Vidne om ”Kvinden med den tunge kuffert”: Hun var så tillidsfuld

Historierne om en norsk kvindes bedrageri i Danmark spredte sig så hurtigt, at kvinden til sidst blev opdaget, inden hun nåede at stikke af

I mandags begyndte retssagen mod den 61-årige norske kvinde, som er anklaget for flere tilfælde af bedrageri og tyveri i Danmark mellem 2014 og 2018. Over 20 vidner har i mandags og i onsdags berettet om deres møder med den ”nydelige og velklædte dame”, som blandt andet udgav sig for at være uhelbredeligt syg, en kone på flugt fra sin voldelige mand eller mor til en netop død søn. Tegning: Morten Voigt.
I mandags begyndte retssagen mod den 61-årige norske kvinde, som er anklaget for flere tilfælde af bedrageri og tyveri i Danmark mellem 2014 og 2018. Over 20 vidner har i mandags og i onsdags berettet om deres møder med den ”nydelige og velklædte dame”, som blandt andet udgav sig for at være uhelbredeligt syg, en kone på flugt fra sin voldelige mand eller mor til en netop død søn. Tegning: Morten Voigt.

En fredag i juli fik bedemand Michael Holgersen besøg af en norsk kvinde i bedemandsforretningen N.P. Rostrup i Herlev ved København. Kvinden var i 60’erne og fortalte, at hun havde cancer i kroppen og netop var blevet udskrevet fra hospitalet. Michael Holgersen, som var vant til, at folk kom til forretningen med spørgsmål om begravelser, talte længe med hende og oplevede hende som sød og rar. Og da hun mandagen efter dukkede op med et nyt problem, stod han klar til at hjælpe.

”Vi snakkede godt sammen, og hun var så tillidsfuld,” sagde Michael Holgersen, da han i går sad i vidneskranken i Retten i Lyngby ved København.

På en plads til venstre for ham sad den kvinde, som han sikkert genkendte som hende, han havde haft besøg af. Kvinden selv kiggede ikke op, men holdt blikket rettet mod de sagsdokumenter, hun havde foran sig.

I mandags begyndte retssagen mod den 61-årige norske kvinde, som er anklaget for flere tilfælde af bedrageri og tyveri i Danmark mellem 2014 og 2018. Over 20 vidner har i mandags og i onsdags berettet om deres møder med den ”nydelige og velklædte dame”, som blandt andet udgav sig for at være uhelbredeligt syg, en kone på flugt fra sin voldelige mand eller mor til en netop død søn. I alle sagerne har hun været en uheldig kvinde, som havde brug for at låne penge.

I Michael Holgersens tilfælde skulle pengene bruges til et hotel. Aftenen efter, han havde mødt den norske kvinde, modtog han en e-mail fra hende om, at hendes søn var død pludseligt, og om mandagen kom hun igen ind i forretningen for at drøfte muligheden for en bisættelse i Danmark. Michael Holgersen fik fat i en blomsterhandler og rustvogn, og da de skulle skilles, fortalte kvinden, at hun havde glemt sin pung i flyet fra Norge. Michael Holgersen hjalp hende med at få et værelse på den lokale kro og lånte hende de 1200 kroner, han havde på sig i kontanter. Efter at have kørt hende til kroen og løftet hendes tunge kuffert op på værelset, så han hende aldrig igen. For den efterfølgende aften fik han flere e-mails fra kvindens familie om, at deres mor og tante var afgået ved døden, og at de ville lukke hendes e-mail ned i løbet af kort tid.

”Jeg tænkte, at den var helt gal,” sagde Michael Holgersen i retten og forklarede, hvordan han efterfølgende havde fået bekræftet sine bange anelser af politiet, der kendte til kvinden, samt en lokal præst, der også havde haft besøg af hende.

Michael Holgersen valgte hurtigt at kontakte flere andre præster i området for at advare dem om kvinden.

”Jeg fik så fat i en præst, og da jeg fortalte, hvad der var sket, sagde præsten ’nå, er hun nu i gang igen’,” forklarede bedemanden, som af flere også blev henvist til podcastserien ”Kvinden med den tunge kuffert”, der handler om kvindens bedrageri på blandt andet klostre og refugier i Danmark.

Fra flere af de senere vidner i sagen fremgik det, at de efter at være blevet snydt hurtigt hørte om den norske kvindes angivelige svindelnumre fra bekendte, arbejdsnetværk eller medier. Den voksende opmærksomhed var også med til at få kvinden anholdt i slutningen af juli i år. En kvinde, der vidnede i går, havde mødt den norske kvinde ved Holte Station ved København og lånt hende 1100 kroner til en hotelovernatning, da hun følte pligt til at hjælpe en uhelbredeligt syg kvinde, hvis pung lå i sønnens bil. Men da kvinden efterfølgende søgte på det navn, hun havde fået opgivet, på nettet, kunne hun læse, at der var tale om en ”skandinavisk storsvindler”, og hun fandt derefter frem til, hvor den norske kvinde var og kontaktede politiet, inden hun nåede væk.

Under retssagen udtalte den norske kvinde sig ikke. Det fremgik dog, at hun under afhøringen har fortalt, at hun både blev gift og skilt i 1995, og at hun har to børn, hvoraf det ene er bortadopteret. Forsvarer Ulla Wulff Hansen anmodede om, at oplysningerne om hendes klients helbred også skulle indgå i dommernes vurdering, men at de ikke skulle læses op for offentligheden.

Der ventes dom i sagen i dag.