lund bliver ked af det, når folk sår tvivl om den åndelige verden, der er blevet så vigtig for ham selv.

- For mig betyder clairvoyancen, at der er en mening med alt, med mig, med det, jeg går igennem. Jeg er lige så sikker som dem, der tror på Vorherre. Det her er ikke en leg, siger han.

I aften kl. 20.00 viser DR 1 dokumentarudsendelsen »Er der nogen?« med blandt andre Jens Bo Lund.

korsholm@kristeligt-dagblad.dk