Se billederne: Danmarks første kirke for Hvide Krist er nu genopført i Ribe

100 år før Harald Blåtand kristnede danerne, var der allerede en stor kristen menighed omkring Ribe. Den første kirke ligger formentlig under byens domkirke, men i går blev en kopi af den, Ansgar Kirke, indviet ved en højtidelig begivenhed på Ribe VikingeCenter, hvor både kirkeminister og biskop deltog

Både Ribe Stifts forhenværende biskop Elisabeth Dons Christensen og den nuværende biskop, Elof Westergaard, var med til indvielsen af Ansgar Kirke på Ribe VikingeCenter i går. Udgravninger omkring Ribe Domkirke har vist, at der var kristne danskere mindst 100 år tidligere, i 800-tallet, end hidtil antaget. Harald Blåtand rejste Jellingstenen omkring år 970. –
Både Ribe Stifts forhenværende biskop Elisabeth Dons Christensen og den nuværende biskop, Elof Westergaard, var med til indvielsen af Ansgar Kirke på Ribe VikingeCenter i går. Udgravninger omkring Ribe Domkirke har vist, at der var kristne danskere mindst 100 år tidligere, i 800-tallet, end hidtil antaget. Harald Blåtand rejste Jellingstenen omkring år 970. – . Foto: Ole Joern/Ritzau Scanpix.

Udenfor er der masser af liv på pladsen. Mænd med langt skæg, kjortler og dolke i bæltet går rundt mellem boderne, hvor man også kan opleve kvinder med flettet hår og lange kjoler af hør.

I denne uge er der internationalt vikingemarked på Ribe VikingeCenter og derfor både tilbud om krigertræning for børn og mulighed for at trække en rune hos vølven. Men i dag er her ikke kun besøg af turister og skoleklasser med historisk interesse.

Foto: Ole Joern/Ritzau Scanpix

Blandt de fremmødte er nemlig også en særlig gruppe af inviterede, der skal være med til at indvie VikingeCentrets nyeste ”fyrtårn”, som Ansgar Kirken bliver kaldt. Både kirkeminister Mette Bock (LA) og Ribes tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen og den nuværende, Elof Westergaard, er til stede. Den nyopførte trækirke, Ansgar Kirke, er nemlig intet mindre end et ret godt bud på, hvordan landets allerførste kirke så ud. Anno 860. Indvielsen er derfor ganske enestående – og en historisk begivenhed. Under udgravninger ved Ribe Domkirke, har man fundet kristne grave fra 800-tallet, og via analyser har man kunnet fastslå, at de afdøde var lokale. Det betyder med andre ord, at der var kristne her i landet mindst 100 år før Harald Blåtands indskrift på Jellingstenen om, at han kristnede danerne.

”Så nu kan Harald Blåtand godt gå hjem og lægge sig,” som Elisabeth Dons Christensen siger med et glimt i øjet under sin tale ved indvielsen.

Foto: Ole Joern/Ritzau Scanpix

De mange grave under Ribe Domkirke tyder samtidig på, at kirken i Ribe har været dåbs- og hovedkirke for en stor del af Jylland, måske endda for hele området. Og arkæologerne mener, at selve kirken, som Ansgar fik lov til at bygge i 855, stadig ligger gemt under domkirken.

”Det er de arkæologiske resultater, der gør, at vi nu kan bygge en kirke, der endnu ikke er fundet,” forklarer den ene af stedets ledere, Bjarne Clement, inden selve indvielsen finder sted, og gæsterne stadig sidder i Langhuset.

At kirken ikke bare opføres og så står på pladsen uden at blive indviet, er ifølge Bjarne Clement ret afgørende.

”For når vi laver noget, er det selvfølgelig for at fortælle og formidle historien, men det skal ikke kun være som en kulisse. Kirken skal kunne bruges. Vores vølve er også asatroende. Det gør en forskel,” mener han og derfor vil folk med et særligt forhold til stedet kunne søge om at bruge Ansgar Kirke – midt i vikingernes Ripa (det nylatinske ord for Ribe, red.) – til dåb eller vielse.

Foto: Ole Joern/Ritzau Scanpix

Inden processionen med minister og biskopper i front går op mod trækirken for at indvie den, bliver der serveret fladbrød med islandsk okse og skænket vin fra lerkander. På en af træbænkene beklædt med fåreskind, sidder Carl Holst (V), der bor på egnen og selv har været medlem af VikingeCentrets bestyrelse. Han synes, det er vigtigt, at man også på et sted som et oplevelses- og formidlingscenter viser, hvordan kirken og kristendommen ”er en del af vores kulturbærende arv”, som han siger.

”Vi har aldrig før haft så megen brug for at besinde os på vores sammenhængskraft før. Vores viden om netop den kristne historie gør netop dette og hjælper os med at skærpe vores værdier og grundlag over for andre,” siger Carl Holst.

Foran kirken gør processionen holdt, og kirkeminister Mette Bock (LA) står for den officielle indvielse af kirken – udenfor. Hun er flankeret af to vikingeklædte mænd med hjelme og sværd.

”Vikingetiden og kristendommen hænger sammen. Der er ikke noget skarpt skel, som mange ellers har haft opfattelsen af. Vi blev jo ikke kristne fra den ene dag til den anden, og Ansgar fik lov til at bygge sin kirke allerede i 800-tallet. Vikingerne så pragmatisk på kristendommen, den var en minoritets-religion, og derfor kunne man både købe Thors hammer og kors på markederne. Nu indgår den nye tro som et tilgængeligt og ligeværdigt emne her på VikingeCentret, og vi bliver på den måde forbundet med den fortid, på hvis skuldre vi stadig står,” siger Mette Bock.

Foto: Ole Joern/Ritzau Scanpix

Endelig får folk lov til at komme indenfor i den nyopførte kirke. Her er mørkt. Små vinduer i siderne lukker kun få solstråler ind, her er træbænke langs siderne med få siddepladser og et stort døbekar, af form som en tønde, som det centrale i kirkerummet.

Biskop Elof Westergaard står for den kirkelige indvielse.

”Det er ikke bare en model af en gammel kirke, vi ind- vier i dag. Det er også en ny kirke. Og som dengang er den også en kirke i en virkelighed med mange livsforståelser og tydninger. En tid med opbrud, og hvor mange har følelsen af, at man mangler ord for sit ståsted. Jeg håber, vi kan lære noget af den gamle kirke, af de første kristne her i landet, der bevarede modet til at forkynde evangeliet frit, samtidig med at de lyttede til andre,” lyder det blandet andet fra Elof Westergaard, inden han erklærer Ansgar Kirke for indviet.

Foto: Ole Joern/Ritzau Scanpix

Efter de officielle gæster igen er gået ud af kirken, er det blevet tid til den næste åbning af kirken, hvor alle interesserede kan deltage. Også vikingerne. I sin tale er det også den virkelighed, Ribes tidligere biskop Elisabeth Dons Christensen adresserer:

”Røde Thor og Hvide Krist stredes dengang, og det gør de stadig. Måske mere end vi tror. Men vi har en rummelig folkekirke i Danmark, og jeg tror ikke, den kan være for rummelig. Så lad være, at de, der søger kirken, har vikingesværd i bæltet og lidt asatro mellem ørerne. Kirken bor stadig hos sit folk, og den går ikke i små sko.”

Se en video fra Ribe VikingeCenter her 429488