Prøv avisen
Kristeligt Dagblads Initiativpris 2019

Maden kom ned fra oven under bespisningsunder på Smukfest

”Mannafromage” bliver desserten kaldt ved arrangementet ”Bespisnings-underet” ved Skanderborg Slotskirke, der har fundet sted de seneste dage og i aften. Kurvene bliver kørt på skinner over bordene for at illustrere, at mannaen kom ned fra himlen ifølge beretningen fra Det Gamle Testamente. – Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix

Gourmetmad og bibelfortællinger blev forenet i forbindelse med Smukfest i Skanderborg. Arrangementet med navnet ”Bespisningsunderet” er indstillet til Kristeligt Dagblads initiativkonkurrence

Har man betalt 600 kroner for at spise fint, kan man næsten kun blive skuffet over at få serveret dåsemakrel Det var ikke desto mindre, hvad det så ud til, da omtrent 40 gæster ved Skanderborg Slotskirke forleden forlod kirkerummet og gik mod to opdækkede langborde i et telt udenfor.

Det var kokken alligevel kommet let om ved, lød det muntert fra flere gæster, da de så dåserne. Der var omtrent 40 af dem, og de blev bedt om at tage plads ved bordene, mens man i baggrunden kunne høre tung bas og musik fra Smukfest i bøgeskoven, tidligere kendt som Skanderborg Festival, der var anledning til arrangement lavet af Skanderborg Slotskirke og den aarhusianske restaurant Beta.

Over de næste tre timer fik gæsterne serveret fem retter suppleret af historier om kirken og Martin Luther. Den del stod sognepræst Heidi Torp for, og hun tog ordet, da gæsterne havde åbnet dåsen, der viste sig ikke at være dåsemakrel, men en ret ved navn poke bestående af færøsk laks, ponzusauce, fermenteret ris, sommerærter og blomkål.

”Vi har valgt at lave dette arrangementet om beretningen om bespisningsunderet. Historien er, at Jesus havde et stort følge med sig i ørkenen. Pludselig blev de sultne, men ingen havde tænkt på at tage mad med. De havde kun fem brød og to fisk. Ved et under mangedoblede Jesus dette og alle fem tusind fik spist og blev mætte. I troede, at I skulle have dåsemakrel, og det er der en pointe i. Ligesom skaren i ørkenen har I fået mere, end I havde regnet med,” sagde hun.

Alle retter relaterede sig til noget bibelsk eller kirkeligt. Inde i kirken havde de først fået cava og oblater, som kokken Mads Nybro kaldte de små, tynde pizzaer, der blev delt rundt. Senere fik de thüringer-klösse, der efter sigende var en ret, Martin Luther ofte fik af sine kone, Katharina von Bora.

Efter et mindre uheld i køkkenet var der en kort, ikke-planlagt pause. Den brugte forsamlingen på at tale om, hvorfor danskere tilsyneladende har så svært ved at komme hinanden ved og tale med fremmede mennesker. På det tidspunkt havde rød-vinen været rundt et par gange. En mand midt i 30’erne tog ordet og sagde, at han var bekymret over, at ensomhed er et stigende problem.

”Jeg synes det er ærgerligt, at der ikke er flere, der bruger kirken. Jeg tror virkelig på budskabet om medmenneskelighed. Og jeg håber, på at vi kan komme derhen, hvor budskabet om medmenneskelighed breder sig, så vi interesserer os for hinanden, så vi kan komme dette problem med ensomhed til livs,” sagde han og fik en klapsalve.

En anden mand supplerede med, at man bør gøre det til en hverdagsting at være gode ved hinanden, inden en tredje mand i 30’erne rejste sig med en opfordring:

”Nu har vi snakket om, at vi skal møde mennesker og komme hinanden ved. Hvad siger I til, at vi bytter pladser, så vi kan snakke med fremmede mennesker og ikke bare vores venner,” foreslog han.

En kvinde fra et andet bord gik med til at bytte plads med manden, men ellers var der ikke stor opbakning til forslaget.

Sognepræst Heidi Torp fortalte nu om israelitternes udvandring af Egypten. Blandt andet at Gud sendte mad ned fra himlen til dem i ørkenen i form af manna. Dette blev illustreret af desserten, der blev kørt på skinner over bordene i kurve. Gæsterne lo højt og tog de små bægre ned fra himlen. I dem var fromage med friske bær, estragon og mandler.

Nede ved Skanderborg Sø var der til anledningen installeret en sænket flydebro. Her skulle den store afslutning foregå. Kokken Mads Nybro førte flokken ned mod vandet, tog sine sandaler af fødderne og trådte ud på broen. Cirka fem meter ude så det ud til, at han gik på vandet, og de andre deltager fulgte nu med over mod bredden på den anden side, hvor sognepræsten Heidi Torp tog imod dem.

En sænket flydebro giver indtrykket af, at gæsterne ved arrangementet ”Bespisningsunderet” i Skanderborg kan gå på vandet. Foto: Michael Drost-Hansen/Ritzau Scanpix