Prøv avisen

Da 26 fiskere satte en vækkelse på danmarkskortet

På Harboøre Kirkegård står en mindeplade for de 26 Harboøre-fiskere, der omkom i 1893. Drukneulykken skabte øget opmærksomhed om vækkelsesbevægelsen Indre Mission i Harboøre, da præst Carl Moe talte dunder over de gudsforladte, druknede fiskere. I dag fører sognepræst Karsten Christensen den missionske tro videre. Foto: Lars Aarø/Fokus.

En stor drukneulykke på den danske vestkyst gjorde i 1893 ikke mindst københavnere opmærksomme på Indre Mission. Bevægelsen fejrer om kort tid 150-års-jubilæum

En kold novemberdag i 1893 omkom 26 lokale fiskere fra byen Harboøre på et oprørt Vesterhav. Ved fiskernes begravelse talte pastor Carl Moe dunder mod de afdøde fiskere, som efter præstens opfattelse ikke havde taget imod Jesus.

LÆS OGSÅ: Harboøres fiskere er væk, men deres missionske arv lever videre

Prædikenen førte til to ting: Fiskerisamfundet tilsluttede sig fuldt ud en gudfrygtig og streng kristendomsform, som i forvejen stod stærkt i området, og det danske folk fik med hovedstadspressens beskrivelse af det vestjyske samfund, øjnene op for en vækkelse, der var begyndt allerede i 1861. Vækkelsen var Indre Mission, som til september fejrer sit 150-års-jubilæum.

I Harboøre trives den missionske tro fortsat den dag i dag. Fiskerne er efterhånden fortid, men Indre Mission, Gud og Bibelen er stadig mastodonter i det vestjyske samfund. Tilsvarende er ikke tilfældet for den generelle udvikling i Indre Mission. De seneste år er medlemstallet dykket, og det nåede tidligere på året det laveste niveau i 100 år med omkring 30.000-40.000 venner. Samtidig er missionshuse lukket på stribe, mens missionske frimenigheder har fået godkendelsesstemplet.

I anledning af 150-års-jubilæet sætter Kristeligt Dagblad fokus på Indre Mission og går bevægelsen efter i sømmene før og nu. Artikelserien begynder med en reportage fra Harboøre anno 2011.

gehlert@k.dk

KIRKE&TRO SIDE 4 og 5