Da Vinci-bog skaber liv i danske sogne

Folkekirkens græsrødder har brugt Dan Browns bog som afsæt til at få danskerne i tale om kristendom og tro

Medlemmerne af folkekirken har taget debatten om Da Vinci Mysteriet til sig. Især i dette forår har der været stor efterspørgsel på historiske og teologiske eksperter, som cirka hver anden dag siden den 1. januar har holdt foredrag landet over om amerikaneren Dan Browns bog. .

– I begyndelsen ved mine foredrag drejede det sig meget specifikt om Dan Browns bog og de kontroversielle påstande, men efterhånden møder jeg flere og flere teologiske og eksistentielle spørgsmål, som også kan have med folks personlige tro at gøre, siger cand.theol. og ph.d.-studerende Marie Vejrup

Nielsen, Aarhus Universitet.

Hun var en af de første teologer herhjemme, som begyndte at holde foredrag om bogen Da Vinci Mysteriet. Siden har der været stor efterspørgsel fra hele landet på hendes kritiske, teologiske foredrag om bogen.

– Folkekirkens menigheder har taget bogen til sig som en anledning til en god debat om åndelige og kristne emner. Det er mest den lokale sognepræst eller biblioteket, som ringer efter mig, og ofte er der tale om et lokalt samarbejde, siger hun.

– Jeg har også besøgt katolske kirker og pinsekirker. Overalt har debatten været lige åben og interesseret. Jeg har selv fået meget ud af at holde alle de foredrag, for ofte sidder vi på universitetet og spørger os selv, hvordan vi kommer i dialog og samtale med almindelige mennesker om teologiske spørgsmål. Bogen har været en perfekt anledning for mig som universitetsteolog til at komme ud af døren, siger Marie Veirup Nielsen. Hun understreger, at hun ikke har spundet guld på bogen, men taget de mange foredrag af interesse for diskussionen.

Cand.theol. Tom Thygesen Frederiksen, Dialogcentret i Århus, er omkring filmens premiere klar med en ny bog, som samler op på Da Vinci Mysteriets mange gåder. Han har holdt omkring 30 foredrag, siden Da Vinci Mysteriet udkom.

– I de folkekirkelige kredse, jeg har været i, har jeg ikke oplevet, at bogen var en slags tabu. Men for eksempel mange præster har følt, at den burde have et modspil, og de inviterer derfor eksperter til at tale om den i sognegården. Der har været stor begejstring i forhold til at få nogle af bogens påstande sat på plads. Bogen er, forbløffende nok når man tager dens budskab om et kirkeligt morderisk komplot i betragtning, ikke blevet mødt med vrede rundt om i folkekirken, men med diskussion og lyst til at vide mere om kristendommen og troen, siger Tom Thygesen Frederiksen.

Lektor i religionsvidenskab ved Aarhus Universitet Anders Klostergaard Petersen er ikke specielt bange for bogen, skønt den rejser en anklage om kirkelig konspiration.

– Kan den oven i købet være med til at skabe en generel debat om kristendommen, så er det kun positivt. I den dansk folkekirkes sammenhæng har vi levet med ting, der er meget værre end Da Vinci Mysteriet. Religionskritikken blev meget tidligt integreret i det 20. århundredes danske teologi, så folk føler sig ikke på samme måde som måske katolikker intimideret eller truet af sådan en bog, siger han.

Hvor danskerne ser ud til at bruge den populære bog som en god anledning til at diskutere teologi, har mysteriet rejst anderledes stærke protester i udlandet, hvor især katolikker har taget anstød af bogen, som kaldes blasfemisk.

vincents@kristeligt-dagblad.dk

Læs mere under Kirke og Tro