Prøv avisen

Dåb af døde jøder indstilles

Efter pres fra amerikanske jøder stopper mormoner nu med at døbe jøder, der døde i Holocaust

Efter mange års kamp er det lykkedes en forening af amerikanske jøder, der overlevede holocaust, at få en aftale med Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Hellige – mormonerne – om at indstille en spektakulær praksis med at døbe afdøde jøder.

Aftalen gælder kun jøder, der døde i holocaust. Dåben foregår ved stedfortræder og sikrer ifølge mormonerne den afdøde en plads i himlen.

Mormonerne i den amerikanske stat Utah har verdens største slægtsforskningsarkiv, og hvis en mormon finder en afdød slægtning her, som ikke er mormon, skal vedkommende døbes.

Allerede for seks år siden truede den amerikanske organisation med at trække mormonerne i retten, da den fandt det krænkende, at jøder, der levede og døde som jøder, skulle skifte religion i et eventuelt efterliv. På det tidspunkt var der 400.000 ofre for holocaust i arkivet. Nu har mormonkirken ifølge det amerikanske nyhedsbureau Associated Press lovet at ændre sin database, så det forhindres, at netop disse jøder ender i en mormonsk himmel.

Det er ikke alene jøder, der døbes posthumt med et fjernt familiemedlem som stedfortræder. Også en række prominente danskere som H.C. Andersen, Søren Kierkegaard, N.F.S. Grundtvig og andre er døbt igen.

Mormonerne mener, at den stedfortrædende dåb er et tilbud, som den afdøde kan tage imod eller lade være fra sin plads i det hinsides.

benteclausen@k.dk