Prøv avisen

Døgnfluer og klassikere blandt salmer til begravelser

Præsten Einar Fog-Nielsen har brugt tre måneder på at undersøge, hvilke begravelsessalmer og sange vi synger rundt omkring i landets kirker. Foto: Scanpix.

Nogle begravelsessalmer er kommet for at blive. Andre kommer og forgår. Og så er der de sidste nye døgnfluer på hitlisten.

Sådan beskriver sognepræst Einar Fog-Nielsen udviklingen i de sange og begravelsessalmer, vi synger i kirken, når vi tager afsked med vor kære. Einar Fog-Nielsen, der til daglig er præst i Faaborg-Diernæs Sogn, har på baggrund af en større undersøgelse gennemgået 157 salmer og 53 alternative sange, som han har rangordnet i en hitliste efter, hvor ofte de synges. På en soleklar førsteplads blandt salmerne i denne opgørelse ligger "Altid frejdig, når du går". Den blev sunget 427 gange ud af de i alt 1031 begravelser, som er med i præstens undersøgelse. Ifølge Einar Fog-Nielsen er der en tydelig forklaring på det.

– Der er ingen tvivl om, at "Altid frejdig" når helt ind i hjerteroden hos mange mennesker. Den er blevet sunget under Anden Verdenskrig, hvor den styrkede modet hos frihedskæmpere i fængselscellerne og de pårørende ved de faldnes grave. Her var det især tredje vers om at "kæmpe for alt, hvad du har kært", der gik rent ind. Men salmen bliver også fortsat brugt flittigt ved forskellige møder rundt i landet og ved familiære sammenkomster, siger Einar Fog-Nielsen.

Præsten har sammenlignet den nye top-ti over begravelsessalmer med en liste, som blev lavet ved en lignende undersøgelse for 15 år siden. Der er små indbyrdes forskydninger, men 8 af de 10 første salmer er ens i begge undersøgelser.

– Det handler også meget om tradition. Vi vil gerne synge de salmer, som vi kender fra andre begravelser. Vi synger det samme, som vi sang til farfars og fars begravelse. Der ligger et poetisk arsenal på bunden af vor hjerter, siger han.

Selvom mange derfor vælger salmer, de har sunget ved tidligere begravelser i familien, så er det kun en tredjedel af salmerne, som de pårørende selv vælger. Godt halvdelen træffes sammen med præsten, mens det i få tilfælde er afdøde selv, der på forhånd har udpeget yndlingssalmerne.

– De pårørende tænker utrolig meget over salmevalget. Her har de indflydelse på, hvad der foregår ved deres kæres begravelse, og de vil gerne have gode rammer ved den sidste afsked. Derfor spiller poesien en kæmpe rolle ved begravelsen, forklarer præsten.

Men det er ikke alle ønsker, som præsterne i undersøgelsen synes godt om, fortæller Einar Fog-Nielsen. Ved hver 10. begravelse lyder en sang, som ikke står i salmebogen. Og det er alt fra Bob Dylans "Knocking on heavens door" og Led Zeppelins "Stairway to heaven" til "Midsommervisen" og "Om lidt bliver her stille" af Kim Larsen.

Sidstnævnte lander på de alternative sanges førsteplads, og blev sunget 34 gange ud af de i alt 97 gange en alternativ sang blev sunget ved en begravelse, der er med i undersøgelsen.

– Der er præster, som ikke bryder sig om at have de alternative sange inden for kirkens mure. Men vi må erkende, at det er en tendens i udvikling, og det bliver mere og mere almindeligt at spørge til noget, der ikke står i salmebogen. Der bør præsten lytte til de pårørendes ønsker, men samtidig også vejlede dem, for det nytter ikke noget, at sangene misklæder den smukke afsked. Det er en hårfin balance, forklarer Einar Fog-Nielsen.

Han fortæller, at Kim Larsens sang ikke er i nærheden af at blive indhentet af en konkurrerende alternativ sang. Den nærmeste er slageren "Når igen det er slut på en dejlig dag", der blev sunget fire gange.

– Kim Larsens sang er en soleklar etter. Også den rører ved menneskers hjerter, for den handler om, at der nu bliver stille for deres kære, siger han.

Men selvom de alternative sange vinder mere og mere indpas, er det alligevel ikke præstens vurdering, at Kim Larsen og de andre sange er selvskrevet til top-ti listen om 25 år.

– "Om lidt bliver her stille" kan sagtens være død om 25 år. Det er en døgnflue. De alternative sange er slet ikke så solide, som salmerne. "Altid frejdig, når du går" er blevet en begravelsesklassiker. Om 25 år er den stadig på førstepladsen. Om 50 år er den stadig på top-ti, slår præsten fast med sikkerhed i stemmen.

De 10 mest populære begravelsessalmer:

1. "Altid frejdig, når du går", sunget 427 gange

2. "Den signede dag med fryd vi ser", sunget 292 gange

3. "Se, nu stiger solen af havets skød,"

4. "Dejlig er jorden", sunget 232 gange

5. "Jeg er træt og går til ro", sunget 151 gange

6. "I østen stiger solen op", sunget 146 gange

7. "Under dine vingers skygge", sunget 123 gange

8. "Op al den ting, som Gud har gjort", sunget 119 gange

9. "Befal du dine veje", sunget 86 gange

10. "Til himlene rækker din miskundhed, Gud" sunget 82 gange

Om undersøgelsen:

Einar Fog-Nielsen har, i en tre måneders orlov, analyseret begravelsestalens teologi og struktur ved 1031 begravelser i juli måned. En del af undersøgelsen udgør en statistisk beskrivelse af salmevalget ved begravelser i dag. På hjemmesiden www.kirkenet.dk har han spurgt til, hvilke to salmer, der blev sunget ved de to sidste begravelser. Det har i alt givet en tilbagemelding på 3165 salmer og 97 alternative sange, hvortil præster også har kommenteret på, hvem der valgte salmen og problematikker forbundet med salmevalg. Om godt fem uger udkommer salmeundersøgelsen som en del af bogen "At sige verden ret farvel" af Einar Fog-Nielsen.

Salmen "Altid frejdig, når du går" er ifølge sognpræst Einar Fog-Nielsen den mest populære ved begravelser i Danmark. Teksten til salmen er skrevet af Chr. Richardt i 1867 til en melodi, der er komponeret af C.E.F. Weyse i 1838.

"Altid frejdig, når du går"

Altid frejdig, når du går

veje, Gud tør kende,

selv om du til målet når

først ved verdens ende.

Aldrig ræd for mørkets magt!

stjernerne vil lyse;

med et fadervor i pagt

skal du aldrig gyse.

Kæmp for alt, hvad du har kært;

dø, om så det gælder,

da er livet ej så svært,

døden ikke heller.