Da Vinci i Herning

Dan Browns fortælling trak fulde huse i Herning Kirke forleden

– Jeg har slugt den historie. Den er drønspændende, men for mig er det ikke mere end en roman.

Med andre ord: Dan Browns superbestseller, "Da Vinci Mysteriet", skal ikke tages for mere, end den er. Dens konspirationsteorier og angreb på kirke og traditionel kristendom rokker ikke ved Karen Kristensens kristentro, og hendes mening synes at være den generelle holdning denne aften blandt vestjyder i "Kirkehuset", Herning Kirkes menighedslokaler, hvor menighedsrådet har indbudt til foredrag og diskussion under overskriften "Da Vinci Mysteriet – fup eller fakta?".

Sognepræst Erik Nikolajsen, derimod, har sine teologiske betænkeligheder. Han mener kort og godt, at der er tale om en farlig fortælling.

– Den giver næring til en trend i tiden om at forme sin egen tro. Det er bogen, og nu også filmen, med til at skabe rum for, ved samtidig at mistænkeliggøre den katolske kirke og traditionel kristendom, for "når det er så mistænkeligt, så må jeg hellere holde på det, jeg selv synes er rigtigt".

Ikke mindst derfor var der for præster og menighedsråd ved Herning Kirke god mening i at sætte "Da Vinci Mysteriet" på dagsordenen, ligesom så mange andre sogne og menigheder – som omtalt i Kristeligt Dagblad – har gjort det i den seneste sæson.

Aftenens foredragsholder, Tom Thygesen Frederiksen, cand.theol. og medarbejder ved Dialogcentret i Århus, har holdt omkring 30 foredrag, siden "Da Vinci Mysteriet" udkom. Ved hjælp af sine stikord tager han forsamlingen med på næsten halvanden times skoleridt gennem det virvar af myter, beretninger om tempelherrer, ridderhistorier, manipulationer og fantasier, som Dan Brown har øst af til sin roman. Et skoleridt med en del franske navne undervejs. Blanchefort, Plantard, Sauniere, Gérard de Sédes, de Chaisey ...

Selvom det milde forårsvejr egentlig mere indbød til kuglegrill i haven, havde emnet trukket så mange til "Kirkehuset", at der måtte dækkes op til kaffe på et par ekstra borde. Lidt over halvdelen af de over 60 fremmødte havde læst bogen, viste en hurtig, lokal Gallup-undersøgelse med håndsoprækning. Andre kom for bare at få lidt at vide, og en aften ud af det.

– Nej, jeg har ikke tænkt mig at læse den, fastslår en ældre dame bestemt. Det frister mig ikke. Jeg synes, den er utiltalende, men vi har altid sådan nogle gode foredrag her i "Kirkehuset", og det er godt at høre lidt om den her bog, når nu så mange har læst den.

Dialogcentret har siden midten af 70'erne arbejdet med oplysning og advarsler omkring nyreligiøse bevægelser.

– Når vi nu har taget "Da Vinci Mysteriet" op, så skyldes det ikke, at der her er tale om en ond sekt, men fordi mange har læst en form for religiøs dagsorden ind i den, forklarer Tom Thygesen Frederiksen. Selv om det kun er et fiktivt værk, så har mange taget dets religiøse budskab, og dens anklager mod den katolske kirke og den klassiske kristendomsforståelse, til sig.

– Dan Brown har skrevet en fascinerende spændingsroman om et mordmysterium, en virkelig pageturner, hvor han har formået at skrive hele religionshistorien om til en kulørt thriller, dygtigt og professionelt. Det, der bekymrer mig, er imidlertid, hvis man, efter at have læst bogen, tror at vide noget om historien, og konkluderer at kristendommen bygger på en løgn, fordi onde patriakalske præster manipulerede med den. Altså, hvis man tror, at der er tale om fakta, for stort set alt i Dan Browns roman bygger på ammestuehistorier, uden hold i virkeligheden, vurderede Tom Thygesen Frederiksen.

På vej ud af døren efter foredraget havde en af mødedeltagerne også svært ved at se pointen i bogen, men af en anden grund:

– Nej, for det er slet ikke til at hitte rede i, alt det der med tempelherrer og alle de franske navne.

steens@kristeligt-dagblad.dk

Sig din egen mening om "Da Vinci Mysteriet" i læserdebatten på

debat.religion.dk