Provst: Dåben er et forsømt område

Der er brug for, at præster, menighed og ansatte gør det til en fælles sag at kunne tale tidssvarende om dåben med børnefamilierne. Det siger provst i Gentofte Provsti Peter Birch op til stor dåbskonference i dag

”I dag er dåben og i det hele taget det religiøse faldet ud af horisonten i mange forældres opdragelse,” mener provst Peter Birch.
”I dag er dåben og i det hele taget det religiøse faldet ud af horisonten i mange forældres opdragelse,” mener provst Peter Birch. Foto: Privat.

Bliver man medlem af folkekirken ved dåben? Hvilke fordele er der ved at være døbt? Hvordan får jeg fortalt forældre om dåben på en god måde?

Det er kun få år siden, der for alvor blev slået alarm over folkekirkens faldende dåbstal. Både politikere, organisationer, præster og menighedsråd satte pludselig dåben højere på dagsordenen, og nu viser den første konference om dåb og dåbsoplæring, at behovet for eksakt viden og inspiration er der: 210 interesserede deltager i dagens arrangement, som Roskilde og Helsingør Stifter står bag, og de strækker sig fra organister, kirke- og kulturmedarbejdere, præster og menighedsrådsmedlemmer til formænd for kirkelige organisationer. Der er med andre ord udsolgt.

”Vi er overvældede over interessen, og det siger noget om behovet i folkekirken for at lære mere om, hvad dåb og dåbsoplæring er for noget, og hvordan man taler med forældre om det på en tidssvarende måde,” siger Stinna Ahrenst, der er sognepræst og religionspædagogisk konsulent i Roskilde Stift.

En af talerne på konferencen er provst Peter Birch. Han har i Gentofte Provsti nord for København taget initiativ til at diskutere med sognene, hvordan folkekirken kan kommunikere omkring barnedåben.

”Folkekirken har haft succes med pædagogiske tiltag som babysalmesang, minikonfirmander og konfirmander. Men dåbstallene halter bagefter. Det skyldes, at barnedåben i folkekirken længe har været et forsømt område teologisk, i kirkens praksis og i menighederne. I forhold til andre aktiviteter har dåben været behandlet lidt stedmoderligt,” siger Peter Birch, som i sit provsti opfordrer til til samtale blandt andet gennem en folder, som provstiets kirker sender til alle folkekirkemedlemmer med en nyfødt.

”Indtil i dag har folkekirken enten taget dåben som noget selvfølgeligt eller i mange tilfælde som noget, der distraherede den højmessefejrende menigheds gudstjeneste. Nu er dåben på alles læber på grund af de faldende dåbstal. Det er nødvendigt, at alle grupper i folkekirken, ikke bare præsterne, gør en fælles indsats. Opgaven er at komme i kontakt med flere børnefamilier og etablere en samtale med dem om dåben allerede på det tidspunkt, hvor de ovevejer, om barnet skal døbes, så vi kan få åbnet betydningslag i det gamle ritual, som de kan forholde sig til,” siger Peter Birch og forklarer:

”I dag er dåben og i det hele taget det religiøse faldet ud af horisonten i mange forældres opdragelse. Det er blevet gjort til et personligt anliggende, også i forhold til ens eget barn. Folkekirken skal ikke stikke til forældrene, men prøve at skabe en kontakt, der kan nuancere det og spørge: Kan det overhovedet blive et personligt anliggende for det enkelte barn uden forældrenes hjælp?”, spørger Peter Birch.

Arrangør: Helsingør Stift og Roskilde Stift