Prøv avisen

Da Jesus blev født i Gellerup Kirke

Gellerup Kirkes medarbejdere var på dagens julevandring skuespillere for en dag. Her møder børnene fra Børnehaven Viben hyrden alias organist Martin Lysholm Hornstrup, der pludselig blev afbrudt af en flok engle, der med englen Gabriel alias sognepræst Niels Hviid i front sang ”ære være Gud i det høje”. - Foto: Lars Aarø/Fokus

Børnehavebørn klædt ud som engle, hyrder og vise mænd. I Gellerup Kirke i Aarhus tilbydes såkaldte julevandringer til områdets mange tosprogede børnehaver

En næsten andægtig ro omkranser de ni børn, der opmærksomt lytter til kejser Augustus' beretning om, at en ny konge skulle være født i landet.

Otte af børnehavebørnene har rødder i Somalia, Kuwait, Palæstina og Tyrkiet og har alle muslimsk baggrund, og et indblik i den kristne fortælling om Jesu fødsel er for flere af dem helt nyt. Kejser Augustus, der under den lange røde kappe og mægtige kongekrone i virkeligheden er sognepræst Karen Huus, følges med intense blikke.

”Jeg har brug for tre mænd, der kan hjælpe mig med at finde barnet. Hvem kan hjælpe mig?”, spørger hun, og hurtigt bliver to smilende drenge og en pige klædt ud som tre vise mænd.

En såkaldt julevandring i Gellerup Kirke er i fuld gang. I dag med besøg af ni børn og tre voksne fra Børnehaven Viben i Gellerupparken ved Aarhus. Efter mødet med kejser Augustus indstuderes første vers af ”Et barn er født i Betlehem”, og flokken bevæger sig herefter fra menighedslokalet ind i kirken. Her mødes de af englen Gabriel.

”Kom indenfor i varmen, børn. Hvad leder I efter?”, spørger englen alias sognepræst Niels Hviid.

”Vi leder efter en baby,” lyder det kvikt fra et af børnene, og snart går det op for flokken, at også englen har hørt om et barn, der skal fødes. Og det et ganske særligt barn, fortæller englen:

”Kristne tror på, at vi fejrer jul, fordi der fødes en baby, der hedder Jesus. Han er Guds søn og verdens frelser,” forklarer Niels Hviid.

Også englen har brug for hjælp, og to pædagoger og to børn iføres fine, hvide kjoler med vinger og glorier. Herefter vandres der i kirkerummet fra post til post, først til hyrden på marken, der beretter om dengang, himlen pludselig blev oplyst af engle, der fortalte om fødslen af jordens frelser.

Yderligere et barn og en voksen klædes ud som hyrder, og derefter opstår også Josef, Maria og et æsel ud af flokken i form af to udklædte børn og en voksen. Til sidst bevæger gruppen sig hen til kroejeren, der viser Josef og Maria hen til stalden - i dag henlagt til gulvet midt i kirken.

”Her skete det, at Maria fødte et lille bitte barn,” fortæller Karen Huus og løfter klædet væk fra en krybbe med en sovende dukke.

Hun løfter dukken over i armene på pigen, der er klædt ud som Maria, som forsigtigt tager imod. De tre vise mænd lægger deres gaver foran barnet, og en halv times levende fortælling af juleevangeliet afsluttes med tre vers af sangen ”Et barn er født i Betlehem.”

”Hvor har I været gode til at spille skuespil,” smiler Karen Huus og inviterer børn og voksne på pebernødder og mandariner i menighedslokalet.

Dagens julevandring er ved sin afslutning, og lydniveauet stiger over saftevand og mandariner.

I alt har Gellerup Kirke har haft tre julevandringer på programmet i år, hvor 56 børnehave- og skolebørn har benyttet sig af tilbuddet.