Coronavirus har standset pilgrimsrejser til Israel

Ingen kan sige, hvad der vil ske med de store processioner af pilgrimme palmesøndag og langfredag i Jerusalem. Men der er stadig gudstjenester med nadverbrød

Der er stadig gudstjenester i Jerusalems kirker, men på grund af corona­epidemien kommer der langt færre turister.
Der er stadig gudstjenester i Jerusalems kirker, men på grund af corona­epidemien kommer der langt færre turister. Foto: Ronen Zevulun/Ritzau Scanpix.

”Jeg var lige nede i Gravkirken i morges. Der er næsten ingen mennesker. Kun nogle få turister, måske sydafrikanere og nogle få amerikanere,” siger Wasim Akroush fra Det Franciskanske Kloster på Zionbjerget i Jerusalem.

Coronaepidemien har konsekvent lukket Israel for turister og pilgrimme, og i begyndelsen af ugen besluttede den israelske regering, at alle israelere, der har været i udlandet uanset hvor, skal gå 14 dage i hjemmekarantæne, når de kommer tilbage. Turister bliver nu kun lukket ind i landet, hvis de på samme måde har mulighed for at isolere sig i hjemmekarantæne i 14 dage. Turister, der allerede før beslutningen var i Israel eller de palæstinensiske selvstyreområder, er i denne uge blevet bedt om at forlade landet hurtigst muligt, inden mange internationale flyselskaber indstiller flyvningen til og fra Tel Aviv.

Det var en gruppe sydkoreanske kristne pilgrimme, der var de første til at bringe coronasmitten til Israel og de palæstinensiske områder. Efter dem viste også en gruppe græske pilgrimme sig at være bærere af virussen, og et af resultaterne af disse gruppers besøg på mange hellige steder inden for få dage var, at både en buschauffør og en guide blev smittet. Det førte til, at Det Palæstinensiske Selvstyre besluttede først at lukke Fødselskirken og derefter alle kirker og moskeer. Betlehem er blevet erklæret karantæneområde, og stort set ingen færdes i gaderne.

I Betlehem har man blandt andet lukket Fødselskirken.
I Betlehem har man blandt andet lukket Fødselskirken. Foto: Ritzau Scanpix

“Hvis eksperterne har ret, og coronavirussen bliver ved med at spredes, så går det ikke kun ud over den jødiske og kristne påske, men vi vil sandsynligvis heller ikke se ret mange turister her i sommermånederne,” klager Mark Feldman, der er direktør i et af Israels store turistfirmaer, Ziontours i Jerusalem.

Kristeligt Dagblad har på mail spurgt Fr. Francesco Patton, der er Det Hellige Lands kustode, hvordan coronavirussen vil påvirke kirkerne i Det Hellige Land. Ikke mindst op til og under påsken, en højtid, der normalt trækker tusindvis af turister og pilgrimme til Jerusalem og specifikt til Gravkirken.

”På nuværende tidspunkt bliver gudstjenesterne mange steder holdt på de hellige steder efter den almindelige plan og rytme. Problemet er, at grænserne er lukkede, så pilgrimme stort set ikke kan komme. Den beslutning vil dog på en måde hjælpe for at opdæmme virussens spredning, så vi kan få pilgrimme igen om nogle få måneder.”

Kan folk stadig komme i kirkerne?

”De største restriktioner er blevet lagt på byerne Betlehem, Beit Sahour og Beit Jala. Det Palæstinensiske Selvstyre har lukket alle kirker og moskéer og desuden skoler og offentlige steder. Folk har lov til at komme ind i spøgelsesbyen Betlehem enkeltvis eller i små grupper, men skal holde en sikkerhedsafstand mellem sig.”

Bliver der fortsat uddelt nadver i kirkerne?

”Den hellige nadver består nu udelukkende af brødet, der gives i hånden, ikke i munden. Det er især for de ortodokse kirker meget svært at acceptere, men de forstår, at der er tale om en usædvanlig og midlertidig ting.”

Fødselskirken er blevet lukket af de palæstinensiske myndigheder. Forventes det, at de nye regler om, at man kun må mødes op til 100 mennesker i Israel, også vil tvinge kirkerne i Israel til at lukke?

”Vi afventer yderligere praktiske foranstaltninger fra de civile myndigheder og vil selvfølgelig rette os efter alle forordninger. Det eneste, vi beder om, er, at alle religiøse steder – både de kristne, de jødiske og de muslimske – vil blive pålagt de samme regler.”

Vil de vigtige processioner palmesøndag og langfredag blive afholdt?

”Vi må vente og se, hvordan situationen udvikler sig. Sandsynligvis vil det blot blive noget med præster, munke og nonner og få mennesker. Men det er for tidligt at tage endelige beslutninger.”

Talsmand for Israels politi i Jerusalem Miki Rosenfeld mener også, at det er alt for tidligt at udtale sig om påsken i Jerusalem:

”Vi forsøger for øjeblikket at overskue de næste 48 timer. Det er alt for tidligt at sige, hvad der vil ske om en måned,” siger han.

Samtidig med at de kristne kirker er bekymrede for, hvordan coronavirussen vil påvirke gudstjenesterne og påsken, er de jødiske religiøse myndigheder bekymrede for de daglige gudstjenester i synagogerne og den jødiske påske – Pesah – der i år falder sammen med den kristne påske.

”Alle rabbinere uanset religiøs retning har givet besked om, at ingen syge må komme i synagogerne og deltage i gudstjenester af hensyn til næstens helbred. Der må ikke være flere end 100 i en synagoge eller på et helligt sted, hvor mennesker mødes i bøn. Steder som Meronbjerget og Grædemurens lukkede områder overvåges af politi, så antallet af bedende ikke overskrides,” forklarer talsmand for det israelske ministerium for religiøse anliggender Avi Rosen.

Rosen fortæller desuden, at der er stor bekymring for, at kosher-fødevarer vil blive en mangelvare i den nære fremtid, da de fleste basisvarer for fødevareproduktion i dag kommer fra Kina, og de såkaldte kashrut-observatører, rabbinere, der normalt overvåger produktionen i Kina, ikke mere kan rejse.

Herudover fortæller han, at Ministeriet for religiøse anliggender sammen med Sundhedsministeriet og ikke-jødiske trossamfund er i gang med at uddanne særlige begravelsesteam, der skal kunne være ansvarlige for begravelser af eventuelle coronaofre, så man både overholder de religiøse forskrifter og regler, der kan virke under en epidemi.