Danmark får ny kirke med bløde former

Når Trekroner Kirke ved Roskilde efter planen står færdig næste år, vil den med sine organiske former være et markant brud med byggestilen siden 1960

Bølgeformen føres videre inde i kirken, hvor der ikke er planlagt egentlige vinduer, men derimod alene ovenlys. Modeltegning. Klik videre for at se bygningen udefra.
Bølgeformen føres videre inde i kirken, hvor der ikke er planlagt egentlige vinduer, men derimod alene ovenlys. Modeltegning. Klik videre for at se bygningen udefra. Foto: Rørbæk og Møller Arkitekter.

Spanien har dem, Tyskland har dem, Holland har dem. De utraditionelle kirker, som er tegnet af arkitekter, der ikke er bange for at vove pelsen og bryde med traditionel kirkearkitektur.

Nu får Danmark sandsynligvis også en ny kirke, som kan måle sig med udlandets mest opsigtvækkende, fordi den bryder med den meget stramme form og indfører helt nye bløde og organiske former.

I hvert fald er lektor fra Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Benny Grey Schuster ikke bleg for at sammenligne det nye kirkeprojekt med det verdensberømte kapel i Ronchamp i Frankrig tegnet af arkitekten Le Corbusier.

Byggeriet har stort set ikke en ret linje og skabte almindelig opsigt i 1955, da den berømte arkitekt brød med sit hidtidige princip om meget firkantet byggeri.

Også i Tyskland blev der tilbage i 1930 opført en helt rund kirke af arkitekten Otto Barning, dengang akkurat som et bud på en ægte luthersk arkitektur, der ved hjælp af rummet ønskede at mindske afstanden mellem præst og menighed.

”Den arkitektoniske stil på den nye kirke i Trekroner er almindelig kendt i resten af Europa, men den er enestående i Danmark,” vurderer Benny Grey Schuster, der står bag hjemmesiden kirkearkitektur.dk, som rummer de mest berømte kirkebyggerier i Europa og de 154 kirker, der er bygget i Danmark siden 1960. Der er et par eksempler på kirker, der bruger den runde form, for eksempel er den nye Helligtrekongers Kirke i Vallensbæk ved København helt cirkelrund.

”Lige siden 1960 har vi bygget kirker i firkanter, fordi vi skulle være solidariske med det boligbyggeri, kirkerne skulle opføres ved siden af. Derfor har der været meget få kirkebyggerier med runde former i Danmark. Jeg vil sige, at kirken i Trekroner bliver den første, som med sine organiske former – den ligner nærmest en amøbe set ovenfra – bliver en kontrast til det omkringliggende bolig- og industribyggeri,” siger Benny Grey Schuster.

Han hæfter sig desuden ved forskellige karakteristika, som man alt efter smag kan synes godt eller dårligt om: Kirken har ikke vinduer i almindelig forstand, men lyset kommer ind fra oven, projektet lægger op til, at præsten skal prædike fra en apsis i toppen og ikke i selve kirkeskibet, hvilket er den lutherske tradition.

I selve kirkerummet og udenfor er der en række nicher, hvor kirkegængerne kan trække sig tilbage eller måske føre uforstyrret samtale med præsten.

Foto: Rørbæk og Møller Arkitekter

”Nogle vil sige, at det går ud over kirkens fællesskab, men man kan også se det som en imødekommelse af danskernes lyst til at gå i kirke for sig selv eller til at bruge kirken også til personligt andagtsrum,” siger Benny Grey Schuster.

I menighedsrådet er man i parat til at gå videre med projektet, det vil sige gå videre til godkendelse hos de kirkelige myndigheder. Der er holdt menighedsmøde om projektet og de sidste detaljer er pudset af med firmaet Rørbæk og Møller Arkitekter.

”Det er selvfølgelig en balance, hvordan man opfører en moderne kirke og stadig har traditionen med sig,” siger sognepræst Anne-Sophie Olander Christiansen.

”Men indtil nu har der været en meget fin stemning om projektet, selvom man da sagtens kan se, at det er utraditionelt. Men vores mål har hele tiden været, at vi gerne ville bygge en kirke, som giver et ekstraordinært signal til folk omkring dem. Det skal være et sted, hvor folk har lyst til at sætte sig udenfor og nyde udsigten eller gå ind i rummet, både til gudstjeneste, sjælesorg eller for at tale sammen og hygge sig. Vi har bevidst fravalgt store vinduer eller en glasfacade, for kirkegængerne skal kunne sidde i fred og ikke blive distraheret af folk, der går forbi udenfor,” siger Anne-Sophie Olander Christiansen.

Kirken kommer til at ligge på en mark i et åbent terræn på en græseng, hvor den vil være umiddelbart tilgængelig for de mennesker, der bor omkring den. Prisen er sat til omkring 57 millioner kroner for hele projektet.

Når Trekroner Kirke ved Roskilde efter planen står færdig næste år, vil den med sine organiske former være et markant brud med byggestilen siden 1960.
Når Trekroner Kirke ved Roskilde efter planen står færdig næste år, vil den med sine organiske former være et markant brud med byggestilen siden 1960. Foto: Model og PR-foto