Dårligt stillede søger tilskud til konfirmation

MED AFSTEMNING Præst hjælper dårligt stillede familier med at søge penge til konfirmationen. Den gennemsnitlige konfirmation koster nu 30.000 kr.

konfirmation, forbrug, gaver, fest
Konfirmation, forbrug, gaver, fest.

 
 
Glem alt om armbåndsure, guldkors og salmebøger. Konfirmationen anno 2011 er blevet en dyr affære, og det rammer nu de dårligst stillede familier.

Ifølge beregninger, som banken Nordea har udført for Forbrugerrådets blad Tænk, koster den gennemsnitlige konfirmation i dag 30.000 kroner, hvoraf festen står for lidt mere end halvdelen, mens resten går til tøj og gaver.

Men for dårligt stillede familier er konfirmationen blevet så stor en udgift, at de nu er nødsaget til at søge økonomisk hjælp.

Det fortæller sognepræst Lena Kjems til folkekirken.dk.

Her forklarer Lena Kjems, der er præst i Vejlby Sogn ved Aarhus, at hun som præst i et sogn med gennemsnitlig lav husstandsindkomst og mange skilsmissefamilier hjælper flere konfirmandforældre med at søge om økonomisk tilskud, eksempelvis fra statsamtet eller menighedsplejen.

Ifølge Lena Kjems er der på ingen måde tale om ekstravagante konfirmationsfester eller overdrevne budgetter til tøj og gaver.'

"Det er ikke små brude, men naturlige piger i søde kjoler og ballerinasko og alle konfirmationsfesterne blev holdt hjemme. Mine konfirmander glæder sig først og fremmest til at være midtpunkt i familiens skød", siger Lena Kjems til folkekirken.dk.

Også Leise Christensen, lektor ved Teologisk Pædagogisk Center i Løgumkloster, udtrykker bekymring over de stadig større udskrivninger til konfirmationen.

"Det er et gigaproblem, at man skal bruge op til 30.000 kr. på en konfirmationsdag for, at den kan være rigtig. Det er vigtigt for konfirmationen i Danmark, at den forbliver et reelt tilbud til alle unge uanset deres forældres finansielle position. Hvis der kommer for store skel mellem det veletablerede segment og dem, der halter lidt bagefter, får kirken et voksende problem med tilslutning. Og kirken er nu engang kirke for alle og ikke kun de velbjærgede", siger Leise Christensen til folkekirken.dk.

Også Elisabeth Dons Christensen, biskop over Ribe Stift, beklager udviklingen, men ser det dog samtidig som et udtryk for konfirmationens betydning.

Biskop Elisabeth Dons Christensen ærgrer sig også over, at niveauet ryger så højt op. Men hun ser samtidig udviklingen om udtryk for konfirmationens store betydning;

"Det er dejligt at familien vil samles og feste for et barn, der er ved at blive voksen. Lige der trænger barnet jo til at få at vide, at det er elsket af Gud såvel som af mennesker", siger Elisabeth Dons Christensen til folkekirken.dk.